Svájci sajtkörkép - kantonokon átívelő ismertető az Alpokból

Hegyvidékekkel szabdalt területén Svájc hegycsúcsai és völgyei összesen huszonhat kantonon, négy hivatalos nyelven, több tucat négyezres hegycsúcson, és szó szerint több száz egyedi, csak a környékre jellemző sajtfajtán osztoznak.

Hófödte hegyláncaival, kristálytiszta tengerszemeivel, történelmi városaival és legelőivel az Alpok Koronaékszerének is nevezett Svájc minden bizonnyal a Föld egyik legszebb országa. A szépség azonban számos meglepő, bonyolult és összetett titkot rejt.

Az Emmentaler egy félkemény svájci sajt, amelyet nyers tehéntejből készítenek, és amelyet idehaza senkinek nem kell bemutatni. A mindenki által ismert ementáli eredeti receptje ez, melynek során a sajtot legalább 4 hónapig kell érlelni, bár egyes fajták hosszabb idejű kezelésen is áteshetnek. Halványsárga színe, sima állaga és az érlelés során megjelenő üveggolyónyi lyukak teszik felismerhetővé. Bár a végső ízvilága függ az érlelés hosszától, általában diós és fanyar ízű, friss szénára emlékeztető aromákkal.

Az Emmentalert hagyományosan szeletelve vagy kockákra vágva tálalják, de különböző ételekbe is jól beilleszthető, és fondüben is az egyik leggyakrabban használt fajta. Ezt a klasszikus svájci tejterméket a Bern kantonban található Emme folyóról és annak völgyéről nevezték el, ahol a sajtkészítés hagyománya a 13. századra nyúlik vissza.

A svájci sajt megkerülhetetlen fogalom, sőt, elsőre talán elrettentően hatalmas szelete a világ tejtermékeinek. A feladat nem csekély, és egy élet is kevés lenne a teljesítésére, így nem is vállalkozunk rá, de húsz sajton keresztül megpróbálunk átfogó képet nyújtani az alpesi ország szcénájáról. Ismerős nevek és évszázados receptek, fenyőháncs és gyógynövény, lyukak és textúrák, fondü és érlelés vár a Dining Guide svájci sajtkörképében, melyben az Emmentaleren kívül további 19 svájci sajtot mutatnak be.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet 

A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.
Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe 

Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.
Csúcsidőszak kacsából, libából

Csúcsidőszak kacsából, libából  

Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.
Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.
Pörögnek az unicumok

Pörögnek az unicumok 

Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.
A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme

A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme 

Több kategóriában hirdették ki a 2024. őszi Étterem Hét legjobb éttermeit.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten

Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten 

A fővárosban rendezik az első magyar szőlőlékóstolót.
Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra

Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra 

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkezett panaszok az ételkihordó cégek tevékenységével kapcsolatban.
Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?

Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet? 

Nyitni kell  – ez volt a Budaörsön rendezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.