Szakmázás az etyeki ChardonnÉJ-en

Borászok és a sajtó képviselői beszélgettek a chardonnay fajtáról június 24-én a ChardonnÉJ programsorozat délutánján.

Az idei ChardonnÉJ programsorozat újdonsága volt, hogy az Etyeki Kúria kora délutánra kerekasztal-beszélgetést szervezett a vendégborászokkal és újságírókkal, melynek témája természetesen a Chardonnay fajta  volt.

„A chardonnay az egész világon az egyik legnépszerűbb, sokszínű szőlőfajta: a könnyű boroktól az érlelt tételeken át a pezsgőig terjed a paletta. Évjárattól függetlenül jellemzően magas minőséget garantál. A termőterületet csodálatosan bemutatja, a borász feladata a legkarakteresebb vonásokat a hordóeljárással tökélesíteni. Ezen tulajdonságok miatt a nagyközönség könnyedén hasonlíthatja össze a hazánkban készült chardonnay-ket a világ más tájain készített tételekkel. A chardonnay a hazai borpiacon jellemzően sikerre ítélt gasztrobor, de segíteni kell abban, hogy nagyobb figyelem összpontosuljon rá. A fogyasztókat egyértelmű, informális címke segítheti a számára és az alkalomra legmegfelelőbb stílus kiválasztásában.” – foglalta össze a kerekasztal-beszélgetés témáit Nagy Vince, az Etyeki Kúria cégvezetője.


Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig kóstolhatták a látogatók a nyolc magyarországi, egy osztrák és a Bortársaság jóvoltából számos külföldi borászat chardonnay borát és világhírű pezsgő tételeit. A házigazda Etyeki Kúriához (Etyek-Buda) a visszatérő vendégborászatok mellett – Esterházy Borászat (Burgenland), Miklós Csabi Pincéje (Mór),  N.A.G. Borművek (Mátra), Nyakas Pince (Etyek-Buda), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Villa Tolnay Borház (Badacsony),  a Bortársaság – az idei évben csatlakozott a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a Gróf Buttler Borászat (Eger), a Malatinszky Kúria (Villány), a Pajzos –Megyer Pincészet (Tokaj), valamint az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készültek, többek között a Malatinszky Kúria egy 2007-es tételt, míg az Etyeki Kúria egy 2014-es Magnum palackos tételt is kóstoltatott.

A kulináris finomságokat a délután és az este folyamán az Etyeki Kúria barátai szolgáltatták: Etyek M Lakásétterem, Etyeki Sörmanufaktúra, a Halmi Pince Szörp, a Perl Event és Zsuzsa asszony házi sajtjai. A fény diadalának és a Nap ünnepén este a tűzrakás mellett grillterasz volt.
Este 21 órától a Random Trip – Péterffy Lili, Heincz Gábor „Biga”, Zeek, Zahár Fanni, Szebényi Dániel, Vígh Arnold, DJ Q-Cee és Delov Jávor – koncertezett és gondoskodott az est megfelelő lecsengéséről.

2018-ban, június 23-án rendezik meg a ChardonnÉJ-t.



Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.