A vendéglői dohányzás lehetőségének megőrzését az emberek kilenc százaléka minősítette fontosnak. A felmérés szerint a dohányosok mindössze egynegyede látogatja elsősorban azért a vendéglőket, mert ott szabad a dohányzás. Általánosan az is elmondható, hogy a vendéglői dohányzás teljes betiltását inkább a nők, mint a férfiak támogatják.
"A környező országokban szinte mindenütt már betiltották a vendéglői dohányzást, csak nálunk vannak vele problémák. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, hiszen több felmérés is megerősítette, hogy a nemdohányzók a vendégek nagyobbik részét alkotják" - hangzott el a felmérés eredményeinek ismertetésekor.
Különféle kimutatások és felmérések szerint a csehek négyötöde elsősorban azért jár gyakran vendéglőbe, hogy ott barátaival találkozzon. Az érintettek felénél a legfőbb ok az étkezés, míg 45 százaléknál a sörivás.
Érdekes eredményt hoztak a vendéglők tulajdonosainak és üzemeltetőinek a válaszai is. A közhiedelemmel ellentétben az derült ki, hogy aki nem dohányzik, az általában többet eszik és iszik a vendéglőben, mint aki dohányzik. A vendéglőtulajdonosok számításai szerint a dohányzás teljes betiltása a vendégek számának 3-6 százalékos növekedéséhez vezetne, ami mintegy 6 milliárd koronás bevételt jelent.
Pavel Pafko, neves cseh kardiológus a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tüdőrákos betegek 85 százaléka a dohányosok közül kerül ki Csehországban. Megjegyezte: bár a dohányosok szenvedélye évente mintegy 20 milliárd koronás adóbevételt hoz az államnak, a kezelésekre fordított egészségügyi kiadások meghaladják a 23 milliárd koronát is.
Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben
(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.