Soha ennyi német Michelin csillag

(MTI) - Minden korábbinál magasabbra emelkedett Németországban a Michelin-csillagos éttermek száma - derül ki a németországi Michelin-étteremkalauz szerdán Berlinben bemutatott 2013-as kiadásából, amely szerint a múltban nem éppen a konyhaművészetéről híres ország megtartotta a Franciaország mögötti második helyet a lehető legtöbb csillaggal rendelkező vendéglők európai mezőnyében.

A kiadvány alapján a maximális 3 csillaggal büszkélkedő vendéglők száma az egy évvel korábbi 9-ről 10-re emelkedett, ami nemcsak az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését jelenti, hanem új rekordot is. A fővárosban, Berlinben és a volt NDK területén továbbra sincs három Michelin-csillagos vendéglő, a rendkívül jómódú Baden-Württemberg tartományban viszont már három is van.
Legalább egy Michelin-csillaggal minden korábbinál több, összesen 255 étterem rendelkezik Németországban. A csillagos mezőnybe 29 új étterem került be, 24 viszont kikerült onnan, de nem mind a minőség romlása miatt, ugyanis nyolc vendéglőnek azért hunyt ki a csillaga, mert bezárták vagy hamarosan bezárják.
A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-es kalauzban 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban pedig már kétszer ennyi, összesen 36. Egy év alatt 7 étterem került be ebbe a kategóriába, és Douce Steiner, a baden-württembergi Sulzburgban működő Hirschen főszakácsának személyében már női chef is van a kétcsillagosok mezőnyében.
Ugyanakkor Németország továbbra is jóval elmarad Franciaország mögött, ahol 594 Michelin-csillagos vendéglőt tartanak számon és 26 étterem büszkélkedhet három csillaggal. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.