Taroltak a vörösborok a Syngenta Borversenyen

Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szőlőt szüreteltek le, csaknem 64 ezer hektárnyi termőterületről, a hektáronkénti termésátlag pedig megközelítette a 7 tonnát, ami jócskán meghaladta az elmúlt két év átlagát - hangzott el kedden Siófokon, a XIII. Syngenta Országos Borversenyen, amelyen tartoltak a vörösborok.

A borászok számvetése szerint a leszüretelt szőlőből 2,5 millió hektoliter bor készült, amelynek kétharmada fehérbor, 28,5 százaléka vörösbor, 5,6 százaléka pedig rozé. Ennek nagy részét az országban fogyasztják el, külpiacokra évente mintegy 700 ezer hektoliternyi bor kerül.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a hazai szőlőtermelés és borászat produkálta az elmúlt két évtized legnagyobb fejlődését, amit gasztronómiai, turisztikai fejlesztések is kiegészítettek, növelve az ágazat jövedelemtermelő képességét.

Bodnár Péter, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szólt a hegyközségek szervezeti megújulásáról, valamint arról, hogy 63 ezres tagságot képviselnek, ami komoly felelősség. Beszélt arról is, hogy az országban 22 borvidék van és mintegy 160-170 fajta szőlő terem, amit igen nehéz kezelni, népszerűsíteni.

Az elmúlt években 9 ezer hektárnyi szőlőt telepítettek, vagyis a szőlőtermő vidékek közel 14 százaléka megújult, ám ebből a megújulásból több borvidék kimaradt. A termésátlag is igen nagy szórást mutat, az összehasonlításban messze vezet a Balatonboglári Borvidék a 100 mázsa/hektáronkénti átlagával.

A főtitkár elgondolkodtatnak nevezte, hogy az elmúlt évben jelentős mennyiségű borimport érkezett az országba. A borversenyre több mint négyszáz bort (256 fehéret, 113 vöröset és 70 rozét) neveztek az ország valamennyi borvidékéről. Az erős mezőnyben kiemelkedően jól szerepeltek a vörösborok.

A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat, amit idén a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2013-as Tokaji Késői Sárgamuskotálya, a Bogdán Birtok Nagy-Somlói Primavera '13 rizlingszilváni bora és a villányi Polgárbor Kft. 2009-es Cabernet franc-ja kapta.

Forrás: MTI


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.