Szarvasgomba - huszonkilencmillióért

Összesen 105 ezer euróért (29 millió forint) cserélt gazdát egy 936 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen, amelyen összesen 13 példányt adtak el együttvéve 307 200 euróért (85 millió forint) - adta hírül az ATV.

Az értékes gombát egy Hongkongban élő dél-koreai borkritikusnő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Albában, a grinzanei középkori várkastélyban tartott jótékony célú hagyományos novemberi aukción, amelyen főleg üzletemberek és sztárséfek vesznek részt.

A vevő, Jeannie Cho Lee műholdas kapcsolat útján licitált és elmondta, hogy barátaival együtt vásárolta meg a ritka szarvasgombapéldányt, amelyet egy estélyen, "a fehér szarvasgomba ünnepén" szolgálják fel, mihelyst megérkezik Hongkongba. Hangsúlyozta, hogy jótékonysági árverésről lévén szó az itteni árak "nem racionálisak".

Egy másik licitáló, Antonio Bertolotto olasz üzletember 100 ezer eurót adott két fehér szarvasgombáért, amelyek közül az egyiket XVI. Benedek pápának ajándékozza köszönetképpen legutóbbi környezetvédelmi felhívásáért, a másikat pedig Michele Ferrero nutellakirálynak, a Ferrero édességgyár vezetőjének, "egy világszerte tisztelt olasz vállalkozónak". A biogázvállalkozó hangsúlyozta, hogy a fehér szarvasgomba, a Tuber magnatum pico különösen fontos a környezetvédelem szempontjából, mert csak egészséges talajban terem.

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért. A gombaárrekordot is az olaszországi Toszkána tartja: három évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát 223 ezer euróért adtak el.

A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban. (forrás: ATV - képünk illusztráció)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.