Szüret a Svábhegyen, a Jókai-kertben

Az immár harmadik Költő utcai szüretet annak jegyében s örömére tartják meg Jókai Mór legendás kertjében, hogy immár több, mint 800 oltványt telepített el a nagy mesélő szőlősének helyén a Kadarka Kör.

Az öt éve alakult asztaltársaság programja: újraalkotni a hajdan híres Budai Vöröst, a régi Pest-Buda remek borát – bő száz év szünet után. A telepítéssel párban épült a terület tanösvénnyé formálása, a kertrész most bejárható tőkesorait kínálja az ország különböző borvidékeiről érkezett állománynak, amelyek így, együtt alkotják Kadarkáink Kertjét, az első területet a klasszikus Budai Borvidéken, ahol újra megjelent a bornak rendelt szőlő.
Maga a program: szüreti játék. A Jókai-féle majorudvaron berendezett fogadópontra hordanak fel kadarkáink Kertjéből mintegy 200 kilogramm szőlőt a taposókádakba a sváb viseletbe öltözött legények faputtonyban, hogy a viseletbe öltözött leányok levére tapossák. A kitaposott szőlő az erjesztő kádba (káci) és a présbe kerül, a mustot, amyg tart, a közönség megkóstolhatja.
A héján áztatott, káciban csömöszölt kadarka-kékfrankos-csóka bogyókból bor készül majd a jövő évi szüretre, az újra palackozott Budai Vörös. Az idén a tavaly készített, s Somlai Ferenc, budakeszi borosgazda pincéjében borrá érett Budai Fűszeres kóstolható.

Az idén harmadik alkalommal, ezúttal október 4-én, pénteken délután háromkor kezdődik a hagyományőrző sváb szüreti mulatság.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.