Szakácstanoncok mérték össze tudásukat

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Ráadásul ízvilága mellett látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújt.

A fiatal szakácstanoncok kreatív ötletekkel, újszerű elkészítési módszerekkel, ízletes ételpárosításokkal és esztétikus, elsőrangú tálalással örvendeztették meg a zsűrit, amelynek elnöke Zsolnay Gábor mesterszakács volt, a bírálásban részt vett Böröcz Zsófia gasztromentor, Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője, valamint Babati István, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A négy döntős csapat vetélkedését az AMC facebook oldala élőben is közvetítette a döntő napján.

Giczi Gergely, a versenyt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese az esemény kapcsán azt mondta: „a fiatal szakácsok számára is fontos, hogy már ifjúkorukban megmérettethessék magukat, mert a versenyeken szerzett tapasztalatok hozzájárulnak szakértelmük, egyéniségük, egyediségük kifejlődéséhez, ami a magyar gasztronómia értékmegőrzését és jövőbeli eredményességét is szolgálja”.


Az összességében 13 jelentkező csapattal szervezett verseny kiélezett küzdelmet mutató döntőjében az első helyet végül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg, akik egy baconnal sütött sertés felsált készítettek zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével. A zalaegerszegi csapat immár másodszor győzedelmeskedett, hiszen a tavalyi versenyen is ők hódították el a győztes trófeát.
 
A második helyezést elérő szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium és a harmadik helyezett BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola csapata mellett a döntőben

komoly küzdelmet vívtak a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Szakgimnáziumának séftanoncai is.

A döntőben vívott csatát nyomon követő zsűritagok az eseményt követően azt is kiemelték, hogy az ételek minősége, az elkészítés során tanúsított munkavégzés, fegyelmezettség és az az összetartó csapatmunka is elismerést érdemelt, amiről a csapattagok tanúbizonyságot tettek a versenyen.

Forrás: Store insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.