Rekordszámú kiállító az idei Badacsony New Yorkban eseményen

A Badacsonyi borvidék színe-java egy emberként megmozdulva március 23-án, szombaton egy napra ismét Budapest egyik legimpozánsabb épületébe, az 1894-ben épült pazar szépségű New York Palota Róma termébe költözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató rendkívül népszerű Badacsony New Yorkban esemény idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre. A komoly múltra visszatekintő borvidéki seregszemlén idén rekordszámú borászat vesz részt.

A Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű és legnagyobb szabású eseménye nem véletlenül fontos pillére a Badacsonyi borvidék egész évet átölelő programsorozatának, hiszen az exkluzív sétálókóstolón a rekordszámú, harmincnyolc borászat a legjobb előre kiválogatott, díjnyertes boraival várja a látogatókat. A kiemelkedő borvidéki kóstolón, amelynek legnagyobb értékét és hitelességét a szoros összefogás adja, a borászatokon kívül helyi turisztikai szolgáltatók, termelők, programszervezők is részt vesznek, így az érdeklődők első kézből kaphatnak hasznos információkat a borvidékkel kapcsolatban.

„Hiszem, hogy komoly munkával és összefogással világhírűvé fog válni Badacsony, de már most is úgy gondolom, hogy a világ legjobb borvidékei között van a helye. Számunkra, borászoknak a rendezvény akár az előkóstoló is remek alkalmat nyújt egymás borát megkóstolni, beszélgetni, és tanulni a másiktól. Fontos szempont kialakítanunk egy közös stílust, mely a jövőben még szebben és még egyöntetűbben fogja majd képviselni a Badacsonyi borvidéknek a már most is tetten érhető nagyon magas színvonalát. Idén már tizenharmadik alkalommal rendezzük meg a Badacsony New Yorkban eseményt, ami önmagában is egy lenyűgöző szám, hiszen bátran kijelenthetjük, hogy ilyen hosszú és sikeres életet borvidéki rendezvény nem igazán élt még meg Budapesten. A New York Palota már önmagában is fantasztikus helyszín, a rendezvény neve pedig nagyon találó és hívogató.”

– mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok borász-tulajdonosa, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke. Mint kiemelte, a 2021-es az elmúlt évtized egyik, hanem a legkiválóbb évjárata volt, de 2022 is nagyon jónak bizonyult, sok bor mostanára érett meg igazán, hogy a legszebb arcát mutassa. Nagyon sok borász, köztük ő is hozni fog ezekből az évjáratokból borokat. Például a James Suckling 92 pontos és a Top 100 legjobb magyar borok között szereplő 2021-es Váli Birtok Tabula Rasa tétele biztos kóstolható lesz.

Egy borvidék akkor tud jól működni és hosszú távra érdemben tervezni, ha sok jó borász van jelen és egymást konstruktívan segítik, hiszen csak így tud felkerülni a magyar, valamint egy idő után a világ bortérképére is. A Badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt közel 20 évben egy nagyon komoly minőségi munka indult el. Egyre több és egyre jobb borászat képviseli Badacsonyt világszerte, bebizonyítva a boraikon keresztül, hogy a borvidék élen jár a minőségorientált borkészítésben. Nem véletlen, hogy Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el a legismertebb, legjobb és legszerethetőbb borvidékek rangsorán. Egy biztos: a vulkanikus terroir-ral és évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt.

Badacsony / depositphotos.com
Badacsony / depositphotos.com

Egyedülálló mesterkurzus színesíti idén is a rendezvényt

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hiányozhat az eddig mindig nagy sikernek örvendő egyedülálló mesterkurzus, amely két fantasztikus szakember közreműködésével 16 órai kezdéssel kerül megrendezésre a New York Palota Vivaldi termében: Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő fogások mentén mutatja be a borvidék sokszínűségét. A kiváló ételeket most is Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készíti el. Az előadás címe: Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat. A számos szakmai sikerei mellett Wolf Andrást 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta.

„Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Badacsony New Yorkban rendezvény, amely most is a borvidéki összetartozás és az együtt gondolkodás szimbólumaként kerül megrendezésre, nagyon sikeres és közkedvelt lesz. Már a kezdetektől figyelemmel kísérem, illetve rendszeres vendége vagyok az eseménynek, az elmúlt néhány évben pedig abban a megtiszteltetésben is részesültem, hogy Wolf Andrással közösen mesterkurzust tarthattam. A téma most is változatlan: a bor és a hozzá kapcsolódó ételek társítása. A borsor összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy az előkóstolón általam kiválasztott borokon keresztül szeretném Badacsony színes és változatos arcát bemutatni. Öröm tapasztalni a hatalmas minőségi fejlődést, hiszen akár fehér, akár vörösbor tekintetében egyre komolyabb tételek kerülnek ki a borvidékről. Az előszelekciónak köszönhetően pedig csak kiváló és kifogástalan minőségű badacsonyi borokkal lehet találkozni majd az eseményen.”

– méltatta a rendezvényt Dr. Csizmadia András.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.