A betegek többsége a népszerű szerb ételtől, a pljeskavicától lett rosszul, de olyanok is voltak, akik pizzát ettek, mielőtt a tünetek jelentkeztek – mondta a Tanjug szerb hírügynökségnek Goran Kuljanin, a szendrői kórház igazgatója, aki egyben tagadta a sajtóban megjelent azon információkat, hogy 180-an kaptak ételmérgezést a városban.
Az igazgató elmondta, hogy több gyereket és két várandós nőt is ételmérgezésre utaló jelekkel vettek fel a kórházba, ahonnan a 48 fertőzött közül néhányat már hazaengedtek.
A kórház gyermekosztályának vezetője, Slavica Andjelkovic a szerb köztelevíziónak azt mondta, hogy hétfő délután és keddre virradóra a megszokottnál több gyereket szállítottak be ételmérgezési tünetekkel, közülük tizenhármat benntartottak. A gyerekek saját bevallásuk szerint a szendrői vár büféiben ettek.
Jelenleg közegészségügyi felügyelők és járványügyi szakértők vizsgálják, hogy sztafilokokkusz vagy szalmonella, esetleg a kettő valamilyen kombinációja okozta-e a fertőzést.
Szerbiában idén ez a legnagyobb mértékű ételmérgezés.
Romlott volt a pljeskavica
(MTI) – Ételmérgezéses tünetekkel 48 személyt szállítottak kórházba a Belgrádhoz közeli Szendrőn (Smederevo), a fertőzés pontos oka egyelőre ismeretlen.
Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata
Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.