Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire

Különleges alkalom várt a gasztronómia iránt érdeklődő közönségre. Bemutatásra került ugyanis az a szakácskönyv, amely százéves grófi recepteket tesz közkinccsé. A mű a Károlyi család gondozásában született, a nyilvános debütálás helyszíne pedig egy páratlan kastély volt.

A dobostorta titkos családi receptje – egyebek mellett ez is bárki számára megismerhető abból a szakácskönyvből, amely Angelica asszony, Nagykárolyi gróf Károlyi György felségének szerkesztésében jelent meg.

A különlegesen finom desszert elkészítése a legendás Pólya-Hunyor família féltve őrzött titka. „A legtöbb cukrászdait felülmúlja, csak a karamellt kell tudni szépen megcsinálni. Ehhez némi gyakorlat kell” – olvasható a nem mindennapi dobostortáról a nem mindennapi könyv lapjain.

A mű a Hagyományos és új ízek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban címet viseli és november 9-én nyilvánosan is bemutatásra került. A könyv nem csupán a családi receptek átdolgozását tartalmazza, hanem újak összeállítását is, amelyeket egytől-egyig Varga Gergely executive chef kreált. Az eseményen Pauer Péter chef közreműködésével néhány fogás is elkészült, melynek helyszíne a Károlyi Gasztro Műhely volt.

A Gasztró Műhely eredetileg egy főzőiskola, ahol olyan ételek készülnek a résztvevők aktív bevonásával, amelyek a legjobb éttermekben is megállják a helyüket. A szakmai stáb azt vallja, hogy a főzés kreatív és alkotó tevékenység, a Károlyi Gasztro Műhely pedig egy oktatóközpont, amely a világ gasztro kultúrájának hétköznapi nagykövete. A főzés során profi chefek segítik a csapatot, hogy biztos legyen a siker.

Visszatérve a könyvre, annak megszületésében döntő szerepet játszott a Covid. „Ez a könyv 2020-2021-ben indult útjára, amikor a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kapuinak a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen be kellett zárniuk. Ám a szomorú körülmények ellenére valami kreatívnak kellett kialakulnia a részben kényszerű inaktivitásból. Így született a kibővült Károlyi család receptjeit tartalmazó szakácskönyvötletem – idézte fel a projekt hátterét Angelica Károlyi.

A könyvbemutató helyszíne a Károlyi-kastély volt, amelynek története ugyancsak különleges. A birtok múltja régre nyúlik vissza: még 1834-ben a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, ami 1853-ban vásárlás útján végleg a Károlyiak kezébe került.

A fejér vármegyei Fehérvárcsurgón a 19. században, egészen pontosan 1844 és 1851 között klasszicista és eklektikus stílusban épült komplexumot Károlyi György rendelte meg. Tervezője Henrich Koch – hozzá kötődik az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítése is – és Ybl Miklós építészek voltak. Utóbbi a Károlyi család építésze, aki egyrészt a beruházás során képviselte a Bécsben élő kollégáját, másrészt a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.

Az uradalom utolsó birtokosa Károlyi István volt, aki a második világháború alatt a budapesti Madách Színház megalapítója és tulajdonosa. A kastélyt a családnak 1944-ben el kellett hagynia. A háború idején német és orosz katonák is használták, majd a második világháború után a kastélyt és birtokot államosították. A Fővárosi Gázművek üdülőként hasznosította, majd 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki. Később állami nevelőotthonként működött, aztán 1979-ben leromlott állapota miatt kiürítették. Egészen 1995-ig kellett várni, amikor a kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) kezelésébe került. Velük kötött szerződést a kastély közös felújítására a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány.

Az épületben jelenleg egy 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal és étteremmel. Mindezt egy ötven hektáros park és arborétum öleli körbe. Egy kulturális

találkozóközpontot is létrehoztak itt, amely az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. A kastély egész évben nyitva áll a látogatók számára, állandó és időszaki kiállításokat lehet megtekinteni, de számos neves konferenciának és fesztiválnak is otthont ad az épületegyüttes.

Külön említést érdemel, hogy Fejtő Ferenc, Franciaországban élő író a halála előtt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynak adományozta több ezer kötetből álló könyvtárát, köztük saját műveit is. Ugyancsak a kastélyban helyezték el Vajay Szabolcs történész, a genealógia és heraldika kutatójának a könyvhagyatékát is.

Forrás: Károlyi Gasztro Műhely


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.