Sokat támadott járványügyi előírás a szlovák éttermeknek

Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.

A pozsonyi kormány által a múlt héten jóváhagyott, s most hétfőtől hatályba lépett járványügyi intézkedések szerint az éttermek és más vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kell dönteniük arról, hogy beoltottságuk alapján milyen vendégeket fogadnak. Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy kizárólag beoltott vendégeket fogad, a vendéglátóhely korlátozások nélkül, teljes befogadókapacitással működhet. A második lehetőség, hogy az üzemeltető a beoltott vendégek mellett a negatív vírusteszttel rendelkezőket, illetve a fertőzésen már átesetteket is beengedi, de ebben az esetben korlátoznia kell vendégei számát. A legszigorúbb korlátozások pedig azokra a vendéglátóhelyekre vonatkoznak, amelyek nem tesznek különbséget vendégeik között, s mindenkit fogadnak.

Ezek a korlátozások az éttermeken kívül a szállodákra, edzőtermekre, és múzeumokra, illetve a tömegrendezvényekre is vonatkoznak. Az üzemeltetők, illetve a rendezvényszervezők által választott nyitvatartási vagy működési módok alapján foganatosítandó korlátozások és azok mértéke annak függvényében módosul, hogy az adott járás - amelyben a vendéglátóhely üzemel - a fertőzöttek aktuális számának tükrében milyen besorolás alá esik a hetente újraértékelt, úgynevezett Covid-szemafor alapján. Ez utóbbi szerint jelenleg Szlovákia 79 járása közül 70 a legenyhébb, zöld besorolás alá esik, vagyis a védőmaszk beltéri viseletén kívül csak minimális korlátozások vannak érvényben.

A hétfőtől hatályos, vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat számtalan kritika érte, főként az ellenzéki pártok és az üzemeltetők részéről, s a közvélemény jelentős része is negatívan fogadta. A bírálók leginkább azt kifogásolták az intézkedésekben, hogy hátrányos megkülönböztetést vezetnek be a lakosság egyes csoportjaival szemben, illetve azt is, hogy általuk a kormányzat "alibista" módon a vállalkozókra terheli át a döntéshozatalt. 

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig 2 millió 318 ezren kaptak legalább egy oltást, és közülük 2 millió 92 ezren már a második adagot is. Szlovákiában közel három hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzöttek száma, amely vasárnap 7 volt, az elvégzett 1309 PCR-teszt mintegy fél százaléka.

Forrás: MTI


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.