Sokat támadott járványügyi előírás a szlovák éttermeknek

Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.

A pozsonyi kormány által a múlt héten jóváhagyott, s most hétfőtől hatályba lépett járványügyi intézkedések szerint az éttermek és más vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kell dönteniük arról, hogy beoltottságuk alapján milyen vendégeket fogadnak. Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy kizárólag beoltott vendégeket fogad, a vendéglátóhely korlátozások nélkül, teljes befogadókapacitással működhet. A második lehetőség, hogy az üzemeltető a beoltott vendégek mellett a negatív vírusteszttel rendelkezőket, illetve a fertőzésen már átesetteket is beengedi, de ebben az esetben korlátoznia kell vendégei számát. A legszigorúbb korlátozások pedig azokra a vendéglátóhelyekre vonatkoznak, amelyek nem tesznek különbséget vendégeik között, s mindenkit fogadnak.

Ezek a korlátozások az éttermeken kívül a szállodákra, edzőtermekre, és múzeumokra, illetve a tömegrendezvényekre is vonatkoznak. Az üzemeltetők, illetve a rendezvényszervezők által választott nyitvatartási vagy működési módok alapján foganatosítandó korlátozások és azok mértéke annak függvényében módosul, hogy az adott járás - amelyben a vendéglátóhely üzemel - a fertőzöttek aktuális számának tükrében milyen besorolás alá esik a hetente újraértékelt, úgynevezett Covid-szemafor alapján. Ez utóbbi szerint jelenleg Szlovákia 79 járása közül 70 a legenyhébb, zöld besorolás alá esik, vagyis a védőmaszk beltéri viseletén kívül csak minimális korlátozások vannak érvényben.

A hétfőtől hatályos, vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat számtalan kritika érte, főként az ellenzéki pártok és az üzemeltetők részéről, s a közvélemény jelentős része is negatívan fogadta. A bírálók leginkább azt kifogásolták az intézkedésekben, hogy hátrányos megkülönböztetést vezetnek be a lakosság egyes csoportjaival szemben, illetve azt is, hogy általuk a kormányzat "alibista" módon a vállalkozókra terheli át a döntéshozatalt. 

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig 2 millió 318 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük 2 millió 92 ezren már a második adagot is. Szlovákiában közel három hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzöttek száma, amely vasárnap 7 volt, az elvégzett 1309 PCR-teszt mintegy fél százaléka.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.