Személyre szabott ételek utcai automatákból

Finnországi kutatók úttörő élelmiszergyártó technológiák kifejlesztésén ügyködnek. Hosszú távú céljuk, hogy az általuk összetákolt, high-tech ételautomaták mellől személyre szabott nassolnivalókkal távozhassanak el a vásárlók.

A VTT Technical Research Centre of Finland Ltd tudósai „fejlett élelmiszergyártó technológián” dolgoznak, a hosszú távú céljuk pedig, hogy olyan high-tech automatákat alkossanak, amelyek a 3D-nyomtatás (additív gyártás) módszerének felhasználásával személyre szabott termékek létrehozását teszik lehetővé a fogyasztók számára, jelenti a ScienceDaily.

Nesli Sözer, a VTT egyik vezető kutatója szerint még sok munkára van szükség, amíg ipari méretekben is megkezdődhet a masinák előállítása. Egyelőre még a gépek és az élelmiszer-alapanyagok is további tökéletesítésre szorulnak.

Idővel mindamellett az ételek 3D-nyomtatását lehetővé tévő otthoni berendezések és házon kívüli automaták is „legördülhetnek” majd a gyári futószalagokról.

A fókusz természetesen az „egészséges, tápanyagokban gazdag” élelmiszereken lesz, melyeket azonban a különféle elemekből a kívánt architektúrájú termékké eszkábálhatnának össze a fogyasztók.

Az Aalto Egyetemmel együttműködésben folytatott projekt célja, hogy különböző felépítésű részekből összeálló struktúrákat műszaki-gazdasági szempontból kivitelezhető és fenntartható módon lehessen 3D nyomtatással előállítani.


Európai éttermek győzedelmeskedtek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek győzedelmeskedtek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.