Számít-e, hogy milyen vízzel készül a kávé?

Nagyon is. Hiszen a csészében található kávé átlagosan 98 százaléka víz, csak a többi rész az, amitől kávé lesz a kávé.

Milyen vízzel főzzük a kávét?

 A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom. Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból, mondta Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

- A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

- A legegyszerűbb megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet.

Mi az a designer víz?

- Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben.

 

Forrás: Steamhouse


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.