Sommelier képzés indul

A Szent István Egyetem Felnőttképzési és Távoktatási Központja Hobby Sommelier (pohárnok, borpincér, bormester) és Sommelier szakképzést indít.

A Hobby Sommelier (pohárnok, borpincér, bormester) alaptanfolyam képzése 50 óra, hat hétvége. Jelentkezési feltétel: betöltött 18 év és a bor szeretete. Az alaptanfolyamon tanúsítványt szerzettek lehetőséget kapnak, hogy ráképzéssel Sommelier szakmai képzésen vehessenek részt, ahol mélyebben elmerülhetnek a bor világában és a kulturált borfogyasztásban. A szakmai képzés 200 óra (tíz hónap, kéthetente 10 óra, pénteken és szombaton, a résztvevők igényeihez alkalmazkodó rugalmas időbeosztással), ahová az is jelentkezhet, aki nem végezte el az alaptanfolyamot. A képzés vizsgával zárul, ahol bizonyítványt kapnak a sikeresen végzett résztvevők.

Aki a megfelelő előképzettséggel rendelkezik, jelentkezhet 100 órás OKJ képzésükre, ahol Sommelier (azonosító szám: 33 621 01 0001 33 01) OKJ bizonyítványt szerezhet. (Előképzettség: 33 621 01 0000 00 00 Borász, 52 6222 01 Bor- és üdítőitalipari technikus, 52 6222 13 Élelmiszer-ipari technikus (bor- és üdítőitalipar), 54 541 01 0010 54 01 Bor- és pezsgőgyártó technikus, 55 621 01 0010 55 02 Bortechnológus, 55 621 01 0010 55 07 Szőlész, borász szaktechnikus.) (FVM által támogatott, 91.000 Ft-ot visszaigényelhet!)

Szakmai képzést gyakorló sommeliereknek, felszolgálóknak, pincéreknek, szállodáknak ajánlják, s mindenkinek, aki érdeklődik a szakma iránt s bizonyítványt szeretne szerezni róla. Oktatók a Schnitta-díjas Szikora Zoltán, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Sommelier Bizottságának elnöke, hivatalos borbíra, éttermi mester és vendégei. Az oktatás helyszíne Gödöllő vagy Budapest, de igény szerint bárhol az országban, 10-12 főtől. Minden foglalkozáson a témához kapcsolódó borkóstolás, „virtuális” étel-ital párosítás, hőfok- és eszközismertetés. Szükség esetén a hallgató kérésére ingyenes konzultációt biztosítanak.

Részvételi díj: - alaptanfolyam (Hobby Sommelier): 40.000 Ft+ÁFA

- szakmai képzés: 220.000 Ft+ÁFA

- OKJ képzés: 130.000 Ft + 30.000 vizsgadíj

A képzési díj tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat és a kísérő falatkákat, az alapképzésben a vizsgát, a szakmai képzésben két szakmai kirándulást, nem tartalmazza a tankönyv árát. Szállodák, panziók, éttermek, pincészetek szakképzési hozzájárulás terhére is beiskolázhatják munkatársaikat! A jelentkezés folyamatos, ha teljes a csoport, indul a képzést!


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.