Sommelier képzés indul

A Szent István Egyetem Felnőttképzési és Távoktatási Központja Hobby Sommelier (pohárnok, borpincér, bormester) és Sommelier szakképzést indít.

A Hobby Sommelier (pohárnok, borpincér, bormester) alaptanfolyam képzése 50 óra, hat hétvége. Jelentkezési feltétel: betöltött 18 év és a bor szeretete. Az alaptanfolyamon tanúsítványt szerzettek lehetőséget kapnak, hogy ráképzéssel Sommelier szakmai képzésen vehessenek részt, ahol mélyebben elmerülhetnek a bor világában és a kulturált borfogyasztásban. A szakmai képzés 200 óra (tíz hónap, kéthetente 10 óra, pénteken és szombaton, a résztvevők igényeihez alkalmazkodó rugalmas időbeosztással), ahová az is jelentkezhet, aki nem végezte el az alaptanfolyamot. A képzés vizsgával zárul, ahol bizonyítványt kapnak a sikeresen végzett résztvevők.

Aki a megfelelő előképzettséggel rendelkezik, jelentkezhet 100 órás OKJ képzésükre, ahol Sommelier (azonosító szám: 33 621 01 0001 33 01) OKJ bizonyítványt szerezhet. (Előképzettség: 33 621 01 0000 00 00 Borász, 52 6222 01 Bor- és üdítőitalipari technikus, 52 6222 13 Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőitalipar), 54 541 01 0010 54 01 Bor- és pezsgőgyártó technikus, 55 621 01 0010 55 02 Bortechnológus, 55 621 01 0010 55 07 Szőlész, borász szaktechnikus.) (FVM által támogatott, 91.000 Ft-ot visszaigényelhet!)

Szakmai képzést gyakorló sommeliereknek, felszolgálóknak, pincéreknek, szállodáknak ajánlják, s mindenkinek, aki érdeklődik a szakma iránt s bizonyítványt szeretne szerezni róla. Oktatók a Schnitta-díjas Szikora Zoltán, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Sommelier Bizottságának elnöke, hivatalos borbíra, éttermi mester és vendégei. Az oktatás helyszíne Gödöllő vagy Budapest, de igény szerint bárhol az országban, 10-12 főtől. Minden foglalkozáson a témához kapcsolódó borkóstolás, „virtuális” étel-ital párosítás, hőfok- és eszközismertetés. Szükség esetén a hallgató kérésére ingyenes konzultációt biztosítanak.

Részvételi díj: - alaptanfolyam (Hobby Sommelier): 40.000 Ft+ÁFA

- szakmai képzés: 220.000 Ft+ÁFA

- OKJ képzés: 130.000 Ft + 30.000 vizsgadíj

A képzési díj tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és a kísérő falatkákat, az alapképzésben a vizsgát, a szakmai képzésben két szakmai kirándulást, nem tartalmazza a tankönyv árát. Szállodák, panziók, éttermek, pincészetek szakképzési hozzájárulás terhére is beiskolázhatják munkatársaikat! A jelentkezés folyamatos, ha teljes a csoport, indul a képzést!


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.