A vendéglői dohányzás lehetőségének megőrzését az emberek kilenc százaléka minősítette fontosnak. A felmérés szerint a dohányosok mindössze egynegyede látogatja elsősorban azért a vendéglőket, mert ott szabad a dohányzás. Általánosan az is elmondható, hogy a vendéglői dohányzás teljes betiltását inkább a nők, mint a férfiak támogatják.
"A környező országokban szinte mindenütt már betiltották a vendéglői dohányzást, csak nálunk vannak vele problémák. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, hiszen több felmérés is megerősítette, hogy a nemdohányzók a vendégek nagyobbik részét alkotják" - hangzott el a felmérés eredményeinek ismertetésekor.
Különféle kimutatások és felmérések szerint a csehek négyötöde elsősorban azért jár gyakran vendéglőbe, hogy ott barátaival találkozzon. Az érintettek felénél a legfőbb ok az étkezés, míg 45 százaléknál a sörivás.
Érdekes eredményt hoztak a vendéglők tulajdonosainak és üzemeltetőinek a válaszai is. A közhiedelemmel ellentétben az derült ki, hogy aki nem dohányzik, az általában többet eszik és iszik a vendéglőben, mint aki dohányzik. A vendéglőtulajdonosok számításai szerint a dohányzás teljes betiltása a vendégek számának 3-6 százalékos növekedéséhez vezetne, ami mintegy 6 milliárd koronás bevételt jelent.
Pavel Pafko, neves cseh kardiológus a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tüdőrákos betegek 85 százaléka a dohányosok közül kerül ki Csehországban. Megjegyezte: bár a dohányosok szenvedélye évente mintegy 20 milliárd koronás adóbevételt hoz az államnak, a kezelésekre fordított egészségügyi kiadások meghaladják a 23 milliárd koronát is.
Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben
(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán
Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit
Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt.

Megvan az ország legjobb lekvárja
Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.

Hat furcsa étterem a nagyvilágból
A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?
Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében
Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.

A mesterséges intelligencia már a konyhában van
Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.