Romániában öt százalékra csökkentették a bioélelmiszerek áfáját

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Viorica Dancila miniszterelnök szerint az intézkedéssel az egyre népszerűbb, "magas minőségű, egészséges élelmiszereket" akarják hozzáférhetőbbé tenni a romániai vásárlók számára, ezzel is arra bátorítva őket, hogy egészségesen étkezzenek.

Ugyancsak keddi ülésén döntött a bukaresti kormány a fokhagyma-termesztők területalapú támogatásának megháromszorozásáról. A gazdák az eddigi 1000 helyett 3000 ezer eurós évi támogatást fognak kapni minden hektárnyi fokhagyma-ültetvény után.

Romániában négy éve terjesztették ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes áfát, az akkor még 24 százalékos általános áfakulcs helyett. Tavaly novemberben vezették be a még alacsonyabb szintű, ötszázalékos áfakulcsot a turisztikai és közétkeztetési szolgáltatások számára. Románia 2016-tól az általános áfakulcsot 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra mérsékelte.

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai rendszeresen bírálják a szerintük "a románokat agyonvegyszerezett élelmiszerekkel mérgező", a kelet-európai piacokon silányabb minőségű árut forgalmazó nyugati nagyvállalatokat. Liviu Dragnea pártelnök kedden törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely az üzleti forgalom 4 százalékára rúgó bírsággal sújtja azokat a - több uniós tagállamban is tevékenykedő - vállalatokat, amelyek Romániában a külföldi piacokhoz képest gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak azonos elnevezéssel.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.