Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Az éttermek most is visszatértek a nívós vidéki vendéglátóhelyeket tömörítő szerveződés születésének helyszínére, a szigetmonostori Rosinante Fogadóba, ahonnan 2012-ben indult az immár 16 tagot egyesületi formában összehozó SVÉT.

Február utolsó szombatján a balatonszemesi Kistücsök, a noszvaji Nomád Hotel, a pannonhalmi Viator, az egri Macok, a legújabb csatlakozó, a hosszúhetényi Almalomb, valamint a házigazda, a Rosinante szakácsai mutatták meg idei ikonikus ételeiket, amelyekhez a kis pincészetek kézműves borai jól csúsztak.

A résztvevők kóstolhattak itt többek közt liba-rament, pisztrángos udon levest, véreshurkát édesburgonya-krémmel, samosát korianderchutney-val és házi tahinivel, hetényi töltött káposztát, vaddisznó pecsenyét mogyoróolajos burgonyapürével és feketegyökérrel, vagy vegatariánus fogásként zöldséges golyókat kukorica-lepénnyel. Az édesszájúak desszertként kérhettek levendulás mille-feuille-t, csokoládés sós karamell desszertet som-habbal vagy épp túrógombócot. Aki pedig “elvitelre” szeretett volna finomságokat, sajtok, sonkák, kolbászok és mézek széles választékából válogathatott.

És amíg a felnőttek szórakoztak, a gyerekeket gasztro-játszóház várta, ízfelismerő játékkal, vicces ételfotókat felvonultató memóriakártyákkal vagy éppen alapanyagokat mintázó színezőkkel - hiszen a szervezők számára nagyon is fontos a jövő vendégei ízlésének formálása.

Az esemény házigazdái pedig szívesen kalauzolták körben a vendégeket a Rosinante Fogadóban, amely leginkább esküvő-helyszínként népszerű - évente nagyjából 50 frigy köttetik itt. A mesterszakács nagypapa és könyvtáros nagymama egymásra találását jelzi, hogy a vintage stílusú épületben a folyosókon könyvespolcokat találni, és nincs két egyforma szoba.

A SVÉT tagok legközelebb az immár hagyományos Hú!SVÉT-en találkoznak a vendégekkel Palkonyán, április 27-28-án, az éves őszi SVÉT-nek pedig idén a rácalmási Jankovich Kúria ad majd otthont.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.