Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban

A rántott húsok koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét kápráztatja el az egyik legigazibb hazai autentikus étellel, szép- és dédnagyanyáink idejében a vasárnapi asztalok elmaradhatatlan fogásával. A nyitóesten mi is ott jártunk, és kóstoltunk, amit csak elénk tettek.

Nagyszabású sajtóesemény keretében nyitotta meg csütörtökön, november 7-én hivatalosan is kapuit a Buja Disznó(k) Gozsdu.  Amely helyszíne miatt ugyan különbözik a többi Bujától, hallottuk a laza stílusú és kötetlen hangulatú megnyitó alkalmával, étlapja azonban a jól ismert fogásokat tartalmazza, a pezsgő pedig épp olyan jól csúszik itt egy családi ebédhez, mint egy hétvégét köszöntő buli indításához. 


Fotó: Csákvári Péter

A Gozsdu udvar egy ideje már nem csak a szórakozással összeköthető, hanem a gasztronómiával is. A nap minden szakában várjuk a vendégeket, akár egy komplett ebédre, vagy egy-egy italra

- mondta Valló Zoltán, a most megnyílt hely egyik tulajdonosa. 


Fotó: Csákvári Péter

A folyamatosan elénk kerülő kóstolóadagokból is kiderült, a Buja Disznók étlapján autentikus magyar ételek találhatók, friss és egyedi ízvilággal fűszerezve.

A legnépszerűbb fogások között szerepel a Bíró-féle recept alapján készülő ropogósra sült rántott hús, amelyet ínycsiklandó, különleges köretekkel, például klasszikus bécsi krumplisalátával vagy hasábburgonyával szolgálnak fel.

De szintén szerepel az étlapon rántott fül és máj is, bár az előbbiről jó, ha nem tudják a földi halandók közül jónéhányan, hogy az a sertésnek melyik része valójában, mert a tudattalanság ez esetben jó étvágyat teremt.


Fotó: Buja Disznó(k)

Ezenkívül az új Buja-egység – franchise-ban működnek szerte a fővárosban és immár vidéken is - a magyar ízvilágot modern csavarral kínálja, amelyhez jól illik a Gozsdu pezsgő, ami egy nyers pezsgő tulajdonképpen, és isten bizony nagyon ott van a szeren – itatja magát, miközben észre se veszi az ember, mennyire jó hangulatot teremt. A ház pezsgője tehát, a Francois nyers pezsgő a rántott húsféleség mellé egy buli indításhoz, vagy igazi vasárnapi családi ebédnek – tökéletes választás lehet. 

 

 


Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.