Elindult a Badacsonyi borvidék online magazinja

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához. A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.  

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg, célja, hogy tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják. A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is. Sándor, aki a WineArtCulture alapítója és tulajdonosa, a Magyar Borszakírók Körének tagja, 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban. „Nagy örömmel veszek részt már a kezdetektől a projektben, hiszen Badacsony az egyik kedvenc borvidékem, mely nemzetközi összehasonlításban is páratlan adottságokkal rendelkezik, az itt készült borok pedig világviszonylatban is kimagaslóak. Az online borvidéki magazin segítségével szeretnénk a borvidék kiemelkedő, egyedi adottságait közelebb vinni a vendégekhez, és persze a főszereplőit, a helyi borászokat is megismertetni az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a fogyasztók „archoz” tudják kötni az egyes családi pincészeteket, hiszen a borvidék méretéből adódóan is, ők vannak többségben. Fontosnak tartjuk, hogy az olvasók és a borvidékre látogatók megismerjék egy-egy adott pincészet egyedi kínálatát, a kiemelkedő tételeket, az elért szakmai sikereiket, illetve a közösségért végzett tevékenységüket.” – mondta Németi Sándor.

A közleményben az is áll, hogy a Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el, szőlőültetvényei pedig a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett tanúhegyek lejtőin helyezkednek el. A páratlan éghajlattal és területi adottságokkal rendelkező borvidéken bizonyítottan már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. Sőt, az itt felfedezett régészeti leletek, többek között a kelta sírok arra engednek következtetni, hogy már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. Mindenesetre, ahogyan Pálinkás Gyula Szőlőtelepítő Szent István királyunkról 1938-ban írt tanulmányában is említi, hogy bár egyesek szerint a szőlőművelést Probus császár honosította meg Pannonia földjén, történelmileg is bizonyos, hogy már a római megszállás előtt híres szőlők voltak a Balaton mellékén Badacsonyban.

„A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival már több mint 15 éve közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négy évszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitva tartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően a desztinációban évek óta növekszik a vendégforgalom, erősödik a tavaszi és őszi szezon, de a téli hétvégék is vonzzák a vendégeket. Mára bebizonyosodott milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit.” – fogalmazta meg Illés Zoltán, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elnöke, aki mint hozzátette, az olvasói sokszínűséget képviselő online magazinnal ezeket az értékeket még jobban tudják mindenki felé közvetíteni.

A közlemény kiemeli, hogy a Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas és sokszínűsége révén minden alkalommal más-más arcát mutatja a látogatóknak. Aki szeretné felfedezni és közelebb kerülni az itt készült kiváló borokhoz, azok számára többek között a borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon ideális célpont. A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját ismerhetik meg a látogatók. A szervezők és borászok finom borokkal, izgalmas programokkal és jobbnál-jobb gasztronómiai ínyencségekkel várnak mindenkit. Részletek és további információk ITT


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.