Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Az éttermek most is visszatértek a nívós vidéki vendéglátóhelyeket tömörítő szerveződés születésének helyszínére, a szigetmonostori Rosinante Fogadóba, ahonnan 2012-ben indult az immár 16 tagot egyesületi formában összehozó SVÉT.

Február utolsó szombatján a balatonszemesi Kistücsök, a noszvaji Nomád Hotel, a pannonhalmi Viator, az egri Macok, a legújabb csatlakozó, a hosszúhetényi Almalomb, valamint a házigazda, a Rosinante szakácsai mutatták meg idei ikonikus ételeiket, amelyekhez a kis pincészetek kézműves borai jól csúsztak.

A résztvevők kóstolhattak itt többek közt liba-rament, pisztrángos udon levest, véreshurkát édesburgonya-krémmel, samosát korianderchutney-val és házi tahinivel, hetényi töltött káposztát, vaddisznó pecsenyét mogyoróolajos burgonyapürével és feketegyökérrel, vagy vegatariánus fogásként zöldséges golyókat kukorica-lepénnyel. Az édesszájúak desszertként kérhettek levendulás mille-feuille-t, csokoládés sós karamell desszertet som-habbal vagy épp túrógombócot. Aki pedig “elvitelre” szeretett volna finomságokat, sajtok, sonkák, kolbászok és mézek széles választékából válogathatott.

És amíg a felnőttek szórakoztak, a gyerekeket gasztro-játszóház várta, ízfelismerő játékkal, vicces ételfotókat felvonultató memóriakártyákkal vagy éppen alapanyagokat mintázó színezőkkel - hiszen a szervezők számára nagyon is fontos a jövő vendégei ízlésének formálása.

Az esemény házigazdái pedig szívesen kalauzolták körben a vendégeket a Rosinante Fogadóban, amely leginkább esküvő-helyszínként népszerű - évente nagyjából 50 frigy köttetik itt. A mesterszakács nagypapa és könyvtáros nagymama egymásra találását jelzi, hogy a vintage stílusú épületben a folyosókon könyvespolcokat találni, és nincs két egyforma szoba.

A SVÉT tagok legközelebb az immár hagyományos Hú!SVÉT-en találkoznak a vendégekkel Palkonyán, április 27-28-án, az éves őszi SVÉT-nek pedig idén a rácalmási Jankovich Kúria ad majd otthont.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.