Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben

(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.

A vendéglői dohányzás lehetőségének megőrzését az emberek kilenc százaléka minősítette fontosnak. A felmérés szerint a dohányosok mindössze egynegyede látogatja elsősorban azért a vendéglőket, mert ott szabad a dohányzás. Általánosan az is elmondható, hogy a vendéglői dohányzás teljes betiltását inkább a nők, mint a férfiak támogatják.
"A környező országokban szinte mindenütt már betiltották a vendéglői dohányzást, csak nálunk vannak vele problémák. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, hiszen több felmérés is megerősítette, hogy a nemdohányzók a vendégek nagyobbik részét alkotják" - hangzott el a felmérés eredményeinek ismertetésekor.
Különféle kimutatások és felmérések szerint a csehek négyötöde elsősorban azért jár gyakran vendéglőbe, hogy ott barátaival találkozzon. Az érintettek felénél a legfőbb ok az étkezés, míg 45 százaléknál a sörivás.
Érdekes eredményt hoztak a vendéglők tulajdonosainak és üzemeltetőinek a válaszai is. A közhiedelemmel ellentétben az derült ki, hogy aki nem dohányzik, az általában többet eszik és iszik a vendéglőben, mint aki dohányzik. A vendéglőtulajdonosok számításai szerint a dohányzás teljes betiltása a vendégek számának 3-6 százalékos növekedéséhez vezetne, ami mintegy 6 milliárd koronás bevételt jelent.
Pavel Pafko, neves cseh kardiológus a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tüdőrákos betegek 85 százaléka a dohányosok közül kerül ki Csehországban. Megjegyezte: bár a dohányosok szenvedélye évente mintegy 20 milliárd koronás adóbevételt hoz az államnak, a kezelésekre fordított egészségügyi kiadások meghaladják a 23 milliárd koronát is.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.