Te milyen borjúpaprikást főznél két hónap szakmai tanulmány után?

Te milyen borjúpaprikást főznél két hónap szakmai tanulmány után?

Mi megmondjuk: biztos nem olyat, amilyet a pesti Dohány utcai ARAZ Étterem szakács tanulói készítettek azon a szakács- cukrász- és felszolgálóverseny alkalmával, amelyet „élesben” rendeztek november 13-án a házigazdák, azaz a négy csillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest részeként ismert – attól mégis önálló étteremként külön is működő - ház kezdeményezéseként. Volt itt minden, ami egy igazi szakmai versenyhez kell: vendégek a felterített asztaloknál, sürgő-forgó szakács- és cukrásztanoncok a konyhán, szigorú (és kevésbé szigorú) ítészek a pontozótáblák felett. És nemcsak borjúpaprikás galuskával szerepelt a tanulóverseny „palettáján”, hanem előételként olyan sonkás raviolit készítettek a lányok, fiúk, ahol nemcsak az olaszos mártást állították össze, hanem a tésztát is maguk gyúrták. De a cukrásztanulók is kitettek magukért: piskótát sütögettek, lekvárral bélelték, borhabot kavartak mellé, aztán pedig nekiálltak diós és mákos pozsonyi kiflit sütni. Lehet, hogy az egyik tésztaféle vagy valamely mártás túl sósra, netán egy-egy piskóta rolád túl édesre, egynémely borhab pedig kissé vízízűre sikeredett – de próbálja bárki a fiatalok után csinálni mindezt pár hónapos, jó esetben egy- vagy kétéves szakmai ismeret elsajátítása után. A szakmai zsűri (amelybe lapunk képviselőjét is meghívták) előtt pedig a nyárfalevélként rezgő felszolgálók szerepeltek igazán. És nemcsak azért, mert ők voltak elsősorban szem előtt, hanem (szintén nem mellesleg) számot adtak a vendéggel való törődés, a felterítés, majd az étel- és italszervírozás mellett eszközismeretből is – és mindannyian sikerrel vették az akadályt!

{youtube|id=NbDzjnTWfyY}

Az ARAZ Étterem tanulói – ez egyben tanáraik elismerése is - mind jól vizsgáztak, ügyesek, lelkesek voltak és valóban komolyan vették a versenyt, a közös és az egyéni munkát. Öt szakács-, öt cukrász- és hét felszolgáló tanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült, ők a következők: Klemenisz Georgina, Szűcs András és Zoboki Balázs (szakács), Major Nikoletta, Nagy Izabella és Petró Ingrid (cukrász), valamint Szeremi Erika, Tenke Georgina és Urbán Dávid (felszolgáló).
Vágó Ágnes (Vendég & Hotel)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.