Ronald nem megy nyugdíjba - mondja a McDonald's

Több száz amerikai egészségvédelmi szervezet és szakember közös petícióval próbálja meggyőzni a McDonald's gyorséttermi láncot, hogy hagyjon föl a gyermekeknek szóló reklámhadjárataival - adta hírül az MTI.

A Corporate Accountability International nevű nonprofit szervezet vezetésével indított kampányban hat amerikai napilapban jelent meg egész oldalas felhívás, amelyben az amerikai gyermekek egészségével kapcsolatos aggodalmakra és a túlterhelt társadalombiztosítási rendszer veszélyeire hívták fel a figyelmet - írja az MTI.

Az McDonald's részvényeseinek csütörtöki közgyűlése előtt indított felhívásban arra kérték a gyorséttermi láncot, hogy a gyermekeknek ne reklámozzanak magas cukor, só és zsírtartalmú ételeket. A petíciót több mint 550 egészségügyi szakember és egészségvédelmi szervezet képviselője írta alá.

A McDonald's cég részvényesei egyhangúlag elutasították amerikai egészségvédelmi szervezetek felhívását arra, hogy becsüljék fel a gyorséttermi lánc szerepét a gyermekkori elhízásban.

"Ronald McDonald marad, ahol van" - szögezte le határozottan a petícióra reagálva a cég részvényeseinek csütörtöki közgyűlésén Jim Skinner, a vállalat vezetője. A fiatal generáció védelmét szolgáló tiltakozás nem győzte meg az étteremlánc részvényeseit. "Ez a választás szabadságáról szól, és mi hiszünk a demokratikus útban. Itt egy személyes és egyéni választásról van szó" - utalt arra Skinner, hogy a vásárlók maguk is el tudják dönteni mi jó nekik, és mi nem. "Ronald McDonald világszerte a McDonald's és a jókedv nagykövete" - tette hozzá.

Az amerikai járványügyi központ (CDCP) adatai szerint az országban élő kisgyerekek és kamaszok mintegy 17 százaléka elhízott. A gyermekkori túlsúly következtében jelentősen növekszik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyéb betegségek kialakulásának kockázata. A szakértők arra is rámutattak, hogy az elhízott gyerekekből gyakran elhízott felnőttek lesznek, akiknek kezelése jelentősen megterheli az amerikai egészségügyi rendszert.

A McDonald' s az utóbbi években egyre több kritikát kapott reklámozási stratégiái és a Happy Meal menükhöz csomagolt gyermekcsalogató ajándékai miatt. Az étteremlánc repertoárja éppen ezért egészségesebb fogásokkal is bővült. A gyerekmenükhöz kínált gyümölcslevek és tej helyett a szülők szódavizet is kérhetnek, az étlapra pedig különböző saláták és zabkásák is felkerültek, ám a kritikusok szerint ezek még mindig nem állják meg a helyüket az egészséges ételek táborában. Szerintük az étteremlánc egyéb harapnivalói is túl sok zsírt, sót és cukrot tartalmaznak. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.