Rekordszámú kiállító az idei Badacsony New Yorkban eseményen

A Badacsonyi borvidék színe-java egy emberként megmozdulva március 23-án, szombaton egy napra ismét Budapest egyik legimpozánsabb épületébe, az 1894-ben épült pazar szépségű New York Palota Róma termébe költözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató rendkívül népszerű Badacsony New Yorkban esemény idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre. A komoly múltra visszatekintő borvidéki seregszemlén idén rekordszámú borászat vesz részt.

A Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű és legnagyobb szabású eseménye nem véletlenül fontos pillére a Badacsonyi borvidék egész évet átölelő programsorozatának, hiszen az exkluzív sétálókóstolón a rekordszámú, harmincnyolc borászat a legjobb előre kiválogatott, díjnyertes boraival várja a látogatókat. A kiemelkedő borvidéki kóstolón, amelynek legnagyobb értékét és hitelességét a szoros összefogás adja, a borászatokon kívül helyi turisztikai szolgáltatók, termelők, programszervezők is részt vesznek, így az érdeklődők első kézből kaphatnak hasznos információkat a borvidékkel kapcsolatban.

„Hiszem, hogy komoly munkával és összefogással világhírűvé fog válni Badacsony, de már most is úgy gondolom, hogy a világ legjobb borvidékei között van a helye. Számunkra, borászoknak a rendezvény akár az előkóstoló is remek alkalmat nyújt egymás borát megkóstolni, beszélgetni, és tanulni a másiktól. Fontos szempont kialakítanunk egy közös stílust, mely a jövőben még szebben és még egyöntetűbben fogja majd képviselni a Badacsonyi borvidéknek a már most is tetten érhető nagyon magas színvonalát. Idén már tizenharmadik alkalommal rendezzük meg a Badacsony New Yorkban eseményt, ami önmagában is egy lenyűgöző szám, hiszen bátran kijelenthetjük, hogy ilyen hosszú és sikeres életet borvidéki rendezvény nem igazán élt még meg Budapesten. A New York Palota már önmagában is fantasztikus helyszín, a rendezvény neve pedig nagyon találó és hívogató.”

– mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok borász-tulajdonosa, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke. Mint kiemelte, a 2021-es az elmúlt évtized egyik, hanem a legkiválóbb évjárata volt, de 2022 is nagyon jónak bizonyult, sok bor mostanára érett meg igazán, hogy a legszebb arcát mutassa. Nagyon sok borász, köztük ő is hozni fog ezekből az évjáratokból borokat. Például a James Suckling 92 pontos és a Top 100 legjobb magyar borok között szereplő 2021-es Váli Birtok Tabula Rasa tétele biztos kóstolható lesz.

Egy borvidék akkor tud jól működni és hosszú távra érdemben tervezni, ha sok jó borász van jelen és egymást konstruktívan segítik, hiszen csak így tud felkerülni a magyar, valamint egy idő után a világ bortérképére is. A Badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt közel 20 évben egy nagyon komoly minőségi munka indult el. Egyre több és egyre jobb borászat képviseli Badacsonyt világszerte, bebizonyítva a boraikon keresztül, hogy a borvidék élen jár a minőségorientált borkészítésben. Nem véletlen, hogy Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el a legismertebb, legjobb és legszerethetőbb borvidékek rangsorán. Egy biztos: a vulkanikus terroir-ral és évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt.

Badacsony / depositphotos.com
Badacsony / depositphotos.com

Egyedülálló mesterkurzus színesíti idén is a rendezvényt

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hiányozhat az eddig mindig nagy sikernek örvendő egyedülálló mesterkurzus, amely két fantasztikus szakember közreműködésével 16 órai kezdéssel kerül megrendezésre a New York Palota Vivaldi termében: Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő fogások mentén mutatja be a borvidék sokszínűségét. A kiváló ételeket most is Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készíti el. Az előadás címe: Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat. A számos szakmai sikerei mellett Wolf Andrást 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta.

„Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Badacsony New Yorkban rendezvény, amely most is a borvidéki összetartozás és az együtt gondolkodás szimbólumaként kerül megrendezésre, nagyon sikeres és közkedvelt lesz. Már a kezdetektől figyelemmel kísérem, illetve rendszeres vendége vagyok az eseménynek, az elmúlt néhány évben pedig abban a megtiszteltetésben is részesültem, hogy Wolf Andrással közösen mesterkurzust tarthattam. A téma most is változatlan: a bor és a hozzá kapcsolódó ételek társítása. A borsor összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy az előkóstolón általam kiválasztott borokon keresztül szeretném Badacsony színes és változatos arcát bemutatni. Öröm tapasztalni a hatalmas minőségi fejlődést, hiszen akár fehér, akár vörösbor tekintetében egyre komolyabb tételek kerülnek ki a borvidékről. Az előszelekciónak köszönhetően pedig csak kiváló és kifogástalan minőségű badacsonyi borokkal lehet találkozni majd az eseményen.”

– méltatta a rendezvényt Dr. Csizmadia András.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.