Sillerfesztivál Pakson

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.

A paksi borok nem tudják felvenni a versenyt a neves borvidékek kínálatával, de van egy fajta, amelynek egyedülálló hagyománya van Pakson - fogalmazott a paksi önkormányzat referense. Mint mondta, ezt akarják megóvni attól, hogy feledésbe merüljön, ezért hívták életre a Sillerfesztivált, amelyet a város szívében lévő hangulatos pincefaluban, a Sárgödör téren tartanak.

A sillerbor átmenet a rosé és vörösborok között. Készítésében azonban nincs egység, Pakson például számos szőlőfajta összeszüretelésével készítették, ezért egy konferencia keretében definiálni akarják a sillert - húzta alá Czink Dóra.

A konferencia nyitóelőadását Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője tartja. A villányi, szekszárdi, egri és tolnai borvidékről meghívtak négy olyan borászt, akik a korábbi években aranyérmet nyertek a Sillerfesztiválon, ők saját módszereikről, tapasztalataikról számolnak be. Ezek után vitafórum, valamint sillerbor-bemutató, -kóstoló lesz, amelyen az elmúlt évek legeredményesebb sillerkészítőinek idei borai kerülnek a poharakba.

A konferencia június 3-án lesz, a fesztivál több programja, köztük a bormustra, június 4-én. Polgár Zoltán borbíró, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy évről évre nő a borversenyre nevezett minták száma, amiért mindent meg is tesznek. Ő ugyanis személyesen gyűjti be azokat. Tavaly három külföldi országból is érkeztek minták, idén Ausztriából is jelentkeztek már, így számuk négyre nő. Tavaly 137 mintát értékeltek, tekintettel a mostani rossz évjáratra ugyanennyivel elégedettek lennének.(MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.