Stabilan finanszírozhatók a borászatok

(MTI) - A borászok és pincészetek jelentős finanszírozói országszerte az integrált takarékszövetkezetek - állapította meg Turi Dénes,az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) alelnöke szerdán a fővárosban.

A takarékok ugyanis a bortermelők piacra jutását olyan különleges akcióval is támogatják, mint az évente megrendezésre kerülő Takarékszövetkezeti Borverseny, amelyet idén tizennegyedik alkalommal tartottak meg. Az elismerések átadására szerdán került sor Budapesten. A legnagyobb elismerést: a Takarékszövetkezetek Bora 2012 címet a szerdai díjkiosztón a Gál Pincészet és a Posta Borház kapta. A nagy aranyérmet pedig a Halmosi Pincészet - 2008-as évjáratú, Szekszárdi Négykezes Merlot válogatás - bora érdemelte ki.
A takarékok agrárkihelyezéseinél továbbra is nagyobb súllyal szerepel ugyan a szántóföldi növénytermesztés és annak támogatása, előfinanszírozása, ám egyre jelentősebb a szőlészet és bortermelés részesedése is. Az integrációban a bortermelést a feltörekvő piacok közé sorolják. Ezek a gazdálkodók olyan ügyfelek, akiknek a finanszírozása egyelőre nem annyira a volumen, hanem inkább a konstrukciók összetett jellege miatt jelent kihívást egy pénzintézetnek.
A takarékok az ország összes régiójában jelen vannak, a dél-dunántúli borvidéken pedig az egyik legjelentősebb finanszírozó partnernek számítanak. „A fejlődő borászatok az ingatlanfejlesztéstől kezdve a forgóeszköz-finanszírozáson és a támogatások előfinanszírozásán át a gépberuházásokig szinte minden konstrukciót igénybe vesznek – jellemezte a szekszárdi borvidék termelőivel, köztük több jó nevű borásszal kialakított finanszírozói kapcsolatot Gáspár Csaba, a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója.
Az OTSZ idei első negyedévi mérlegfőösszege 1.423,554 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 2,51 százalékkal volt magasabb. Így a takarékok piaci részesedése a magyar pénzügyi piacon 4.08 százalék volt. Az integrált takarékszövetkezetek hitelállomány az idei első negyedév végén 624,866 milliárd forintot tett ki, ami 10,42 százalékkal haladta meg a bázis időszakét. A vállalati hitelállomány - amiből jelentős hányad az agrárhitel - 223,447 milliárd forint volt. Ebben a szegmensben a takarékok piaci részesedése 8,15 százalék. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.