Statisztából étteremtulajdonos

1969-ben forgatták egy stockholmi vendéglőben a Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című könyvéből készült film egyik részletét. Az étteremnek immár három évtizede egy akkori statiszta a tulajdonosa - írja a hirado.hu.

Révész György rendező, Föld Ottó gyártásvezető és Illés György Svédországban keresett tolmácsot, felvételvezetőt a készülő, Utazás a koponyám körül című filmhez. Takács Tamás 1966-ban a kommunista Csehszlovákiából, Kassáról disszidált politikai menekültként Svédországba, hivatalosan nem volt magyar állampolgár, ezért vállalhatta el a munkát. Segített a stábnak a helyszínek kiválasztásában és a forgatás előkészítésében. Később érkeztek a színészek, többek között Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Venczel Vera, s Takács Tamás egy rövid szerepre a filmbe is bekerült.

A csinos kis vendéglő, ahol a filmet forgatták, Stockholm egyik legelegánsabb kerületében található, s ahogy Takács Tamás elmesélte, véletlenül került hozzá. Korábban bevándorlóknak tanított svédet, s tanítványai közül egy idős, Prágából származó páré volt az étterem, akik el akarták adni. A kassai fiatalember úgy gondolta, megpróbálja, s azóta, 31 éve a magyarra fordítva Mogyoródombocskához nevezett étterem tulajdonosa. (Kossuth Rádió)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.