Rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő versenyre

Az október 28. és 31. között tartandó 20. Csabai Kolbászfesztivál a szokásosnál nagyobb lesz. Már tavaly is rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő-versenyre, amelyet idén 150-nel felülmúlnak, így összesen 750 csapat méri össze a tudását szombaton.

A Csabai Kolbászfesztivál megállta a helyét

Az idei év különlegessége lesz egy fotókiállítás, amelyet az elmúlt húsz év terméséből állítanak össze, emellett megjelentetik A csabai című könyvet. Ambrus Zoltán szerkesztő szerint az volt a cél, hogy megismertessék a fesztiválra érkezőkkel, miért éppen a békési megyeszékhelyen jöhetett létre a csabai kolbász és miért őrzik a mai napig a kolbászkészítés hagyományát a helyiek. Elmondta: sok gasztrofesztivál jött létre az elmúlt húsz év alatt, különösen örömtelinek tartja, hogy "ebben a küzdelemben" a Csabai Kolbászfesztivál megállta a helyét. Kifejtette: véleménye szerint a két évtized alatt a csabai kolbász renoméján nem kellett javítani, "arra kellett odafigyelni, hogy a tömegessé válásával együtt ne romoljon a minősége". Békéscsabán 50-60 kisvállalkozás abból él, hogy kolbászt gyárt. A termékből Csehországba és Szlovákia szállítanak nagyobb mennyiségben - árulta el.

Hungarikum és prémiumtermék

Szarvas Péter független polgármester elárulta: a négynapos rendezvény 90-100 ezer látogatót vonz, amelyből 40-50 százalék turistaként érkezik. Hozzátette: az önkormányzat számára azért fontos a rendezvény, mert a városhoz kötődő egyik hungarikumra, a csabai kolbászra hívja fel a figyelmet még a határon túl is.

Az önkormányzat dolgozik azon, hogy prémiumtermékké fejlesszék a csabai szárazkolbászt - mondta a városvezető. Hégely Sándor és Ambrus Zoltán szerint az élelmiszerkönyv előírásainak változásai nem fogják érinteni a csabai kolbász készítésének folyamatát. Mint mondták, a termék sosem tartalmazott nem belevaló, mesterséges anyagokat, ízfokozókat, csak friss sertéshúsból, fűszerpaprikából, sóból, köménymagból és fokhagymából áll. "A változtatás sok terméket meg fog reformálni, de a csabai kolbásznak nincs rá szüksége" - fogalmazott Hégely Sándor.

Világhírű fellépők

A fesztiváligazgató hozzátette: a huszadik rendezvény színvonalát a világhírű fellépők is emelik, Békéscsabára érkezik majd ugyanis a Modern Talkingból ismert Thomas Anders, fellép Dr. Alban, rajtuk kívül koncertet ad mások mellett Demjén Ferenc, a Neoton Família, Majka, az Ismerős Arcok vagy a Magna Cum Laude. A Csabai Kolbászfesztiválra húsz év alatt 57 országból 1,5 millió vendég érkezett; tízezer gyúrócsapat 100 tonna húsból 100 kilométernyi kolbászt készített.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.