Segal Viktor kávéhoz párosítja az ételeket

Mindennapjainkba erősen beágyazódott a kávé fogyasztási kultúra. A Nespresso által végzett kutatások szerint a népesség 82 százaléka kávézik. Magyarországon a legtöbben egy jó eszpresszóra esküsznek, ugyanis a válaszadók 45 százaléka ezt jelölte meg kedvencként, a kávéfogyasztók közel fele meg is cukrozza, 36% pedig tejet is ad hozzá, 7% tejszínnel fehéríti, 18 százalék édesítőszert használ és csupán a megkérdezettek 20 százaléka issza tisztán, feketén. A második legkedveltebb kávé típus a lungo, vagyis hosszú kávé, amit a megkérdezettek 18 százaléka fogyaszt, majd a népszerűségi listán a 20 milliliteres ristretto, szerepel. Az esti és a késő délután kivételével tulajdonképpen bármely napszakban szívesen iszunk egy-egy csésze feketét: reggel, délelőtt, ebéd után és délután is. Sokan ragaszkodnak a jól bevált eszpresszóhoz, vannak azonban, akik napszaknak, vagy évszaknak megfelelően másfajta kávé alapú italt készítenek – derült ki a Nespresso megbízásából a Nielsen által 2012-ben készített, fogyasztói szokásokat vizsgáló Usage & Attitude kutatásból.

Ha kávés receptről van szó, legtöbbünk a kapucsínóra gondol, majd a latte macchiatot kedvelik a legtöbben, utána a jeges kávé, amit a különböző ízesített kávék követnek a népszerűségi listán. Van mit bepótolnunk tehát receptek terén, ezért is tartja fontosnak a Nespresso a minőségi kávé kultúra szélesebb körű elterjesztését A vállalat szakértői a kávécserjétől a csészéig terjedő értéklánc minden fázisában fáradhatatlanul tágítják a minőség határait. A világ kávétermelésének mindössze 1-2 százaléka felel meg szigorú minőségi elvárásaiknak. Ezeket használják fel 23 Grand Cru kávéőrleményük elkészítéséhez. A légmentesen lezárt alumíniumkapszula optimális körülményeket biztosít a kávé számára, és megakadályozza a frissen őrölt kávéban jelenlévő 900 rendkívül illékony aroma oxidációját. A GfK kutatása szerint 2015 év március és áprilisa közötti időszakban a teljes kávéfőző piacot tekintve a kapszulás kávéfőzők részaránya darabszámot tekintve 23%-ra növekedett.

Az aromákat alapvetően három csoportba sorolhatjuk: könnyed aromájú, virágos, gyümölcsös vagy citrusos illatú kávék, közepesen erős aromájú, méz- vagy gabonaillatú kávék, kissé pörkölt jegyekkel és határozott aromájú, erősen kakaóra emlékeztető, fűszeres, fás illatú vagy intenzíven pörkölt jellegű kávék. Az aromaprofilnak fontos szerepe van abban, hogy milyen étel vagy desszert harmonizál az adott kávéval.

A Nespresso mindig különleges, gourmet élménnyé emeli a kávézást, ezúttal Segal Viktor chef kávé ihletésű ételsorával. „Évekkel korábban az, hogy kávéval párosítsunk ételeket, valószínűleg szóba sem kerülhetett volna. De a Nespressonak köszönhetően is, ma már nem ritka az ízesített kávé, ezért aztán igazán nem nehéz finom falatokat kínálni kávéhoz, akárcsak mintha egy borkóstolón lennénk” – mondta el Segal Viktor, majd hozzátette: „Több szempontot szoktam figyelembe venni. Az első, hogy kávéról beszélünk, azért nem lehet annyira domináns az ételben a kávé íze. Én azt is figyelembe veszem, hogy izgalmas ízhatásokat érjek el, különböző, érdekes textúrával rendelkezzen az étel, a kávé pedig ne unalmasan, elsőre magától értetődő módon kerüljön az ételbe. Nem akartam semmiképpen azt az egyszerű megoldást választani, hogy kávéöntetet, vagy mártást készítek.”

1. étel: Grapefruitos csirkesaláta, zsenge parajlevelekkel

Az első ételt, a zsenge parajlevelekkel készült grapefriutos csirkesalátát az etióp kávé koktél inspirálta: „A citrusok nagyon passzolnak a kávéhoz, így a grapefruit mindenképpen jó választás. Ennek érezzük fanyar ízét, a friss parajlevelek ezzel remek párost alkotnak, miközben a hosszan, alacsony hőfokon elkészített csirke nem uralja el a tálat. Mielőtt a csirkét sous vide eljárással elkészítem, fűszerezem. Aminek része az is, hogy a kávétöretet, amit egyébként közvetlenül a kávékapszulából nyerek ki, egyszerűen rászórom” – fejtette ki Segal Viktor.

2.  étel: Édeskömény-alma saláta bergamott olajos-kávés öntettel

Ezt az ételt a piros gyümölcsökkel készülő jegeskávé inspirálta: „Az édesköménynek van egy kis ánizsos ízvilága. Ez eszembe juttatta azt, ahogy Olaszországban láttam reggelenként a helyieket kávét inni. Isznak egy ristrettot, utána pici grappa kerül a kávéscsészébe, és azt is átforgatják benne, hogy aztán gyorsan lehörpintsék. Ezt az ízhatást szerettem volna felidézni azzal, hogy édeskömény a saláta alapja. Itt azonban nem lett volna jó, ha simán rászórom a kávét. Azt szerettem volna, ha az öntetbe lágyan keveredik. Úgyhogy itt is egy citrusos, olajos ízharmónia mellé került” – hallhattuk a gasztronómiai tanácsadótól. 3. étel: Kardamomos tejpuding málnával, pisztáciával és kávétörettel , amit a kókuszos-csokoládés jeges álom nevű kávékoktél ihletett.

„Nagyon sok időt töltöttem a Közel-Keleten, és sosem felejtem el a török kávé illatát, amit a helyiek mindig kardamommal fűszereztek. Én bevallom szinte csak így találkoztam ezzel a fűszerrel. Ezért a kardamomos tejpudingnak meghagytam a lágy, kicsit vaníliás, hófehér ízét, a kávét nem kevertem bele, hanem csak meghintem vele a végén. Ettől lesz ez egy intenzívebb ízhatás” – fűzte hozzá a híres chef. A Nespresso június 25-i, Várkert Bazárban tartott rendezvényén Segal Viktor ételei után a Cake Shop háromféle desszertje tette teljessé az ízharmóniát. Reggelihez, vagy ébredés után leginkább a több koffeint tartalmazó lungokat, hosszú kávékat ajánlja a Nespresso.

A sajtótájékoztatón a jázminra, fehérliliomra, bergamottra és narancsvirágra emlékeztető illatjegyeket idéző Bukeela ka Ethiopia kávékból készült etióp koktélhoz citromos, levendulás cupcaket szolgáltak fel, majd ebéd utáni kávézáshoz ajánlva a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordozó Rosabaya de Colombia kávéból piros gyümölcsökkel készült jeges kávé mellé szedres, ribizlis tarte-t fogyasztottak a résztvevők. Az esti kávézáshoz ajánlott Arpeggio Decaffeinato, koffeinmentes kávéból készülő kókuszos, csokoládés jeges álomhoz étcsokoládés íz világú, kakaópor borítású belga csokoládés kockát kínáltak.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.