Tata és környéke: kétcsillagos gasztronómia prémium borokkal

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének csütörtöki közgyűlésén a tatai Platán Gourmet és Bisztró és a Nesz-mélyi Borvidék kínálatával is megismerkedhettek a részvevők.

Varga Vivien, a Platán Étterem igazgatója a két Michelin csillagos Platán Étterem és a hozzá tartozó Platán Bisztró koncepcióját ismertette. „Hatalmasat fordult velünk a világ, amióta a gourmet éttermünk megszerezte a két Michelin csillagot. Először a Bisztróval kezdtük 14 éve, ma már fine dining éttermünk és 22 szobás szállás-helyünk is van. A magas minőség áll minden tevékenységünk fókuszában. Stabil csapattal dolgozunk, amire büszkék vagyunk, a helyi beszállítókkal, köztük a környékbeli borospincékkel jó együttműködésben dolgozunk. Célunk, hogy komplex élményt kínáljunk a helyi szolgáltatókkal összefogva, akik szintén a Platánra jellemző ma-gas minőséget képviselik. Kényelmesen 40 fős csoportokat tudunk kiszolgálni a Bisztróban, a Gourmet-ben 15-20 főt. Angolul beszél a személyzetünk, igény esetén francia és német nyelven is be tudjuk mutatni az ételeket” – mondta el az éttermek vezetője.

Hozzátette, hogy egész évben programcsomagokat is kínálnak, például egy golfhotellel együttműködve, illetve egy vitorláscéggel összefogásban is nyújtanak aktív programot, és a helyi nevezetességre, a vadlúdmegfigyelésre is építenek. Állatvédőkkel együtt egy madárkalauzt is megjelentettek. Platán Udvarház és Platán Utca nevű szálláshelyeik díjnyertes dizájnja Varró Zoltán kezei munkáját dicséri. A kastélyban is ők üzemeltetik a Szalon Kávézót, és saját pékségük is működik 4 fős személyzettel. A Platán Ke-nyérben kizárólag adalékanyagmentes termékeket állítanak elő, a lekvárokat a kollégáik főzik. Most már a mar-hahúst is maguk állítják elő saját farmról, az ehető virágok, az értékes beltartalmú zöldségek, gyümölcsök, zöld-fűszerek, csírák saját kertészetükből kerülnek ki. A tóparton egy street food éttermük is működik, ahol gyorsan, az éttermeikből megszokott magas színvonalú alapanyagokból kapható ételekkel szolgálják ki a vendégeket. Tóparti helyszínükön akár gálavacsorákat is le tudnak bonyolítani. A Gourmet számára két Michelin csillagot szerzett Pesti István séf már több mint 8 éve gondoskodik a csúcsminőségről a Platán konyhájában. Pesti Ist-vánnal készült interjúnkat ITT olvashatják.

22 történelmi borvidékünk egyikét, a Neszmélyi borvidéket és annak borturisztikai lehetőségeit mutatta be Jánosi Csilla, a Wine a' More igazgatója. Elmondta, hogy a 110 kilométer hosszú borvidék a Duna mentén Kesztölctől Ászárig húzódik. 29 település tartozik hozzá és számos látnivaló köztük Esztergom, Tata, a majki Kamalduli rend háza. Az irsai, cserszegi illatos borfajtákról ismert borvidék zászlósbora az olaszrizling, a régi magyar fajták, mint a juhfark is szép bo-rokat kínálnak. Rezisztens szőlőfajták telepítése is elindult, ami a bioborok termelését is lehetővé teszi.

Kamocsay Ákos díjnyertes borai is itt készülnek: a Hilltop Neszmélyi borászat rendre nemzetközi díjakat zsebel be. A hűvös jelleg miatt magas a borok savtartalma, ennek köszönhetően jól szállítható volt az itt megtermelt bor, ezért a középkorban a második legismertebb borvidéke volt hazánknak a Szerémségen túl. Itt írtunk a borvidékről korábban. A 60 tagú Nesz-mélyi Borút Egyesületben borászok és kapcsolódó gasztronómiai és turisztikai vállalkozások egyengetik a borturizmus útját. A közelmúltban egy nagyszabású projekt keretében 70 kilométeres, Tatáról induló borturisztikai témautat hoztak létre. Hat kisebb, fiatalos lendületű, prémium borokra specializálódott borászat pedig létrehozta a Neszmélyi Borvidékért Egyesületet, amely létrehozta a közösség egységes bormárkáját. Hashtag Neszmély néven a borvidékre jellemző nagyon friss, üde, illatos tételeket gyűjtik egy ernyőmárka alá. A borvidéken minden hónapban Nyitott Pincék programot is tartanak, amely keretében 6-8 pince mindig nyitva tart és várja a vendégeket.

Turizmus Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.