A betegek többsége a népszerű szerb ételtől, a pljeskavicától lett rosszul, de olyanok is voltak, akik pizzát ettek, mielőtt a tünetek jelentkeztek – mondta a Tanjug szerb hírügynökségnek Goran Kuljanin, a szendrői kórház igazgatója, aki egyben tagadta a sajtóban megjelent azon információkat, hogy 180-an kaptak ételmérgezést a városban.
Az igazgató elmondta, hogy több gyereket és két várandós nőt is ételmérgezésre utaló jelekkel vettek fel a kórházba, ahonnan a 48 fertőzött közül néhányat már hazaengedtek.
A kórház gyermekosztályának vezetője, Slavica Andjelkovic a szerb köztelevíziónak azt mondta, hogy hétfő délután és keddre virradóra a megszokottnál több gyereket szállítottak be ételmérgezési tünetekkel, közülük tizenhármat benntartottak. A gyerekek saját bevallásuk szerint a szendrői vár büféiben ettek.
Jelenleg közegészségügyi felügyelők és járványügyi szakértők vizsgálják, hogy sztafilokokkusz vagy szalmonella, esetleg a kettő valamilyen kombinációja okozta-e a fertőzést.
Szerbiában idén ez a legnagyobb mértékű ételmérgezés.
Romlott volt a pljeskavica
(MTI) – Ételmérgezéses tünetekkel 48 személyt szállítottak kórházba a Belgrádhoz közeli Szendrőn (Smederevo), a fertőzés pontos oka egyelőre ismeretlen.
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg
A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban
Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme
Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont
Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást
Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon
A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja
Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája
A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján.
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny
Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.