Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Az éttermek most is visszatértek a nívós vidéki vendéglátóhelyeket tömörítő szerveződés születésének helyszínére, a szigetmonostori Rosinante Fogadóba, ahonnan 2012-ben indult az immár 16 tagot egyesületi formában összehozó SVÉT.

Február utolsó szombatján a balatonszemesi Kistücsök, a noszvaji Nomád Hotel, a pannonhalmi Viator, az egri Macok, a legújabb csatlakozó, a hosszúhetényi Almalomb, valamint a házigazda, a Rosinante szakácsai mutatták meg idei ikonikus ételeiket, amelyekhez a kis pincészetek kézműves borai jól csúsztak.

A résztvevők kóstolhattak itt többek közt liba-rament, pisztrángos udon levest, véreshurkát édesburgonya-krémmel, samosát korianderchutney-val és házi tahinivel, hetényi töltött káposztát, vaddisznó pecsenyét mogyoróolajos burgonyapürével és feketegyökérrel, vagy vegatariánus fogásként zöldséges golyókat kukorica-lepénnyel. Az édesszájúak desszertként kérhettek levendulás mille-feuille-t, csokoládés sós karamell desszertet som-habbal vagy épp túrógombócot. Aki pedig “elvitelre” szeretett volna finomságokat, sajtok, sonkák, kolbászok és mézek széles választékából válogathatott.

És amíg a felnőttek szórakoztak, a gyerekeket gasztro-játszóház várta, ízfelismerő játékkal, vicces ételfotókat felvonultató memóriakártyákkal vagy éppen alapanyagokat mintázó színezőkkel - hiszen a szervezők számára nagyon is fontos a jövő vendégei ízlésének formálása.

Az esemény házigazdái pedig szívesen kalauzolták körben a vendégeket a Rosinante Fogadóban, amely leginkább esküvő-helyszínként népszerű - évente nagyjából 50 frigy köttetik itt. A mesterszakács nagypapa és könyvtáros nagymama egymásra találását jelzi, hogy a vintage stílusú épületben a folyosókon könyvespolcokat találni, és nincs két egyforma szoba.

A SVÉT tagok legközelebb az immár hagyományos Hú!SVÉT-en találkoznak a vendégekkel Palkonyán, április 27-28-án, az éves őszi SVÉT-nek pedig idén a rácalmási Jankovich Kúria ad majd otthont.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.