Száz magyar bort mutatnak be a berlini Magyar Szüreten

(MTI) - Huszonkét pincészet összesen száz borát, valamint libából, kacsából és mangalicából készült termékeket mutatnak be Berlinben a Magyar Szüret nevű csütörtöki rendezvényen. A magyar borok és ételek a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán debütáltak, amelyen Magyarország volt a díszvendég.

A szakmai fórumra több mint 150 kereskedőt, borszakújságírót, élelmiszeripari és gasztronómiai szakembert várnak, a berlini magyar nagykövetség csütörtök esti fogadásán pedig hétszáznál is több vendég vesz majd részt, köztük magas rangú német politikusok, diplomaták, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselői. A fogadáson a Budapest Bár zenekar ad koncertet, az esemény védnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
A berlini magyar nagykövetség 2011-ben szervezett először szüreti napokat. A programsorozat célja a minőségi magyar bor németországi ismertségének növelése. A kiállítók neves pincészetek, az idén a badacsonyi, a villányi, a somlói és a szekszárdi borvidékről érkeznek. Hetven százalékuk a tavalyi Magyar Szüreten is bemutatkozott, és újra eljött, ami azt mutatja, hogy értékes lehetőségnek tartják a megjelenést a német fővárosban - mondta az MTI-nek Berlinben Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.
A magyar bor legfontosabb külföldi piaca Németország és Nagy-Britannia, és az idei rendezvény partnere az egyik legnagyobb németországi központú nemzetközi áruházlánc-üzemeltető csoport, így jó esély kínálkozik új üzleti megállapodások megkötésére is - tette hozzá.
A Magyar Szüreten az idén először a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is részt vesz egy sor termékkel, a rendezvény fő szponzora, a legnagyobb magyar víziszárnyas-feldolgozó cég jóvoltából pedig liba és kacsa különlegességek is kerülnek az asztalra.
A berlini bemutatkozás már kedden elkezdődött a Német Parlamentáris Társaság adventi fogadásán, amelyen Izrael, Franciaország, az Egyesült Államok és Lengyelország után Magyarország volt a díszvendég.
A Berlinben működő zártkörű klub fogja össze a német szövetségi törvényhozás, a tartományi parlamentek és az Európai Parlament német képviselőit, a testületek jelenlegi és korábbi tagjait. Az exkluzív fogadáson magyar borokat és magyar alapanyagból készült ételeket szolgáltak fel a megjelent több mint hatszáz német politikusnak és meghívott vendégeiknek.
A hagyományok szerint mindig a díszvendég ország díszíti fel a társaság székházában felállított karácsonyfát, amelyet így az idén a Parádsasvárról érkezett díszek ékesítenek.
Ünnepi beszédet mondott Czukor József berlini magyar nagykövet, a diplomata egyebek között a Magyarországon 2010 óta megtett gazdasági konszolidációs lépések eredményeit emelte ki beszédében. A társaság elnöke, Heinz Riesenhuber méltatta Magyarország szerepét a határnyitásban, és Magyarország eredményes gazdasági lépéseit.
A Német Parlamentáris Társaságban a magyar gasztronómia bemutatkozása nem ért véget a fogadással, az adventi időszakban végig magyar alapanyagból készült fogások és magyaros ételek színesítik az étlapot.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.