Sillerfesztivál Pakson

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.

A paksi borok nem tudják felvenni a versenyt a neves borvidékek kínálatával, de van egy fajta, amelynek egyedülálló hagyománya van Pakson - fogalmazott a paksi önkormányzat referense. Mint mondta, ezt akarják megóvni attól, hogy feledésbe merüljön, ezért hívták életre a Sillerfesztivált, amelyet a város szívében lévő hangulatos pincefaluban, a Sárgödör téren tartanak.

A sillerbor átmenet a rosé és vörösborok között. Készítésében azonban nincs egység, Pakson például számos szőlőfajta összeszüretelésével készítették, ezért egy konferencia keretében definiálni akarják a sillert - húzta alá Czink Dóra.

A konferencia nyitóelőadását Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője tartja. A villányi, szekszárdi, egri és tolnai borvidékről meghívtak négy olyan borászt, akik a korábbi években aranyérmet nyertek a Sillerfesztiválon, ők saját módszereikről, tapasztalataikról számolnak be. Ezek után vitafórum, valamint sillerbor-bemutató, -kóstoló lesz, amelyen az elmúlt évek legeredményesebb sillerkészítőinek idei borai kerülnek a poharakba.

A konferencia június 3-án lesz, a fesztivál több programja, köztük a bormustra, június 4-én. Polgár Zoltán borbíró, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy évről évre nő a borversenyre nevezett minták száma, amiért mindent meg is tesznek. Ő ugyanis személyesen gyűjti be azokat. Tavaly három külföldi országból is érkeztek minták, idén Ausztriából is jelentkeztek már, így számuk négyre nő. Tavaly 137 mintát értékeltek, tekintettel a mostani rossz évjáratra ugyanennyivel elégedettek lennének.(MTI)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.