Te milyen borjúpaprikást főznél két hónap szakmai tanulmány után?

Te milyen borjúpaprikást főznél két hónap szakmai tanulmány után?

Mi megmondjuk: biztos nem olyat, amilyet a pesti Dohány utcai ARAZ Étterem szakács tanulói készítettek azon a szakács- cukrász- és felszolgálóverseny alkalmával, amelyet „élesben” rendeztek november 13-án a házigazdák, azaz a négy csillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest részeként ismert – attól mégis önálló étteremként külön is működő - ház kezdeményezéseként. Volt itt minden, ami egy igazi szakmai versenyhez kell: vendégek a felterített asztaloknál, sürgő-forgó szakács- és cukrásztanoncok a konyhán, szigorú (és kevésbé szigorú) ítészek a pontozótáblák felett. És nemcsak borjúpaprikás galuskával szerepelt a tanulóverseny „palettáján”, hanem előételként olyan sonkás raviolit készítettek a lányok, fiúk, ahol nemcsak az olaszos mártást állították össze, hanem a tésztát is maguk gyúrták. De a cukrásztanulók is kitettek magukért: piskótát sütögettek, lekvárral bélelték, borhabot kavartak mellé, aztán pedig nekiálltak diós és mákos pozsonyi kiflit sütni. Lehet, hogy az egyik tésztaféle vagy valamely mártás túl sósra, netán egy-egy piskóta rolád túl édesre, egynémely borhab pedig kissé vízízűre sikeredett – de próbálja bárki a fiatalok után csinálni mindezt pár hónapos, jó esetben egy- vagy kétéves szakmai ismeret elsajátítása után. A szakmai zsűri (amelybe lapunk képviselőjét is meghívták) előtt pedig a nyárfalevélként rezgő felszolgálók szerepeltek igazán. És nemcsak azért, mert ők voltak elsősorban szem előtt, hanem (szintén nem mellesleg) számot adtak a vendéggel való törődés, a felterítés, majd az étel- és italszervírozás mellett eszközismeretből is – és mindannyian sikerrel vették az akadályt!

{youtube|id=NbDzjnTWfyY}

Az ARAZ Étterem tanulói – ez egyben tanáraik elismerése is - mind jól vizsgáztak, ügyesek, lelkesek voltak és valóban komolyan vették a versenyt, a közös és az egyéni munkát. Öt szakács-, öt cukrász- és hét felszolgáló tanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült, ők a következők: Klemenisz Georgina, Szűcs András és Zoboki Balázs (szakács), Major Nikoletta, Nagy Izabella és Petró Ingrid (cukrász), valamint Szeremi Erika, Tenke Georgina és Urbán Dávid (felszolgáló).
Vágó Ágnes (Vendég & Hotel)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.