Erdei Zsolt szerint is egészséges a sertéshús

A sertéshús valóban egészséges? A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő sajtórendezvényén erre is fény derült. A húsvét előtti héten zajló belföldi fogyasztói kampány csupán az előfutára a Társaság egész évben zajló kül- és belföldi sertésmarketing tevékenységének.

A Magyar Ízek Alapítvány 9. Húsvéti Vásárának ünnepélyes megnyitójával egybekötve indította el sertéshúst népszerűsítő kampányát a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum. A kampány nem titkolt célja, hogy felhívjuk a figyelmet a vöröshús és az ebből készült húskészítmények fontosságára, és hogy népszerűsítsük a sertéshús fogyasztását a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Mindehhez a háttér is adott: a KSH adatai szerint a sertésállomány és a sertéshús termelés 2013 óta ismét növekedésnek indult, 2013-ban több mint 336 ezer tonna, míg 2014-ben közel 369 ezer tonna sertéshúst termeltek hazánkban. A sertések száma a 2013. decembere óta újra meghaladja a 3 milliót Magyarországon.

- Hazánk élelmiszeripari termékeit a jó minőség és a magas beltartalmi érték jellemzi. Fontos, hogy mindezt a bel- és külföldi fogyasztókkal egyaránt megismertessük és elfogadtassuk – hangsúlyozta Spányik Péter, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának irodavezetője. – A sertéshús a magyar gasztronómia egyik tradicionális alapanyaga, ami nemcsak finom, hanem egészséges is! Különösen aktuális ez húsvét közeledtével, amikor véget ér a böjti időszak, és ismét előkerülhetnek a finomabbnál finomabb húsételek, így például az ünnep jelképévé vált húsvéti sonka. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen hús kerül az asztalra.

Sertéshúsból is csak a legjobbat!

Napjainkban egyre növekszik a tudatos vásárlók száma, akik ha tehetik, minőségi terméket tesznek a kosarukba. Sertéshúsból is tudatoson válasszunk minőségi árut – és ne csak ünnepekor, hanem hétköznapokon is! A kiváló minőségre garancia a Földművelésügyi Minisztérium által létrehozott Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy, amelynek alapja a teljes sertés termékpályát lefedő, átfogó terméktanúsítási rendszer. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az emberek helyben előállított, ellenőrzött forrásból származó, minőségi termékek iránti igényre reagálva 2015 a helyi termékek éve lesz. A Helyi Termékek Éve rendezvénysorozat célja, hogy a minőségi helyi termékeket támogassa, népszerűsítse.

A sertéshús tényleg egészséges?

A sertéshús a magyar konyhák egyik kedvenc alapanyaga, azonban azt kevesen tudják, hogy a sertéshús nem csak finom, de mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ezért tette le a voksát a sertéshús mellett Európa- és Világbajnok ökölvívónk, Erdei Zsolt is, aki a sajtótájékoztatón megosztotta az érdeklődőkkel a kedvenc sertéshúsból készült receptjeit. „Azért vállaltam el, hogy az arca legyek a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának sertéshúst népszerűsítő kampányának, mert egyrészt nagyon szeretem a sertéshúst, másrészt sportolóként is fontos szerepet tölt be az étrendemben. Édesanyám konyhájában is népszerű alapanyag, mindig azt mondta nekem kiskoromban, hogy a sertéshús a bajnokok eledele, így én is gyakran készítek sertéshúsból készült finomságokat otthon”–mesélte.

Mint minden vörös húsnak, így a sertéshúsnak is nagyon magas a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Nagymértékben megtalálhatóak benne a B-vitamin csoport tagjai, és különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű. Mindemellett a sertéshúsnak vörös húsként magas a vastartalma, így hozzájárul az egészséges vérképzéshez, az agy és az izmok megfelelő működéséhez, illetve fokozza a koncentrálóképességet és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Biológiai értékét tekintve az összes többi húsfajtát megelőzi 85-ös értékével: szervezetünk a sertéshússal elfogyasztott fehérje 85%-át képes a saját fejlődéséhez felhasználni. Ezek miatt rendszeres fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, de különösen fontos fiatal korban, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosításához. Ennek szellemében, illetve azért, hogy a fiatal nemzedék is megismerkedhessen a magyar ízekkel, Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány létrehozója 50 kg kolbászt ajánlott fel egy pomázi óvodának, amelynek kis képviselői már a sajtórendezvényen kaptak kóstolót.

Diétázóknak, sportolóknak is ajánljuk

Élelmiszerkémiai tudományos elemzések szerint a sovány sertéshús nem tartalmaz több zsírt vagy több energiát, mint a baromfihús, megfelelő konyhatechnológiát alkalmazva beilleszthető az energiaszegény étrendbe, így bátran fogyaszthatják a fogyni vágyók is. A szakemberek ma már egyetértenek abban, hogy kis mennyiségben fogyasztva a disznózsír sem árt, sőt sokkal egészségesebb, mint sok növényi zsír, mint például a pálmaolaj vagy a kókuszzsír. Ráadásul a fogyás elérése érdekében a megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a fizikai aktivitás növelése, viszont sportolásnál változik a tápanyagszükséglet: nagyobb mennyiségű fehérjebevitelre van szükség az izomtömeg megtartása vagy növelése érdekében. Ez pedig legjobban állati eredetű fehérjéből fedezhető, így sertéshúsból is. És mivel az egészséges táplálkozás két alaptézise a változatosság és a mértékletesség, így más húsfajták mellett a sertéshús fogyasztása is kiemelten fontos.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.