Száz magyar bort mutatnak be a berlini Magyar Szüreten

(MTI) - Huszonkét pincészet összesen száz borát, valamint libából, kacsából és mangalicából készült termékeket mutatnak be Berlinben a Magyar Szüret nevű csütörtöki rendezvényen. A magyar borok és ételek a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán debütáltak, amelyen Magyarország volt a díszvendég.

A szakmai fórumra több mint 150 kereskedőt, borszakújságírót, élelmiszeripari és gasztronómiai szakembert várnak, a berlini magyar nagykövetség csütörtök esti fogadásán pedig hétszáznál is több vendég vesz majd részt, köztük magas rangú német politikusok, diplomaták, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselői. A fogadáson a Budapest Bár zenekar ad koncertet, az esemény védnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
A berlini magyar nagykövetség 2011-ben szervezett először szüreti napokat. A programsorozat célja a minőségi magyar bor németországi ismertségének növelése. A kiállítók neves pincészetek, az idén a badacsonyi, a villányi, a somlói és a szekszárdi borvidékről érkeznek. Hetven százalékuk a tavalyi Magyar Szüreten is bemutatkozott, és újra eljött, ami azt mutatja, hogy értékes lehetőségnek tartják a megjelenést a német fővárosban - mondta az MTI-nek Berlinben Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.
A magyar bor legfontosabb külföldi piaca Németország és Nagy-Britannia, és az idei rendezvény partnere az egyik legnagyobb németországi központú nemzetközi áruházlánc-üzemeltető csoport, így jó esély kínálkozik új üzleti megállapodások megkötésére is - tette hozzá.
A Magyar Szüreten az idén először a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is részt vesz egy sor termékkel, a rendezvény fő szponzora, a legnagyobb magyar víziszárnyas-feldolgozó cég jóvoltából pedig liba és kacsa különlegességek is kerülnek az asztalra.
A berlini bemutatkozás már kedden elkezdődött a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán, amelyen Izrael, Franciaország, az Egyesült Államok és Lengyelország után Magyarország volt a díszvendég.
A Berlinben működő zártkörű klub fogja össze a német szövetségi törvényhozás, a tartományi parlamentek és az Európai Parlament német képviselőit, a testületek jelenlegi és korábbi tagjait. Az exkluzív fogadáson magyar borokat és magyar alapanyagból készült ételeket szolgáltak fel a megjelent több mint hatszáz német politikusnak és meghívott vendégeiknek.
A hagyományok szerint mindig a díszvendég ország díszíti fel a társaság székházában felállított karácsonyfát, amelyet így az idén a Parádsasvárról érkezett díszek ékesítenek.
Ünnepi beszédet mondott Czukor József berlini magyar nagykövet, a diplomata egyebek között a Magyarországon 2010 óta megtett gazdasági konszolidációs lépések eredményeit emelte ki beszédében. A társaság elnöke, Heinz Riesenhuber méltatta Magyarország szerepét a határnyitásban, és Magyarország eredményes gazdasági lépéseit.
A Német Parlamentáris Társaságban a magyar gasztronómia bemutatkozása nem ért véget a fogadással, az adventi időszakban végig magyar alapanyagból készült fogások és magyaros ételek színesítik az étlapot.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.