Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Miért éppen Szarvas?

Ha szeptember, akkor Szarvasi Szilvanapok, mégpedig tízenkilencedjére. A helyszín nem véletlen, hiszen a város környékén, a Körösök mentén termő gyümölcs igazi hungarikummá ’érett’. Jöjjön, és bizonyosodjon meg Ön is erről családjával, barátaival, ismerőseivel! A háromnapos, szilvával bélelt fesztivál péntek délután (szeptember 9-én 16:30-tól )a szarvasi Vízi Színháztól felvonulással indul, majd koncertekkel és különböző, érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik, egészen a vasárnap kora esti szilvabúcsúztató zárásig.

A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és mivel a térség kötött talaja a csonthéjas gyümölcsöknek, elsősorban a szilvafák telepítésének kedvezett, ezért az évek során, főleg a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, és kialakult Szarvas határában 1100 parasztholdnyi (mintegy 600 ha) zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

Mit érdemes felkeresni a fesztiválon?

Csasztvan András szerint, aki a fesztivál szíve-lelke, és egyben megteremtő-alapítója is a szarvasi rendezvénynek, ajánlatosnak tartja, hogy az idelátogatók keressék meg azt az öt tematikus utcát, mely a rendezvény alappillérei is egyben. Ilyen a Lurkó udvar, ahol kicsik bontakozhatnak ki kedvükre, szüleiknek javallott a Kézműves sörök és a borvidékek utcája, valamint az ínyenceknek kihagyhatatlan élmény a lekvárok utcája. E három napban Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek az eseményen – az ő tudásuk a garancia arra, hogy minden kínált étel minőségi a Szilvanapokon. Szarvas testvérvárosainak receptjei is bemutatásra kerülnek majd a szilva ünnepén, így lesznek erdélyi, szlovák, olasz és finn szilvás étkek a kínálatban.

Mi az a szilvanapi pálinkaminősítés?

A szilvanapi hagyományokhoz híven idén is lesz pálinkaminősítési verseny. Nevezni fél liter szilva, vagy más gyümölcsből készült pálinkával Békés megye területéről bárkinek lehet. Személyenként egyféle pálinkából egy nevezést fogadnak el a szervezők a helyszínen. A pálinkákat szilva és más egyfajú gyümölcs kategóriákban minősíti a zsűri. Minden kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést adnak ki. A bírálati szempontok között a tisztaság, a szín, az illat és az íz is fontos szerepet játszik.

Szilvásgombóc lesz?

Természetesen bőven lesz szilvásgombóc, és különféle szilvás ételek is. Tavaly csak szilvás gombócból 14 ezer fogyott – és senki ne aggódjon, idén sem készülnek kevesebbel a szarvasi asszonyok. A szilva ünnepének egyik kedvenc része a receptversenye, ahol Szarvas ’kedvenc szilvás süteményét’ kutatják. Idén is kerestetik a legjobb szilvás desszert, mégpedig olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna vezetésével. (X)

A RENDEZVÉNY TELJES IDŐTARTAMÁRA A BELÉPÉS INGYENES!

Részletes információk:

www.szarvasiszilvanapok.hu

www.szilvanapok.hu

facebook.com/Szilvanapok


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.