A magyar disznóvágás olyan népszerű lett az évek során, hogy már csoportos túrákat is szerveznek magyaroknak és külföldieknek egyaránt. A vidéki disznóvágás hangulata egyedi élmény, ahol az egész folyamatot átélhetjük, egészen a kezdetektől, az étel készítésén át az elfogyasztásig. Az autentikus falusi disznóvágás esetén is tökéletes választás Villány.
Disznóvágás terepen
A disznóvágás az egyik legnépszerűbb magyar közösségi esemény. Mi magyarok pedig a legtöbb eseményt hagyományosan pálinkás koccintással kezdjük. Hiába, szeretjük a jó gyümölcsöt minden formájában. A sikeres disznóvágás első lépése a jó pálinka, szokták mondani: a tradíció szerint a mai napig reggeli előtt, közvetlenül ébredést követően hajtja fel a csapat az alkoholos kupicát. A disznótoros készítésénél a pálinkának elsősorban nem az az előnye domborodik ki, hogy mennyire gyümölcsös, inkább az az elsődleges cél, hogy meleget, bátorságot, jó hangulatot adjon, összehozza az embereket és a közösségi hagyományt ápolja. Itt nem szépen kortyonként szokás kóstolni, ízlelgetni, hanem mértékkel, de a hagyományokat követve lehúzni és az asztalra csapni a poharat. A pálinka a disznóvágás napján minden étkezés kiváló indítója és zárása is lehet, segítve a zsíros ételek élvezetét és a csípős hideg barátságosabbá tételét.
Jó kolbászhoz jó pálinka dukál
A jó pálinka alap kritérium a disznóvágásnál is. Ugyan sok vidéki helyen ilyenkor a házi pálinkák kerülnek elő, melyek minősége nem ellenőrzött. Nem árt, ha ismerjük a rossz pálinka ismérveit: az előpárlatos pálinka akár mérgező is lehet, az utópárlatos pedig savanykás illatú, mely émelygéshez vezethet. Figyeljünk arra, hogy a pálinka egy minőségi, élvezeti értékű nedű, melyet mértékkel ajánlatos és kell fogyasztani.
Hogy jobban csússzon
Egy disznóvágáson nehéz, magyaros ételekkel találkozunk: a hurka, kolbász, tepertő egy kis zsíros kenyérrel és káposztával nem éppen a diétás ételek közé tartozik. Ezekhez minden típusú pálinka jó, de a hagyományos gyümölcsökből készült nedűk a legjobbak – a szilva, meggy, barack, körte illik ehhez a menüsorhoz a legjobban. Ne feledjük, egy disznóvágásnál a zsíros menü dominál – amihez dívik a pálinkás „szétcsapatás”. Ugyanakkor próbáljuk ne mixelni az italokat. A pálinkát az étkezés előtt vagy után kóstoljuk, az elmaradhatatlan borozást pedig szintén mértékkel illesszük a menühöz. Ha egy kis disznótoros helyett inkább pálinkakóstolóra vágynánk, csoportos programként ezt is választhatjuk. Kedvenc pálinkakóstoló szervezőnk a Villányi Pálinka Klub, ahol pálinkavacsorákat, családias hangulatú pálinkakóstolókat választhatunk.
Forrás: Vendég&Hotel Online