Sztrájkoltak a gyorséttermi dolgozók

Amerika szerte sztrájkoltak a gyorséttermek dolgozói, túlságosan alacsonynak találják ugyanis bérüket. Hasonló méretű, összehangolt megmozdulásra eddig nem volt példa - írta amerikai lapokra hivatkozva a Portfolio.

Az amerikai gyorséttermek dolgozói elégedetlenek béreikkel, azért általános sztrájkot hirdettek. A munkaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg egy gyorséttermi alkalmazott átlagos órabére 9,03 dollár, vagyis még két dollárral sem haladja meg a minimálbér szintjét, ami jelenleg 7,25 dollár. A sztrájkolók azt szeretnék, ha az átlagos órabérük 15 dollárra, vagy átlagos éves bérük 31 ezer dollárra emelkedne - írja a Portfolio. 

A CBS beszámolója szerint csak New York-ban több mint 50 ezer gyorséttermi alkalmazott van, de további 60 városban vannak sztrájkok. A legnagyobb gyorséttermek, így a McDonald's, a Wendy's és a Burger King alkalmazottai egyaránt elégedetlenek. A munkabeszüntetésre reagálva a McDonald's közleményében azt írta, hogy a cég történetéből számos példát tudnának említeni arra, hogy valaki náluk kezdte karrierjét, és utána sokra vitte. 

A cég dolgozói egyébként akkor kezdtek elégedetlenkedni, amikor a menedzsment július végén úgy döntött, hogy csökkenti a dolgozók étel, üzemanyag és fűtési költség hozzájárulását. 

Forrás: portfolio.hu


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.