Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Miért éppen Szarvas?

Ha szeptember, akkor Szarvasi Szilvanapok, mégpedig tízenkilencedjére. A helyszín nem véletlen, hiszen a város környékén, a Körösök mentén termő gyümölcs igazi hungarikummá ’érett’. Jöjjön, és bizonyosodjon meg Ön is erről családjával, barátaival, ismerőseivel! A háromnapos, szilvával bélelt fesztivál péntek délután (szeptember 9-én 16:30-tól )a szarvasi Vízi Színháztól felvonulással indul, majd koncertekkel és különböző, érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik, egészen a vasárnap kora esti szilvabúcsúztató zárásig.

A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és mivel a térség kötött talaja a csonthéjas gyümölcsöknek, elsősorban a szilvafák telepítésének kedvezett, ezért az évek során, főleg a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, és kialakult Szarvas határában 1100 parasztholdnyi (mintegy 600 ha) zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

Mit érdemes felkeresni a fesztiválon?

Csasztvan András szerint, aki a fesztivál szíve-lelke, és egyben megteremtő-alapítója is a szarvasi rendezvénynek, ajánlatosnak tartja, hogy az idelátogatók keressék meg azt az öt tematikus utcát, mely a rendezvény alappillérei is egyben. Ilyen a Lurkó udvar, ahol kicsik bontakozhatnak ki kedvükre, szüleiknek javallott a Kézműves sörök és a borvidékek utcája, valamint az ínyenceknek kihagyhatatlan élmény a lekvárok utcája. E három napban Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek az eseményen – az ő tudásuk a garancia arra, hogy minden kínált étel minőségi a Szilvanapokon. Szarvas testvérvárosainak receptjei is bemutatásra kerülnek majd a szilva ünnepén, így lesznek erdélyi, szlovák, olasz és finn szilvás étkek a kínálatban.

Mi az a szilvanapi pálinkaminősítés?

A szilvanapi hagyományokhoz híven idén is lesz pálinkaminősítési verseny. Nevezni fél liter szilva, vagy más gyümölcsből készült pálinkával Békés megye területéről bárkinek lehet. Személyenként egyféle pálinkából egy nevezést fogadnak el a szervezők a helyszínen. A pálinkákat szilva és más egyfajú gyümölcs kategóriákban minősíti a zsűri. Minden kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést adnak ki. A bírálati szempontok között a tisztaság, a szín, az illat és az íz is fontos szerepet játszik.

Szilvásgombóc lesz?

Természetesen bőven lesz szilvásgombóc, és különféle szilvás ételek is. Tavaly csak szilvás gombócból 14 ezer fogyott – és senki ne aggódjon, idén sem készülnek kevesebbel a szarvasi asszonyok. A szilva ünnepének egyik kedvenc része a receptversenye, ahol Szarvas ’kedvenc szilvás süteményét’ kutatják. Idén is kerestetik a legjobb szilvás desszert, mégpedig olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna vezetésével. (X)

A RENDEZVÉNY TELJES IDŐTARTAMÁRA A BELÉPÉS INGYENES!

Részletes információk:

www.szarvasiszilvanapok.hu

www.szilvanapok.hu

facebook.com/Szilvanapok


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.