Sóbojkott az egészségért

Sóstopot hirdet az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. A cél a túlzott sófogyasztás visszaszorítása - írja az Agrárszektor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek legfeljebb napi 2-3 gramm sót kellene megenniük. A jelenlegi európai fogyasztás ennek a többszöröse, napi 8—12 gramm. Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet, a javasolt mennyiség több mint tízszeresét esszük meg, évi 1,1 kilogramm helyett 13—15 kilogrammot fogyasztva a nátrium-kloridból.

Prohászka Béla, a gasztronómiai szövetség elnöke szerint a magyarok sajnos hajlamosak anélkül jól megsózni az ételt, hogy megízlelnék. Az éttermekben megfigyelték, tízből nyolcan automatikusan nyúlnak a sótartó után – írja a beol.hu

A fogyasztás visszaszorítására meghirdetett akcióban éppen ezért az azt vállaló vendéglőkben egy szórólapot helyeznek el a sótartók mellett, „Bízzunk a séfben! Sóstop” felirattal.

A kezdeményezéstől nem azt várjuk, hogy rohamosan visszaszorul majd a fogyasztás, kezdeti lépésnek tekintjük, amellyel úgy gondoljuk, ha apránként is, de változtatni tudunk a helyzeten — fogalmazott Prohászka Béla. A két szervezet az éttermi akció mellett régiós továbbképzést is tart majd séfeknek a fogyasztási szokások megváltoztatása érdekében, és arról, hogy a konyhasót milyen fűszerekkel helyettesíthetik.

A só bevitelét csökkentő akciók nemzetközi szinten is új keletűek. A britek 2003-ban indítottak el a mostanihoz hasonló programot. Öt év alatt az átlagos fogyasztás napi 9,5 grammról 8,6 grammra csökkent. Az eredmények is mutatják, hogy jelentős javulást hosszú idő elteltével lehet elérni. Ugyanakkor becslések szerint már a mérsékelt csökkentések is alapvetően kevesebb szív- és érrendszeri problémához vezetnek, és ily módon javítják a népesség egészségi állapotát. (forrás: beol.hu, Agrárszektor)


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.