Svájci sajtkörkép - kantonokon átívelő ismertető az Alpokból

Hegyvidékekkel szabdalt területén Svájc hegycsúcsai és völgyei összesen huszonhat kantonon, négy hivatalos nyelven, több tucat négyezres hegycsúcson, és szó szerint több száz egyedi, csak a környékre jellemző sajtfajtán osztoznak.

Hófödte hegyláncaival, kristálytiszta tengerszemeivel, történelmi városaival és legelőivel az Alpok Koronaékszerének is nevezett Svájc minden bizonnyal a Föld egyik legszebb országa. A szépség azonban számos meglepő, bonyolult és összetett titkot rejt.

Az Emmentaler egy félkemény svájci sajt, amelyet nyers tehéntejből készítenek, és amelyet idehaza senkinek nem kell bemutatni. A mindenki által ismert ementáli eredeti receptje ez, melynek során a sajtot legalább 4 hónapig kell érlelni, bár egyes fajták hosszabb idejű kezelésen is áteshetnek. Halványsárga színe, sima állaga és az érlelés során megjelenő üveggolyónyi lyukak teszik felismerhetővé. Bár a végső ízvilága függ az érlelés hosszától, általában diós és fanyar ízű, friss szénára emlékeztető aromákkal.

Az Emmentalert hagyományosan szeletelve vagy kockákra vágva tálalják, de különböző ételekbe is jól beilleszthető, és fondüben is az egyik leggyakrabban használt fajta. Ezt a klasszikus svájci tejterméket a Bern kantonban található Emme folyóról és annak völgyéről nevezték el, ahol a sajtkészítés hagyománya a 13. századra nyúlik vissza.

A svájci sajt megkerülhetetlen fogalom, sőt, elsőre talán elrettentően hatalmas szelete a világ tejtermékeinek. A feladat nem csekély, és egy élet is kevés lenne a teljesítésére, így nem is vállalkozunk rá, de húsz sajton keresztül megpróbálunk átfogó képet nyújtani az alpesi ország szcénájáról. Ismerős nevek és évszázados receptek, fenyőháncs és gyógynövény, lyukak és textúrák, fondü és érlelés vár a Dining Guide svájci sajtkörképében, melyben az Emmentaleren kívül további 19 svájci sajtot mutatnak be.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.