Súlyos problémát okoz a feketekereskedelem a legális pálinkafzőknek

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a feketekereskedelem olyan súlyos, hogy több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít és a hatóságok is tehetetlenek.

Nehezítés a legális pálinkafőzőknek

Január elsejétől a népegészségügyi termékadót (NETA) kivetették a pálinkára is - ami azt jelenti, hogy palackonként nagyjából ezer forinttal lett drágább ugyanaz a termék. Ráadásul az egyéni fogyasztók gyakran vásárolnak a magánfőzésből illegálisan kereskedelembe kerülő termékeket, ami hátráltatja a legális, és emiatt egyre drágább pálinka helyzetét.

Sokan főznek illegálisan

Egy nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségének felel meg a tízezer liternyi illegális gyümölcspárlat és nyolcezer liter cefre, amelyet csupán néhány rajtaütés alkalmával foglalt le idén a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal.

A legtöbb illegális pálinkát Békés megyében foglalta le a NAV, ahol összesen hétezer liter igazolatlan eredetű alkoholterméket találtak. Ez a mennyiség egy átlagosnál nagyobb kereskedelmi pálinkafőzde éves termelési mennyiségével egyezik meg. Májusban itt találtak hétezer liter illegális párlatot a pénzügyőrök, amit az előkészített üvegek alapján egyértelműen kereskedésre szánt a tulajdonos. Szeptemberben pedig Baranyában foglaltak le hatezer liter banánból és fügéből készült cefrét foglaltak le.  

Volt, hogy a magánfőző internetes hirdetése keltette fel a NAV figyelmét, amiben az eladó memóriakártyákat árult, de a próbavásárláskor az adathordozók mellé megvételre kínált fel zárjegy nélküli pálinkát is.  

2018-as adatok alapján az országban bár több, mint húszezer magánfőzésre szolgáló lepárlókészülék van bejegyezve, az eladott párlatadójegyek alapján maximum hétezer berendezést használtak. Tavaly hivatalosan mindössze 115 ezer liter gyümölcspárlatot készítettek saját fogyasztásra a magánfőzők.

Az idén eddig lefoglalt párlatmennyiséget, 42 alkoholfokkal számolva 150 magánfőző készíthetné el egy év alatt és az ezzel járó, literenként kiváltott adójegyek összértéke több, mint 10 millió forint lenne.

 

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.