Sokat támadott járványügyi előírás a szlovák éttermeknek

Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.

A pozsonyi kormány által a múlt héten jóváhagyott, s most hétfőtől hatályba lépett járványügyi intézkedések szerint az éttermek és más vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kell dönteniük arról, hogy beoltottságuk alapján milyen vendégeket fogadnak. Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy kizárólag beoltott vendégeket fogad, a vendéglátóhely korlátozások nélkül, teljes befogadókapacitással működhet. A második lehetőség, hogy az üzemeltető a beoltott vendégek mellett a negatív vírusteszttel rendelkezőket, illetve a fertőzésen már átesetteket is beengedi, de ebben az esetben korlátoznia kell vendégei számát. A legszigorúbb korlátozások pedig azokra a vendéglátóhelyekre vonatkoznak, amelyek nem tesznek különbséget vendégeik között, s mindenkit fogadnak.

Ezek a korlátozások az éttermeken kívül a szállodákra, edzőtermekre, és múzeumokra, illetve a tömegrendezvényekre is vonatkoznak. Az üzemeltetők, illetve a rendezvényszervezők által választott nyitvatartási vagy működési módok alapján foganatosítandó korlátozások és azok mértéke annak függvényében módosul, hogy az adott járás - amelyben a vendéglátóhely üzemel - a fertőzöttek aktuális számának tükrében milyen besorolás alá esik a hetente újraértékelt, úgynevezett Covid-szemafor alapján. Ez utóbbi szerint jelenleg Szlovákia 79 járása közül 70 a legenyhébb, zöld besorolás alá esik, vagyis a védőmaszk beltéri viseletén kívül csak minimális korlátozások vannak érvényben.

A hétfőtől hatályos, vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat számtalan kritika érte, főként az ellenzéki pártok és az üzemeltetők részéről, s a közvélemény jelentős része is negatívan fogadta. A bírálók leginkább azt kifogásolták az intézkedésekben, hogy hátrányos megkülönböztetést vezetnek be a lakosság egyes csoportjaival szemben, illetve azt is, hogy általuk a kormányzat "alibista" módon a vállalkozókra terheli át a döntéshozatalt. 

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig 2 millió 318 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük 2 millió 92 ezren már a második adagot is. Szlovákiában közel három hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzöttek száma, amely vasárnap 7 volt, az elvégzett 1309 PCR-teszt mintegy fél százaléka.

Forrás: MTI


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.