Szarvasgomba - huszonkilencmillióért

Összesen 105 ezer euróért (29 millió forint) cserélt gazdát egy 936 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen, amelyen összesen 13 példányt adtak el együttvéve 307 200 euróért (85 millió forint) - adta hírül az ATV.

Az értékes gombát egy Hongkongban élő dél-koreai borkritikusnő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Albában, a grinzanei középkori várkastélyban tartott jótékony célú hagyományos novemberi aukción, amelyen főleg üzletemberek és sztárséfek vesznek részt.

A vevő, Jeannie Cho Lee műholdas kapcsolat útján licitált és elmondta, hogy barátaival együtt vásárolta meg a ritka szarvasgombapéldányt, amelyet egy estélyen, "a fehér szarvasgomba ünnepén" szolgálják fel, mihelyst megérkezik Hongkongba. Hangsúlyozta, hogy jótékonysági árverésről lévén szó az itteni árak "nem racionálisak".

Egy másik licitáló, Antonio Bertolotto olasz üzletember 100 ezer eurót adott két fehér szarvasgombáért, amelyek közül az egyiket XVI. Benedek pápának ajándékozza köszönetképpen legutóbbi környezetvédelmi felhívásáért, a másikat pedig Michele Ferrero nutellakirálynak, a Ferrero édességgyár vezetőjének, "egy világszerte tisztelt olasz vállalkozónak". A biogázvállalkozó hangsúlyozta, hogy a fehér szarvasgomba, a Tuber magnatum pico különösen fontos a környezetvédelem szempontjából, mert csak egészséges talajban terem.

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért. A gombaárrekordot is az olaszországi Toszkána tartja: három évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát 223 ezer euróért adtak el.

A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban. (forrás: ATV - képünk illusztráció)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.