A vendéglői dohányzás lehetőségének megőrzését az emberek kilenc százaléka minősítette fontosnak. A felmérés szerint a dohányosok mindössze egynegyede látogatja elsősorban azért a vendéglőket, mert ott szabad a dohányzás. Általánosan az is elmondható, hogy a vendéglői dohányzás teljes betiltását inkább a nők, mint a férfiak támogatják.
"A környező országokban szinte mindenütt már betiltották a vendéglői dohányzást, csak nálunk vannak vele problémák. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, hiszen több felmérés is megerősítette, hogy a nemdohányzók a vendégek nagyobbik részét alkotják" - hangzott el a felmérés eredményeinek ismertetésekor.
Különféle kimutatások és felmérések szerint a csehek négyötöde elsősorban azért jár gyakran vendéglőbe, hogy ott barátaival találkozzon. Az érintettek felénél a legfőbb ok az étkezés, míg 45 százaléknál a sörivás.
Érdekes eredményt hoztak a vendéglők tulajdonosainak és üzemeltetőinek a válaszai is. A közhiedelemmel ellentétben az derült ki, hogy aki nem dohányzik, az általában többet eszik és iszik a vendéglőben, mint aki dohányzik. A vendéglőtulajdonosok számításai szerint a dohányzás teljes betiltása a vendégek számának 3-6 százalékos növekedéséhez vezetne, ami mintegy 6 milliárd koronás bevételt jelent.
Pavel Pafko, neves cseh kardiológus a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tüdőrákos betegek 85 százaléka a dohányosok közül kerül ki Csehországban. Megjegyezte: bár a dohányosok szenvedélye évente mintegy 20 milliárd koronás adóbevételt hoz az államnak, a kezelésekre fordított egészségügyi kiadások meghaladják a 23 milliárd koronát is.
Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben
(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.