Szombaton lesz a Kézmosás Világnapja

Október 15-én tartják a Kézmosás Világnapját, az UNICEF kezdeményezésére, amelynek célja, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány által működtetett SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait biztosító Tork ez alkalomból célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális higiéniai igényeire és az akadálymentesítéssel kapcsolatos feladatokra. Ezért felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban.

A fogyatékkal élőknek küldött kérdésekre adott válaszok fontossági sorrendje alapján 10 ajánlást állították össze azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudják a vendéglátóhelyek, közösségi terek, közintézmények kialakítása során az üzemeltetők felhasználóbaráttá tenni a mosdóhasználatot fogyatékkal élők számára.

1. Az adagolók kerekes székből is könnyen elérhető magasságban kerüljenek elhelyezésre.

2. Mosdók gyakori takarítása, higiéniájának megtartása még súlyozottabban fontos.

3. Gyakran ellenőrzött papír és szappan feltöltések.

4. Legyen a mosdóban vészjelző, vagy legyen kiírva egy telefonszám, amelyen probléma esetén segítséget lehet kérni.

5. Az akadálymentes mosdó kulcsa legyen könnyen elérhető.

6. Az adagolók lehetőleg legyenek szenzorosak.

7. Legyen belülről zárható az akadálymentesített mosdó, de segítségnyújtás esetén legyen kívülről is nyitható.

8. A gyengénlátókat segíti, ha az adagolók színe kontrasztos a fal színéhez képest.

9. A szemetes legyen nyitott tetejű, vagy szenzoros, esetleg billenőfedeles a könnyebb használat érdekében.

10. Legyen elérhető ülőketisztító folyadék.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.