Varga Vivien, a Platán Étterem igazgatója a két Michelin csillagos Platán Étterem és a hozzá tartozó Platán Bisztró koncepcióját ismertette. „Hatalmasat fordult velünk a világ, amióta a gourmet éttermünk megszerezte a két Michelin csillagot. Először a Bisztróval kezdtük 14 éve, ma már fine dining éttermünk és 22 szobás szállás-helyünk is van. A magas minőség áll minden tevékenységünk fókuszában. Stabil csapattal dolgozunk, amire büszkék vagyunk, a helyi beszállítókkal, köztük a környékbeli borospincékkel jó együttműködésben dolgozunk. Célunk, hogy komplex élményt kínáljunk a helyi szolgáltatókkal összefogva, akik szintén a Platánra jellemző ma-gas minőséget képviselik. Kényelmesen 40 fős csoportokat tudunk kiszolgálni a Bisztróban, a Gourmet-ben 15-20 főt. Angolul beszél a személyzetünk, igény esetén francia és német nyelven is be tudjuk mutatni az ételeket” – mondta el az éttermek vezetője.
Hozzátette, hogy egész évben programcsomagokat is kínálnak, például egy golfhotellel együttműködve, illetve egy vitorláscéggel összefogásban is nyújtanak aktív programot, és a helyi nevezetességre, a vadlúdmegfigyelésre is építenek. Állatvédőkkel együtt egy madárkalauzt is megjelentettek. Platán Udvarház és Platán Utca nevű szálláshelyeik díjnyertes dizájnja Varró Zoltán kezei munkáját dicséri. A kastélyban is ők üzemeltetik a Szalon Kávézót, és saját pékségük is működik 4 fős személyzettel. A Platán Ke-nyérben kizárólag adalékanyagmentes termékeket állítanak elő, a lekvárokat a kollégáik főzik. Most már a mar-hahúst is maguk állítják elő saját farmról, az ehető virágok, az értékes beltartalmú zöldségek, gyümölcsök, zöld-fűszerek, csírák saját kertészetükből kerülnek ki. A tóparton egy street food éttermük is működik, ahol gyorsan, az éttermeikből megszokott magas színvonalú alapanyagokból kapható ételekkel szolgálják ki a vendégeket. Tóparti helyszínükön akár gálavacsorákat is le tudnak bonyolítani. A Gourmet számára két Michelin csillagot szerzett Pesti István séf már több mint 8 éve gondoskodik a csúcsminőségről a Platán konyhájában. Pesti Ist-vánnal készült interjúnkat ITT olvashatják.
22 történelmi borvidékünk egyikét, a Neszmélyi borvidéket és annak borturisztikai lehetőségeit mutatta be Jánosi Csilla, a Wine a' More igazgatója. Elmondta, hogy a 110 kilométer hosszú borvidék a Duna mentén Kesztölctől Ászárig húzódik. 29 település tartozik hozzá és számos látnivaló köztük Esztergom, Tata, a majki Kamalduli rend háza. Az irsai, cserszegi illatos borfajtákról ismert borvidék zászlósbora az olaszrizling, a régi magyar fajták, mint a juhfark is szép bo-rokat kínálnak. Rezisztens szőlőfajták telepítése is elindult, ami a bioborok termelését is lehetővé teszi.
Kamocsay Ákos díjnyertes borai is itt készülnek: a Hilltop Neszmélyi borászat rendre nemzetközi díjakat zsebel be. A hűvös jelleg miatt magas a borok savtartalma, ennek köszönhetően jól szállítható volt az itt megtermelt bor, ezért a középkorban a második legismertebb borvidéke volt hazánknak a Szerémségen túl. Itt írtunk a borvidékről korábban. A 60 tagú Nesz-mélyi Borút Egyesületben borászok és kapcsolódó gasztronómiai és turisztikai vállalkozások egyengetik a borturizmus útját. A közelmúltban egy nagyszabású projekt keretében 70 kilométeres, Tatáról induló borturisztikai témautat hoztak létre. Hat kisebb, fiatalos lendületű, prémium borokra specializálódott borászat pedig létrehozta a Neszmélyi Borvidékért Egyesületet, amely létrehozta a közösség egységes bormárkáját. Hashtag Neszmély néven a borvidékre jellemző nagyon friss, üde, illatos tételeket gyűjtik egy ernyőmárka alá. A borvidéken minden hónapban Nyitott Pincék programot is tartanak, amely keretében 6-8 pince mindig nyitva tart és várja a vendégeket.
Turizmus Online