Szüret a Svábhegyen, a Jókai-kertben

Az immár harmadik Költő utcai szüretet annak jegyében s örömére tartják meg Jókai Mór legendás kertjében, hogy immár több, mint 800 oltványt telepített el a nagy mesélő szőlősének helyén a Kadarka Kör.

Az öt éve alakult asztaltársaság programja: újraalkotni a hajdan híres Budai Vöröst, a régi Pest-Buda remek borát – bő száz év szünet után. A telepítéssel párban épült a terület tanösvénnyé formálása, a kertrész most bejárható tőkesorait kínálja az ország különböző borvidékeiről érkezett állománynak, amelyek így, együtt alkotják Kadarkáink Kertjét, az első területet a klasszikus Budai Borvidéken, ahol újra megjelent a bornak rendelt szőlő.
Maga a program: szüreti játék. A Jókai-féle majorudvaron berendezett fogadópontra hordanak fel kadarkáink Kertjéből mintegy 200 kilogramm szőlőt a taposókádakba a sváb viseletbe öltözött legények faputtonyban, hogy a viseletbe öltözött leányok levére tapossák. A kitaposott szőlő az erjesztő kádba (káci) és a présbe kerül, a mustot, amyg tart, a közönség megkóstolhatja.
A héján áztatott, káciban csömöszölt kadarka-kékfrankos-csóka bogyókból bor készül majd a jövő évi szüretre, az újra palackozott Budai Vörös. Az idén a tavaly készített, s Somlai Ferenc, budakeszi borosgazda pincéjében borrá érett Budai Fűszeres kóstolható.

Az idén harmadik alkalommal, ezúttal október 4-én, pénteken délután háromkor kezdődik a hagyományőrző sváb szüreti mulatság.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.