Tata és környéke: kétcsillagos gasztronómia prémium borokkal

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének csütörtöki közgyűlésén a tatai Platán Gourmet és Bisztró és a Nesz-mélyi Borvidék kínálatával is megismerkedhettek a részvevők.

Varga Vivien, a Platán Étterem igazgatója a két Michelin csillagos Platán Étterem és a hozzá tartozó Platán Bisztró koncepcióját ismertette. „Hatalmasat fordult velünk a világ, amióta a gourmet éttermünk megszerezte a két Michelin csillagot. Először a Bisztróval kezdtük 14 éve, ma már fine dining éttermünk és 22 szobás szállás-helyünk is van. A magas minőség áll minden tevékenységünk fókuszában. Stabil csapattal dolgozunk, amire büszkék vagyunk, a helyi beszállítókkal, köztük a környékbeli borospincékkel jó együttműködésben dolgozunk. Célunk, hogy komplex élményt kínáljunk a helyi szolgáltatókkal összefogva, akik szintén a Platánra jellemző ma-gas minőséget képviselik. Kényelmesen 40 fős csoportokat tudunk kiszolgálni a Bisztróban, a Gourmet-ben 15-20 főt. Angolul beszél a személyzetünk, igény esetén francia és német nyelven is be tudjuk mutatni az ételeket” – mondta el az éttermek vezetője.

Hozzátette, hogy egész évben programcsomagokat is kínálnak, például egy golfhotellel együttműködve, illetve egy vitorláscéggel összefogásban is nyújtanak aktív programot, és a helyi nevezetességre, a vadlúdmegfigyelésre is építenek. Állatvédőkkel együtt egy madárkalauzt is megjelentettek. Platán Udvarház és Platán Utca nevű szálláshelyeik díjnyertes dizájnja Varró Zoltán kezei munkáját dicséri. A kastélyban is ők üzemeltetik a Szalon Kávézót, és saját pékségük is működik 4 fős személyzettel. A Platán Ke-nyérben kizárólag adalékanyagmentes termékeket állítanak elő, a lekvárokat a kollégáik főzik. Most már a mar-hahúst is maguk állítják elő saját farmról, az ehető virágok, az értékes beltartalmú zöldségek, gyümölcsök, zöld-fűszerek, csírák saját kertészetükből kerülnek ki. A tóparton egy street food éttermük is működik, ahol gyorsan, az éttermeikből megszokott magas színvonalú alapanyagokból kapható ételekkel szolgálják ki a vendégeket. Tóparti helyszínükön akár gálavacsorákat is le tudnak bonyolítani. A Gourmet számára két Michelin csillagot szerzett Pesti István séf már több mint 8 éve gondoskodik a csúcsminőségről a Platán konyhájában. Pesti Ist-vánnal készült interjúnkat ITT olvashatják.

22 történelmi borvidékünk egyikét, a Neszmélyi borvidéket és annak borturisztikai lehetőségeit mutatta be Jánosi Csilla, a Wine a' More igazgatója. Elmondta, hogy a 110 kilométer hosszú borvidék a Duna mentén Kesztölctől Ászárig húzódik. 29 település tartozik hozzá és számos látnivaló köztük Esztergom, Tata, a majki Kamalduli rend háza. Az irsai, cserszegi illatos borfajtákról ismert borvidék zászlósbora az olaszrizling, a régi magyar fajták, mint a juhfark is szép bo-rokat kínálnak. Rezisztens szőlőfajták telepítése is elindult, ami a bioborok termelését is lehetővé teszi.

Kamocsay Ákos díjnyertes borai is itt készülnek: a Hilltop Neszmélyi borászat rendre nemzetközi díjakat zsebel be. A hűvös jelleg miatt magas a borok savtartalma, ennek köszönhetően jól szállítható volt az itt megtermelt bor, ezért a középkorban a második legismertebb borvidéke volt hazánknak a Szerémségen túl. Itt írtunk a borvidékről korábban. A 60 tagú Nesz-mélyi Borút Egyesületben borászok és kapcsolódó gasztronómiai és turisztikai vállalkozások egyengetik a borturizmus útját. A közelmúltban egy nagyszabású projekt keretében 70 kilométeres, Tatáról induló borturisztikai témautat hoztak létre. Hat kisebb, fiatalos lendületű, prémium borokra specializálódott borászat pedig létrehozta a Neszmélyi Borvidékért Egyesületet, amely létrehozta a közösség egységes bormárkáját. Hashtag Neszmély néven a borvidékre jellemző nagyon friss, üde, illatos tételeket gyűjtik egy ernyőmárka alá. A borvidéken minden hónapban Nyitott Pincék programot is tartanak, amely keretében 6-8 pince mindig nyitva tart és várja a vendégeket.

Turizmus Online


Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett

Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett 

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.