A VTT Technical Research Centre of Finland Ltd tudósai „fejlett élelmiszergyártó technológián” dolgoznak, a hosszú távú céljuk pedig, hogy olyan high-tech automatákat alkossanak, amelyek a 3D-nyomtatás (additív gyártás) módszerének felhasználásával személyre szabott termékek létrehozását teszik lehetővé a fogyasztók számára, jelenti a ScienceDaily.
Nesli Sözer, a VTT egyik vezető kutatója szerint még sok munkára van szükség, amíg ipari méretekben is megkezdődhet a masinák előállítása. Egyelőre még a gépek és az élelmiszer-alapanyagok is további tökéletesítésre szorulnak.
Idővel mindamellett az ételek 3D-nyomtatását lehetővé tévő otthoni berendezések és házon kívüli automaták is „legördülhetnek” majd a gyári futószalagokról.
A fókusz természetesen az „egészséges, tápanyagokban gazdag” élelmiszereken lesz, melyeket azonban a különféle elemekből a kívánt architektúrájú termékké eszkábálhatnának össze a fogyasztók.
Az Aalto Egyetemmel együttműködésben folytatott projekt célja, hogy különböző felépítésű részekből összeálló struktúrákat műszaki-gazdasági szempontból kivitelezhető és fenntartható módon lehessen 3D nyomtatással előállítani.
Forrás: Élelmiszer online