Számít-e, hogy milyen vízzel készül a kávé?

Nagyon is. Hiszen a csészében található kávé átlagosan 98 százaléka víz, csak a többi rész az, amitől kávé lesz a kávé.

Milyen vízzel főzzük a kávét?

 A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom. Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból, mondta Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

- A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

- A legegyszerűbb megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet.

Mi az a designer víz?

- Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben.

 

Forrás: Steamhouse


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.