Szakmázás az etyeki ChardonnÉJ-en

Borászok és a sajtó képviselői beszélgettek a chardonnay fajtáról június 24-én a ChardonnÉJ programsorozat délutánján.

Az idei ChardonnÉJ programsorozat újdonsága volt, hogy az Etyeki Kúria kora délutánra kerekasztal-beszélgetést szervezett a vendégborászokkal és újságírókkal, melynek témája természetesen a Chardonnay fajta  volt.

„A chardonnay az egész világon az egyik legnépszerűbb, sokszínű szőlőfajta: a könnyű boroktól az érlelt tételeken át a pezsgőig terjed a paletta. Évjárattól függetlenül jellemzően magas minőséget garantál. A termőterületet csodálatosan bemutatja, a borász feladata a legkarakteresebb vonásokat a hordóeljárással tökélesíteni. Ezen tulajdonságok miatt a nagyközönség könnyedén hasonlíthatja össze a hazánkban készült chardonnay-ket a világ más tájain készített tételekkel. A chardonnay a hazai borpiacon jellemzően sikerre ítélt gasztrobor, de segíteni kell abban, hogy nagyobb figyelem összpontosuljon rá. A fogyasztókat egyértelmű, informális címke segítheti a számára és az alkalomra legmegfelelőbb stílus kiválasztásában.” – foglalta össze a kerekasztal-beszélgetés témáit Nagy Vince, az Etyeki Kúria cégvezetője.


Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig kóstolhatták a látogatók a nyolc magyarországi, egy osztrák és a Bortársaság jóvoltából számos külföldi borászat chardonnay borát és világhírű pezsgő tételeit. A házigazda Etyeki Kúriához (Etyek-Buda) a visszatérő vendégborászatok mellett – Esterházy Borászat (Burgenland), Miklós Csabi Pincéje (Mór),  N.A.G. Borművek (Mátra), Nyakas Pince (Etyek-Buda), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Villa Tolnay Borház (Badacsony),  a Bortársaság – az idei évben csatlakozott a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), a Gróf Buttler Borászat (Eger), a Malatinszky Kúria (Villány), a Pajzos –Megyer Pincészet (Tokaj), valamint az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készültek, többek között a Malatinszky Kúria egy 2007-es tételt, míg az Etyeki Kúria egy 2014-es Magnum palackos tételt is kóstoltatott.

A kulináris finomságokat a délután és az este folyamán az Etyeki Kúria barátai szolgáltatták: Etyek M Lakásétterem, Etyeki Sörmanufaktúra, a Halmi Pince Szörp, a Perl Event és Zsuzsa asszony házi sajtjai. A fény diadalának és a Nap ünnepén este a tűzrakás mellett grillterasz volt.
Este 21 órától a Random Trip – Péterffy Lili, Heincz Gábor „Biga”, Zeek, Zahár Fanni, Szebényi Dániel, Vígh Arnold, DJ Q-Cee és Delov Jávor – koncertezett és gondoskodott az est megfelelő lecsengéséről.

2018-ban, június 23-án rendezik meg a ChardonnÉJ-t.



Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.