Szakmázás az etyeki ChardonnÉJ-en

Borászok és a sajtó képviselői beszélgettek a chardonnay fajtáról június 24-én a ChardonnÉJ programsorozat délutánján.

Az idei ChardonnÉJ programsorozat újdonsága volt, hogy az Etyeki Kúria kora délutánra kerekasztal-beszélgetést szervezett a vendégborászokkal és újságírókkal, melynek témája természetesen a Chardonnay fajta  volt.

„A chardonnay az egész világon az egyik legnépszerűbb, sokszínű szőlőfajta: a könnyű boroktól az érlelt tételeken át a pezsgőig terjed a paletta. Évjárattól függetlenül jellemzően magas minőséget garantál. A termőterületet csodálatosan bemutatja, a borász feladata a legkarakteresebb vonásokat a hordóeljárással tökélesíteni. Ezen tulajdonságok miatt a nagyközönség könnyedén hasonlíthatja össze a hazánkban készült chardonnay-ket a világ más tájain készített tételekkel. A chardonnay a hazai borpiacon jellemzően sikerre ítélt gasztrobor, de segíteni kell abban, hogy nagyobb figyelem összpontosuljon rá. A fogyasztókat egyértelmű, informális címke segítheti a számára és az alkalomra legmegfelelőbb stílus kiválasztásában.” – foglalta össze a kerekasztal-beszélgetés témáit Nagy Vince, az Etyeki Kúria cégvezetője.


Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig kóstolhatták a látogatók a nyolc magyarországi, egy osztrák és a Bortársaság jóvoltából számos külföldi borászat chardonnay borát és világhírű pezsgő tételeit. A házigazda Etyeki Kúriához (Etyek-Buda) a visszatérő vendégborászatok mellett – Esterházy Borászat (Burgenland), Miklós Csabi Pincéje (Mór),  N.A.G. Borművek (Mátra), Nyakas Pince (Etyek-Buda), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Villa Tolnay Borház (Badacsony),  a Bortársaság – az idei évben csatlakozott a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a Gróf Buttler Borászat (Eger), a Malatinszky Kúria (Villány), a Pajzos –Megyer Pincészet (Tokaj), valamint az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készültek, többek között a Malatinszky Kúria egy 2007-es tételt, míg az Etyeki Kúria egy 2014-es Magnum palackos tételt is kóstoltatott.

A kulináris finomságokat a délután és az este folyamán az Etyeki Kúria barátai szolgáltatták: Etyek M Lakásétterem, Etyeki Sörmanufaktúra, a Halmi Pince Szörp, a Perl Event és Zsuzsa asszony házi sajtjai. A fény diadalának és a Nap ünnepén este a tűzrakás mellett grillterasz volt.
Este 21 órától a Random Trip – Péterffy Lili, Heincz Gábor „Biga”, Zeek, Zahár Fanni, Szebényi Dániel, Vígh Arnold, DJ Q-Cee és Delov Jávor – koncertezett és gondoskodott az est megfelelő lecsengéséről.

2018-ban, június 23-án rendezik meg a ChardonnÉJ-t.



Forrás: Vendég & Hotel


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.