Sillerfesztivál Pakson

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.

A paksi borok nem tudják felvenni a versenyt a neves borvidékek kínálatával, de van egy fajta, amelynek egyedülálló hagyománya van Pakson - fogalmazott a paksi önkormányzat referense. Mint mondta, ezt akarják megóvni attól, hogy feledésbe merüljön, ezért hívták életre a Sillerfesztivált, amelyet a város szívében lévő hangulatos pincefaluban, a Sárgödör téren tartanak.

A sillerbor átmenet a rosé és vörösborok között. Készítésében azonban nincs egység, Pakson például számos szőlőfajta összeszüretelésével készítették, ezért egy konferencia keretében definiálni akarják a sillert - húzta alá Czink Dóra.

A konferencia nyitóelőadását Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője tartja. A villányi, szekszárdi, egri és tolnai borvidékről meghívtak négy olyan borászt, akik a korábbi években aranyérmet nyertek a Sillerfesztiválon, ők saját módszereikről, tapasztalataikról számolnak be. Ezek után vitafórum, valamint sillerbor-bemutató, -kóstoló lesz, amelyen az elmúlt évek legeredményesebb sillerkészítőinek idei borai kerülnek a poharakba.

A konferencia június 3-án lesz, a fesztivál több programja, köztük a bormustra, június 4-én. Polgár Zoltán borbíró, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy évről évre nő a borversenyre nevezett minták száma, amiért mindent meg is tesznek. Ő ugyanis személyesen gyűjti be azokat. Tavaly három külföldi országból is érkeztek minták, idén Ausztriából is jelentkeztek már, így számuk négyre nő. Tavaly 137 mintát értékeltek, tekintettel a mostani rossz évjáratra ugyanennyivel elégedettek lennének.(MTI)


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.