Sólethegyeknek veszett nyoma a Kazinczy utcában

A nyarat kóser módon készült sóletevéssel búcsúztatták augusztus utolsó vasárnapján, a Kazinczy utcában.

Többezer adag sólet fogyott el a 4. Sóletfesztiválon, ahol  a sóleté és a zsidó hagyományoké volt a főszerep augusztus utolsó vasárnapján, Budapest belvárosában.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Kazinczy utcában rendezte meg egésznapos, kóser gasztroeseményét: a 4. Sóletfesztivált. Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, közel 6000 sóletet fogyasztottak el a látogatók.

Az idén először megrendezett közönségszavazáson a legnagyobb sikert az izraeli sólet aratta. A rutinos sóletfesztiválozók már a 11 órás nyitásra megjelentek, hogy jelentősebb várakozás nélkül tudják megkóstolni az idei, kóser előírások szerint készült sóletkülönlegességeket.

Aki kicsit könnyedebb ételre vágyott, a sóletek helyett különleges közel-keleti saláták, valamint a Semes pékség kóser süteményei közül válogathatott.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Sóletfesztivál nemcsak gasztronómiai élményt szeretne nyújtani, hanem a találkozások lehetőségét is. Ahogy a Talmud, a zsidó bölcselet legfontosabb műve mondja - az evés-ivás összehoz.

Az idei fesztiválon izraeli mesterséf irányításával készültek a sóletek. A tradicionális zsidó ételt a világ szinte minden táján ismerik, de mindenhol kicsit másképp készítik, alkalmazkodva a helyi szokásokhoz, ízvilághoz.

Az idei fesztiválon négy országból származó, eredeti recept alapján készült sóletet lehetett megkóstolni: a karamellizált cukorral készült izraeli sóletet, az édesburgonyával készült marokkói változatot (melyet a vegetáriánusok is fogyaszthattak), a füstölt libacombbal és sok babbal készült magyar sóletet, valamint a hazánkban ismert sólettől talán a legtávolabb álló iraki változatot, amely csirekhúst és paradicsomot is tartalmazott, és bab helyett rizzsel készült.

A sóletkülönlegességek mellett zenei programokkal is várták az érdeklődőket. A megnyitót követően a színpadon az Iszkri zenekar szórakoztatta a gyermekeket, majd klezmer zene szólt a Sabbathsong és a Klezmerész zenekarok jóvoltából. Nagy érdeklődés kísérte Köves Slomó és Katz Dávid népszerű Kérdezd a rabbit műsorát, melynek élő különkiadását a jelenlévők is követhették, így ez alkalommal nemcsak online, hanem a helyszínen is lehetett kérdezni. Az este sztárfellépői Oláh Gergő, majd a jazz zene kedvelői körében népszerű Nigun együttes voltak, velük zárult a 4. Sóletfesztivál programja.


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.