Székely Kutyából nem lesz szalonna!

Most nem egy, a székelyeknél honos kutyafaját vizsgálunk meg közelebbről, hanem ez egy újragondolt hot dog - székely gasztronómiai csavarral. A 2,5 éve, a pesti Andrássy úton megnyitott SZÉK Restaurant & Barban került most fel legfrissebb étlapjukra.

Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében - a Covid járvány lezárásai kellős közepén - megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízeket öltöztetik modern köntösbe. Az étterem étlapja minden évben kétszer újul meg. A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia: Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát Burger, ami egy székely-amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot-dogot készítjük el székely ízekkel".

 

A székely hot dog elkészítése kapcsán Réti Sebestyén séf ezt mondta: Ennek a hot dognak legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Osváth Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készítik csak nekünk. A kifli, amibe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk".



Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food, amellett, hogy továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek nyitásuk óta igazi slágernek számítanak a vendégek körében. „Idén újításnak szánjunk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőzve lennének a "fajsúlyos" fogásaink", mondja ezzel kapcsolatban Varga Szidónia.



Az étlapon természetesen több igazán magyar fogás is szerepet kapott. Ilyen például a Hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A Lestyános töltött paprika is formailag a magyar konyhát idézi, mivel Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasszák. Széki zöldfűszeres lecsó, padlizsánnal, cukkínivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros erdélyi erdélyi ízesítésű vegán étel.

És elkészítettünk egy Somlói galuskát is, természetesen egyedi formában", magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról. Imádom a Erdélyi konfitált sertés pofát, pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a Tengeri sügér filét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a Málnás ruby csokoládé souflét citrus sorbettel, amit jéggőzzel tálalunk".

Forrás: SZÉK / Turizmus Online

Forrás: Fotók forrása: SZÉK


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.