Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

A McDonald's eltávolítja a mesterséges intelligenciával (AI) működtetett rendelési technológiát az Egyesült Államokban működő éttermeiből, miután az ügyfelek online megosztották a velük történt szerencsétlen eseteket.

2019-ben jelentették be az IBM által kifejlesztett hangfelismerő szoftvert használó rendszer próbaverzióját a megrendelések feldolgozásához. A rendszer azonban megbízhatatlannak bizonyult: az eredmény sokszor bizarr és félreértelmezett rendelések voltak, olyanok mint a szalonnás fagylalt vagy a több száz dollár értékű csirke nuggets.

A McDonald's azt ígérte franchise-partnereinek, hogy július végéig eltávolítja a technológiát a több mint 100 tesztelő étteremben, és megszünteti az automata rendelésfelvevőt. Hozzátette azonban, hogy továbbra is bízik abban, hogy a technológia a jövőben is része lesz az éttermeinek, olvasható a BBC oldalán.

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte azért aggódott mindenki, hogy elveszi majd az emberek munkáját. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy az éttermi dolgozók kiváltása nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt kezdetben gondolták – és a rendszer támogatói remélték.

Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Fotó: Pixabay

A mesterséges intelligenciát használók szerencsétlen kalandjait az interneten dokumentálták. Az egyik videóban, amelyet 30.000-en néztek meg a TikTokon, látható, amint egy fiatal nő egyre dühösebb lesz miközben megpróbálja meggyőzni az MI-t arról, hogy csak karamellfagylaltot szeretne, anélkül a nagy mennyiségű vaj nélkül, amit az MI szeretett volna hozzáadni.

Egy 360.000 megtekintésű másik videóban az illető azt állítja, hogy a megrendelését összekeverték egy valaki másnak készített rendeléssel, aminek következtében kilenc teát adtak hozzá a számlájához.

Egy másik népszerű videóban az látható, hogy két ember azon nevet, hogy több száz dollár értékű nuggetset adtak a rendelésükhöz, a New York Post pedig arról számolt be, hogy egy másik személynek tévedésből bacon került a fagylaltjába.

A BBC szerint a tesztüzem befejezése azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének további tervek a mesterséges intelligencia bevetésével.  Az IBM azt mondta, hogy a jövőben is együttműködik a McDonald's-al...


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.