Ha kávés receptről van szó, legtöbbünk a kapucsínóra gondol, majd a latte macchiatot kedvelik a legtöbben, utána a jeges kávé, amit a különböző ízesített kávék követnek a népszerűségi listán. Van mit bepótolnunk tehát receptek terén, ezért is tartja fontosnak a Nespresso a minőségi kávé kultúra szélesebb körű elterjesztését A vállalat szakértői a kávécserjétől a csészéig terjedő értéklánc minden fázisában fáradhatatlanul tágítják a minőség határait. A világ kávétermelésének mindössze 1-2 százaléka felel meg szigorú minőségi elvárásaiknak. Ezeket használják fel 23 Grand Cru kávéőrleményük elkészítéséhez. A légmentesen lezárt alumíniumkapszula optimális körülményeket biztosít a kávé számára, és megakadályozza a frissen őrölt kávéban jelenlévő 900 rendkívül illékony aroma oxidációját. A GfK kutatása szerint 2015 év március és áprilisa közötti időszakban a teljes kávéfőző piacot tekintve a kapszulás kávéfőzők részaránya darabszámot tekintve 23%-ra növekedett.
Az aromákat alapvetően három csoportba sorolhatjuk: könnyed aromájú, virágos, gyümölcsös vagy citrusos illatú kávék, közepesen erős aromájú, méz- vagy gabonaillatú kávék, kissé pörkölt jegyekkel és határozott aromájú, erősen kakaóra emlékeztető, fűszeres, fás illatú vagy intenzíven pörkölt jellegű kávék. Az aromaprofilnak fontos szerepe van abban, hogy milyen étel vagy desszert harmonizál az adott kávéval.
A Nespresso mindig különleges, gourmet élménnyé emeli a kávézást, ezúttal Segal Viktor chef kávé ihletésű ételsorával. „Évekkel korábban az, hogy kávéval párosítsunk ételeket, valószínűleg szóba sem kerülhetett volna. De a Nespressonak köszönhetően is, ma már nem ritka az ízesített kávé, ezért aztán igazán nem nehéz finom falatokat kínálni kávéhoz, akárcsak mintha egy borkóstolón lennénk” – mondta el Segal Viktor, majd hozzátette: „Több szempontot szoktam figyelembe venni. Az első, hogy kávéról beszélünk, azért nem lehet annyira domináns az ételben a kávé íze. Én azt is figyelembe veszem, hogy izgalmas ízhatásokat érjek el, különböző, érdekes textúrával rendelkezzen az étel, a kávé pedig ne unalmasan, elsőre magától értetődő módon kerüljön az ételbe. Nem akartam semmiképpen azt az egyszerű megoldást választani, hogy kávéöntetet, vagy mártást készítek.”
1. étel: Grapefruitos csirkesaláta, zsenge parajlevelekkel
Az első ételt, a zsenge parajlevelekkel készült grapefriutos csirkesalátát az etióp kávé koktél inspirálta: „A citrusok nagyon passzolnak a kávéhoz, így a grapefruit mindenképpen jó választás. Ennek érezzük fanyar ízét, a friss parajlevelek ezzel remek párost alkotnak, miközben a hosszan, alacsony hőfokon elkészített csirke nem uralja el a tálat. Mielőtt a csirkét sous vide eljárással elkészítem, fűszerezem. Aminek része az is, hogy a kávétöretet, amit egyébként közvetlenül a kávékapszulából nyerek ki, egyszerűen rászórom” – fejtette ki Segal Viktor.
2. étel: Édeskömény-alma saláta bergamott olajos-kávés öntettel
Ezt az ételt a piros gyümölcsökkel készülő jegeskávé inspirálta: „Az édesköménynek van egy kis ánizsos ízvilága. Ez eszembe juttatta azt, ahogy Olaszországban láttam reggelenként a helyieket kávét inni. Isznak egy ristrettot, utána pici grappa kerül a kávéscsészébe, és azt is átforgatják benne, hogy aztán gyorsan lehörpintsék. Ezt az ízhatást szerettem volna felidézni azzal, hogy édeskömény a saláta alapja. Itt azonban nem lett volna jó, ha simán rászórom a kávét. Azt szerettem volna, ha az öntetbe lágyan keveredik. Úgyhogy itt is egy citrusos, olajos ízharmónia mellé került” – hallhattuk a gasztronómiai tanácsadótól. 3. étel: Kardamomos tejpuding málnával, pisztáciával és kávétörettel , amit a kókuszos-csokoládés jeges álom nevű kávékoktél ihletett.
„Nagyon sok időt töltöttem a Közel-Keleten, és sosem felejtem el a török kávé illatát, amit a helyiek mindig kardamommal fűszereztek. Én bevallom szinte csak így találkoztam ezzel a fűszerrel. Ezért a kardamomos tejpudingnak meghagytam a lágy, kicsit vaníliás, hófehér ízét, a kávét nem kevertem bele, hanem csak meghintem vele a végén. Ettől lesz ez egy intenzívebb ízhatás” – fűzte hozzá a híres chef. A Nespresso június 25-i, Várkert Bazárban tartott rendezvényén Segal Viktor ételei után a Cake Shop háromféle desszertje tette teljessé az ízharmóniát. Reggelihez, vagy ébredés után leginkább a több koffeint tartalmazó lungokat, hosszú kávékat ajánlja a Nespresso.
A sajtótájékoztatón a jázminra, fehérliliomra, bergamottra és narancsvirágra emlékeztető illatjegyeket idéző Bukeela ka Ethiopia kávékból készült etióp koktélhoz citromos, levendulás cupcaket szolgáltak fel, majd ebéd utáni kávézáshoz ajánlva a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordozó Rosabaya de Colombia kávéból piros gyümölcsökkel készült jeges kávé mellé szedres, ribizlis tarte-t fogyasztottak a résztvevők. Az esti kávézáshoz ajánlott Arpeggio Decaffeinato, koffeinmentes kávéból készülő kókuszos, csokoládés jeges álomhoz étcsokoládés íz világú, kakaópor borítású belga csokoládés kockát kínáltak.
Forrás: Vendég & Hotel Online