Szeptember közepén tartják a Gyulai Pálinkafesztivált

Szeptember 15. és 17. között rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált, amelyen csaknem húsz pálinkafőzde és számos újdonság várja az érdeklődőket. Almából készül a  nemzeti összetartozás pálinkája.

Ez a rendezvény volt az első, amely 23 éve felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését - mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Varga-Bora Tímea főszervező. Mára a fesztivál oda nőtte ki magát, hogy csaknem az ország összes kereskedelmi főzdéje jelen van több száz pálinkával, és szinte már meghirdetés előtt betelnek a vezetett pálinkakóstolók - mondta.

Mivel a hatféle főzde egy-egy termékét szakértő segítségével körbejáró kóstolókra máris elfogytak a helyek, lehetőséget adtak arra, hogy a főzdék is tartsanak bemutatókat előre meghirdetett időpontokban standjaiknál - tette hozzá.

Idén az alma a kiemelt pálinkafajta, ebből készül a nemzeti összetartozás pálinkája is, amelyhez párlatokkal járult hozzá a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és a Muravidék is. Szombaton Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldja meg az összetartozás pálinkáját, amely egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Herendi Porcelán butéliákba kerül - emelte ki a főszervező.

Varga-Bora Tímea kifejtette, idén sem csak a pálinkára, hanem a pálinka és a gasztronómia kapcsolatára helyezték a hangsúlyt. Újdonság, hogy két külön belépődíjas mesterkurzust hirdettek: pénteken Gulyás Csaba bartender ad elő, szombaton pedig Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló az éppen 185 éves szivar szó nyomába ered előadásán, amelyen hatféle párlatot is kóstolhatnak az érdeklődők.

A Gazda és pálinka a konyhában elnevezésű pénteki látványfőzésen és kóstolón Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág ismert szereplői az agrárszakma szakembereivel készítenek közösen a magyar vidék szezonális alapanyagaiból és almapálinkából készült ételeket négy blokkban. Pálinka ízutazás címmel Segal Viktor, a magyar szakácsválogatott egykori csapatkapitánya és Fabulya Attila mutatja be az ételek és az almapálinka találkozását szombaton.

Ugyancsak újdonság, hogy idén a fesztivál keretében tartják szombaton a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot is. A megyei vadászkamara és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége csapatai aznap vad- és halételeket főznek és kóstoltatnak, emellett vadászati térzenével, agárfuttatással, solymász- és vadhívó bemutatóval színesítik a rendezvényt. A két szervezet egy ingyenesen megtekinthető trófea- és preparátum-kiállítással is készül - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Varga-Bora Tímea elmondta, hogy pénteken hirdetik ki a Brillante-2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményét, amelyre idén 990 minta érkezett. Mint hozzátette, külön kategóriában ismét megmérethették magukat a kereskedelmi főzdék is.

A további programokról szólva elmondta, hogy a közfoglalkoztatási kiállításon 11 önkormányzat mutatja be a közfoglalkoztatási programban előállított kézműves termékeit, szombaton pedig mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat és a kormányhivatal családbarát egészségfejlesztési programja is várja a fesztivál látogatóit.

A szokásoknak megfelelően idén is lesznek koncertek: fellép Demjén Ferenc, Szikora Róbert és az R-GO, a Karthago, a TNT, a Hooligans és a gyegyószentmiklósi 4S Street zenekar - jegyezte meg a főszervező.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, Gyulán az állandó turisztikai attrakciók mellett hangsúlyt fektetnek az úgynevezett nagyeseményekre is, ilyen a pálinkafesztivál is, amely a város egyik legnagyobb szórakoztató és gasztronómiai rendezvénye. 

A pálinkafogyasztás Gyulán közel 300 éves tradíció, ugyanis báró Harruckern János György 1731-ben alapította a régió első pálinkafőzdéjét a várban. 

A háromnapos fesztivál belépődíjas, de valamennyi napon belépőjegy nélkül is látogatható adott időszakokban. A részletes programkínálat a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon tekinthető meg.

Forrás: MTI


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.