A takarékok ugyanis a bortermelők piacra jutását olyan különleges akcióval is támogatják, mint az évente megrendezésre kerülő Takarékszövetkezeti Borverseny, amelyet idén tizennegyedik alkalommal tartottak meg. Az elismerések átadására szerdán került sor Budapesten. A legnagyobb elismerést: a Takarékszövetkezetek Bora 2012 címet a szerdai díjkiosztón a Gál Pincészet és a Posta Borház kapta. A nagy aranyérmet pedig a Halmosi Pincészet - 2008-as évjáratú, Szekszárdi Négykezes Merlot válogatás - bora érdemelte ki.
A takarékok agrárkihelyezéseinél továbbra is nagyobb súllyal szerepel ugyan a szántóföldi növénytermesztés és annak támogatása, előfinanszírozása, ám egyre jelentősebb a szőlészet és bortermelés részesedése is. Az integrációban a bortermelést a feltörekvő piacok közé sorolják. Ezek a gazdálkodók olyan ügyfelek, akiknek a finanszírozása egyelőre nem annyira a volumen, hanem inkább a konstrukciók összetett jellege miatt jelent kihívást egy pénzintézetnek.
A takarékok az ország összes régiójában jelen vannak, a dél-dunántúli borvidéken pedig az egyik legjelentősebb finanszírozó partnernek számítanak. „A fejlődő borászatok az ingatlanfejlesztéstől kezdve a forgóeszköz-finanszírozáson és a támogatások előfinanszírozásán át a gépberuházásokig szinte minden konstrukciót igénybe vesznek – jellemezte a szekszárdi borvidék termelőivel, köztük több jó nevű borásszal kialakított finanszírozói kapcsolatot Gáspár Csaba, a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója.
Az OTSZ idei első negyedévi mérlegfőösszege 1.423,554 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 2,51 százalékkal volt magasabb. Így a takarékok piaci részesedése a magyar pénzügyi piacon 4.08 százalék volt. Az integrált takarékszövetkezetek hitelállomány az idei első negyedév végén 624,866 milliárd forintot tett ki, ami 10,42 százalékkal haladta meg a bázis időszakét. A vállalati hitelállomány - amiből jelentős hányad az agrárhitel - 223,447 milliárd forint volt. Ebben a szegmensben a takarékok piaci részesedése 8,15 százalék. (MTI)
Stabilan finanszírozhatók a borászatok
(MTI) - A borászok és pincészetek jelentős finanszírozói országszerte az integrált takarékszövetkezetek - állapította meg Turi Dénes,az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) alelnöke szerdán a fővárosban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.