Svájci sajtkörkép - kantonokon átívelő ismertető az Alpokból

Hegyvidékekkel szabdalt területén Svájc hegycsúcsai és völgyei összesen huszonhat kantonon, négy hivatalos nyelven, több tucat négyezres hegycsúcson, és szó szerint több száz egyedi, csak a környékre jellemző sajtfajtán osztoznak.

Hófödte hegyláncaival, kristálytiszta tengerszemeivel, történelmi városaival és legelőivel az Alpok Koronaékszerének is nevezett Svájc minden bizonnyal a Föld egyik legszebb országa. A szépség azonban számos meglepő, bonyolult és összetett titkot rejt.

Az Emmentaler egy félkemény svájci sajt, amelyet nyers tehéntejből készítenek, és amelyet idehaza senkinek nem kell bemutatni. A mindenki által ismert ementáli eredeti receptje ez, melynek során a sajtot legalább 4 hónapig kell érlelni, bár egyes fajták hosszabb idejű kezelésen is áteshetnek. Halványsárga színe, sima állaga és az érlelés során megjelenő üveggolyónyi lyukak teszik felismerhetővé. Bár a végső ízvilága függ az érlelés hosszától, általában diós és fanyar ízű, friss szénára emlékeztető aromákkal.

Az Emmentalert hagyományosan szeletelve vagy kockákra vágva tálalják, de különböző ételekbe is jól beilleszthető, és fondüben is az egyik leggyakrabban használt fajta. Ezt a klasszikus svájci tejterméket a Bern kantonban található Emme folyóról és annak völgyéről nevezték el, ahol a sajtkészítés hagyománya a 13. századra nyúlik vissza.

A svájci sajt megkerülhetetlen fogalom, sőt, elsőre talán elrettentően hatalmas szelete a világ tejtermékeinek. A feladat nem csekély, és egy élet is kevés lenne a teljesítésére, így nem is vállalkozunk rá, de húsz sajton keresztül megpróbálunk átfogó képet nyújtani az alpesi ország szcénájáról. Ismerős nevek és évszázados receptek, fenyőháncs és gyógynövény, lyukak és textúrák, fondü és érlelés vár a Dining Guide svájci sajtkörképében, melyben az Emmentaleren kívül további 19 svájci sajtot mutatnak be.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.