Székely Kutyából nem lesz szalonna!

Most nem egy, a székelyeknél honos kutyafaját vizsgálunk meg közelebbről, hanem ez egy újragondolt hot dog - székely gasztronómiai csavarral. A 2,5 éve, a pesti Andrássy úton megnyitott SZÉK Restaurant & Barban került most fel legfrissebb étlapjukra.

Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében - a Covid járvány lezárásai kellős közepén - megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízeket öltöztetik modern köntösbe. Az étterem étlapja minden évben kétszer újul meg. A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia: Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát Burger, ami egy székely-amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot-dogot készítjük el székely ízekkel".

 

A székely hot dog elkészítése kapcsán Réti Sebestyén séf ezt mondta: Ennek a hot dognak legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Osváth Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készítik csak nekünk. A kifli, amibe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk".



Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food, amellett, hogy továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek nyitásuk óta igazi slágernek számítanak a vendégek körében. „Idén újításnak szánjunk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőzve lennének a "fajsúlyos" fogásaink", mondja ezzel kapcsolatban Varga Szidónia.



Az étlapon természetesen több igazán magyar fogás is szerepet kapott. Ilyen például a Hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A Lestyános töltött paprika is formailag a magyar konyhát idézi, mivel Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasszák. Széki zöldfűszeres lecsó, padlizsánnal, cukkínivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros erdélyi erdélyi ízesítésű vegán étel.

És elkészítettünk egy Somlói galuskát is, természetesen egyedi formában", magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról. Imádom a Erdélyi konfitált sertés pofát, pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a Tengeri sügér filét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a Málnás ruby csokoládé souflét citrus sorbettel, amit jéggőzzel tálalunk".

Forrás: SZÉK / Turizmus Online

Forrás: Fotók forrása: SZÉK


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.