Soha ennyi német Michelin csillag

(MTI) - Minden korábbinál magasabbra emelkedett Németországban a Michelin-csillagos éttermek száma - derül ki a németországi Michelin-étteremkalauz szerdán Berlinben bemutatott 2013-as kiadásából, amely szerint a múltban nem éppen a konyhaművészetéről híres ország megtartotta a Franciaország mögötti második helyet a lehető legtöbb csillaggal rendelkező vendéglők európai mezőnyében.

A kiadvány alapján a maximális 3 csillaggal büszkélkedő vendéglők száma az egy évvel korábbi 9-ről 10-re emelkedett, ami nemcsak az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését jelenti, hanem új rekordot is. A fővárosban, Berlinben és a volt NDK területén továbbra sincs három Michelin-csillagos vendéglő, a rendkívül jómódú Baden-Württemberg tartományban viszont már három is van.
Legalább egy Michelin-csillaggal minden korábbinál több, összesen 255 étterem rendelkezik Németországban. A csillagos mezőnybe 29 új étterem került be, 24 viszont kikerült onnan, de nem mind a minőség romlása miatt, ugyanis nyolc vendéglőnek azért hunyt ki a csillaga, mert bezárták vagy hamarosan bezárják.
A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-es kalauzban 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban pedig már kétszer ennyi, összesen 36. Egy év alatt 7 étterem került be ebbe a kategóriába, és Douce Steiner, a baden-württembergi Sulzburgban működő Hirschen főszakácsának személyében már női chef is van a kétcsillagosok mezőnyében.
Ugyanakkor Németország továbbra is jóval elmarad Franciaország mögött, ahol 594 Michelin-csillagos vendéglőt tartanak számon és 26 étterem büszkélkedhet három csillaggal. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.