Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

A McDonald's eltávolítja a mesterséges intelligenciával (AI) működtetett rendelési technológiát az Egyesült Államokban működő éttermeiből, miután az ügyfelek online megosztották a velük történt szerencsétlen eseteket.

2019-ben jelentették be az IBM által kifejlesztett hangfelismerő szoftvert használó rendszer próbaverzióját a megrendelések feldolgozásához. A rendszer azonban megbízhatatlannak bizonyult: az eredmény sokszor bizarr és félreértelmezett rendelések voltak, olyanok mint a szalonnás fagylalt vagy a több száz dollár értékű csirke nuggets.

A McDonald's azt ígérte franchise-partnereinek, hogy július végéig eltávolítja a technológiát a több mint 100 tesztelő étteremben, és megszünteti az automata rendelésfelvevőt. Hozzátette azonban, hogy továbbra is bízik abban, hogy a technológia a jövőben is része lesz az éttermeinek, olvasható a BBC oldalán.

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte azért aggódott mindenki, hogy elveszi majd az emberek munkáját. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy az éttermi dolgozók kiváltása nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt kezdetben gondolták – és a rendszer támogatói remélték.

Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Fotó: Pixabay

A mesterséges intelligenciát használók szerencsétlen kalandjait az interneten dokumentálták. Az egyik videóban, amelyet 30.000-en néztek meg a TikTokon, látható, amint egy fiatal nő egyre dühösebb lesz miközben megpróbálja meggyőzni az MI-t arról, hogy csak karamellfagylaltot szeretne, anélkül a nagy mennyiségű vaj nélkül, amit az MI szeretett volna hozzáadni.

Egy 360.000 megtekintésű másik videóban az illető azt állítja, hogy a megrendelését összekeverték egy valaki másnak készített rendeléssel, aminek következtében kilenc teát adtak hozzá a számlájához.

Egy másik népszerű videóban az látható, hogy két ember azon nevet, hogy több száz dollár értékű nuggetset adtak a rendelésükhöz, a New York Post pedig arról számolt be, hogy egy másik személynek tévedésből bacon került a fagylaltjába.

A BBC szerint a tesztüzem befejezése azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének további tervek a mesterséges intelligencia bevetésével.  Az IBM azt mondta, hogy a jövőben is együttműködik a McDonald's-al...


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.