Rekordot döntött a Semmelweis Egyetem tizedik borversenye

A Semmelweis Egyetem tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapítása 250. évében öt új kategóriában hirdette meg. 

A győztesek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer alapján zajlott. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vettek részt.

A Semmelweis Egyetem kiemelten fontosnak tartja, hogy láthatóbbá váljék az a több száz éves borászati örökség, amit a Kárpát-medencében élő magyar borászatok ápolnak, ezért külön kategóriát indítottak az itt honos, illetve itt nemesített borok számára. Az érdeklődés is azt mutatta, hogy a borászok hisznek a hagyományokban és a régió fajtáiban, hiszen a két Kárpát-medencei kategóriában érkezett a legtöbb nevezés. Dr. Merkely Béla rektor az eredményhirdetésen kiemelte, hogy az idei versenynek a szokottnál nagyobb tétje volt, hiszen az egyetem idén ünnepli fennállásának 250 éves jubileumát, így egy negyed évezredes egyetem borait választották most meg – fogalmazott a rektor, hozzátéve, hogy a nyertes italok a jubileumi év borai lesznek, és az eddigi gyakorlattól eltérően nem csak egy évig, hanem végleges kitüntetésként használhatják „A 250 éves Semmelweis Egyetem bora” címet.

Kárpát-medencei fehérbor kategóriában harmadik helyen végzett a Neszmélyi borvidékről induló Stróbl Borház 2018-as Királyleánykája, második helyezést ért el Sümegi Ákos szintén 2018-as évjáratú szekszárdi Zenit ’18 bora, a kategória győztese pedig a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok barrique érlelésű 2017-es Mátrai Superior Olaszrizlingje lett.

A világfajta fehérborok kategóriájában a harmadik helyezést a Dél-balatoni borvidékről a Kristinus Wine Estate 2017-es Kristinus Sauvignon Blanc Selection elnevezésű bor érte el. Második helyen végzett a Hilltop Neszmély Zrt. 2017-es évjáratú Kamocsay Prémium Sárgamuskotálya, míg „Világfajták fehér” kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora címet a szintén a Neszmélyi borvidékről nevező Szivek Pince 2017-es Zévé Trilógia III. elnevezésű zöldveltelinije nyerte el.

A Kárpát-medencei vörösborok versenyén harmadik helyen végzett a Takler Pince Szekszárdi Szenta-hegyi Kékfrankos 2016-os évjáratú bora. Második helyet nyert el szintén a Takler Pince 2016-os Szekszárdi Bikavére, míg a Kárpát-medencei vörösborok kategóriát idén a Luka Pincészet 2017-es évjáratú soproni Kékfrankosa érdemelte ki.

„Világfajták vörös” kategóriában harmadik helyen végzett a Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Csanád Cuvéeje, második lett a Bock Borászat 2015-ös évjáratú Bock Merlot Special Reserve bora. 2019-ben a „Világfajták vörösbor” kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora címet a szekszárdi Fekete Borpince 2017-es házasítása, a Patikárius Cuvée szerezte meg.

A desszertborok versenyében harmadik helyezést ért el a Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as dűlő szelektált késői szüretelésű Tokaji Furmintja. Második helyen zárt Áts Károly Pincészetének 2016-os Áts Tokaji Szamorodnija, a kategória győztese pedig szintén a Hangavári pincészet 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúja lett.

Vörös Attila, a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny szakértője kiemelte, hogy a jubileumi év borversenye nagyon szoros volt, a megmérettetésre számos kiváló termékkel neveztek a borászatok. A győztesek és a második, illetve harmadik helyen végzett borok egyaránt a verseny nagyarany minősítését nyerték el. A mezőny erősségét mutatja, hogy a 141 nevezett borból 21 nagyarany, 63 arany és 42 ezüst minősítés született. A díjátadót a Medikus Zenekar kamaraelőadása zárta: Brahms e-moll csellószonátájának első tételét adta elő Molnár Bálint csellón és Dubóczky Gergely, a zenekar vezetője zongorán. 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.