Sólethegyeknek veszett nyoma a Kazinczy utcában

A nyarat kóser módon készült sóletevéssel búcsúztatták augusztus utolsó vasárnapján, a Kazinczy utcában.

Többezer adag sólet fogyott el a 4. Sóletfesztiválon, ahol  a sóleté és a zsidó hagyományoké volt a főszerep augusztus utolsó vasárnapján, Budapest belvárosában.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Kazinczy utcában rendezte meg egésznapos, kóser gasztroeseményét: a 4. Sóletfesztivált. Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy volt az érdeklődés, közel 6000 sóletet fogyasztottak el a látogatók.

Az idén először megrendezett közönségszavazáson a legnagyobb sikert az izraeli sólet aratta. A rutinos sóletfesztiválozók már a 11 órás nyitásra megjelentek, hogy jelentősebb várakozás nélkül tudják megkóstolni az idei, kóser előírások szerint készült sóletkülönlegességeket.

Aki kicsit könnyedebb ételre vágyott, a sóletek helyett különleges közel-keleti saláták, valamint a Semes pékség kóser süteményei közül válogathatott.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Sóletfesztivál nemcsak gasztronómiai élményt szeretne nyújtani, hanem a találkozások lehetőségét is. Ahogy a Talmud, a zsidó bölcselet legfontosabb műve mondja - az evés-ivás összehoz.

Az idei fesztiválon izraeli mesterséf irányításával készültek a sóletek. A tradicionális zsidó ételt a világ szinte minden táján ismerik, de mindenhol kicsit másképp készítik, alkalmazkodva a helyi szokásokhoz, ízvilághoz.

Az idei fesztiválon négy országból származó, eredeti recept alapján készült sóletet lehetett megkóstolni: a karamellizált cukorral készült izraeli sóletet, az édesburgonyával készült marokkói változatot (melyet a vegetáriánusok is fogyaszthattak), a füstölt libacombbal és sok babbal készült magyar sóletet, valamint a hazánkban ismert sólettől talán a legtávolabb álló iraki változatot, amely csirekhúst és paradicsomot is tartalmazott, és bab helyett rizzsel készült.

A sóletkülönlegességek mellett zenei programokkal is várták az érdeklődőket. A megnyitót követően a színpadon az Iszkri zenekar szórakoztatta a gyermekeket, majd klezmer zene szólt a Sabbathsong és a Klezmerész zenekarok jóvoltából. Nagy érdeklődés kísérte Köves Slomó és Katz Dávid népszerű Kérdezd a rabbit műsorát, melynek élő különkiadását a jelenlévők is követhették, így ez alkalommal nemcsak online, hanem a helyszínen is lehetett kérdezni. Az este sztárfellépői Oláh Gergő, majd a jazz zene kedvelői körében népszerű Nigun együttes voltak, velük zárult a 4. Sóletfesztivál programja.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.