Téli örömök: disznóvágás pálinkával

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.

A magyar disznóvágás olyan népszerű lett az évek során, hogy már csoportos túrákat is szerveznek magyaroknak és külföldieknek egyaránt. A vidéki disznóvágás hangulata egyedi élmény, ahol az egész folyamatot átélhetjük, egészen a kezdetektől, az étel készítésén át az elfogyasztásig. Az autentikus falusi disznóvágás esetén is tökéletes választás Villány.

Disznóvágás terepen

A disznóvágás az egyik legnépszerűbb magyar közösségi esemény. Mi magyarok pedig a legtöbb eseményt hagyományosan pálinkás koccintással kezdjük. Hiába, szeretjük a jó gyümölcsöt minden formájában. A sikeres disznóvágás első lépése a jó pálinka, szokták mondani: a tradíció szerint a mai napig reggeli előtt, közvetlenül ébredést követően hajtja fel a csapat az alkoholos kupicát. A disznótoros készítésénél a pálinkának elsősorban nem az az előnye domborodik ki, hogy mennyire gyümölcsös, inkább az az elsődleges cél, hogy meleget, bátorságot, jó hangulatot adjon, összehozza az embereket és a közösségi hagyományt ápolja. Itt nem szépen kortyonként szokás kóstolni, ízlelgetni, hanem mértékkel, de a hagyományokat követve lehúzni és az asztalra csapni a poharat. A pálinka a disznóvágás napján minden étkezés kiváló indítója és zárása is lehet, segítve a zsíros ételek élvezetét és a csípős hideg barátságosabbá tételét.

Jó kolbászhoz jó pálinka dukál

A jó pálinka alap kritérium a disznóvágásnál is. Ugyan sok vidéki helyen ilyenkor a házi pálinkák kerülnek elő, melyek minősége nem ellenőrzött. Nem árt, ha ismerjük a rossz pálinka ismérveit: az előpárlatos pálinka akár mérgező is lehet, az utópárlatos pedig savanykás illatú, mely émelygéshez vezethet. Figyeljünk arra, hogy a pálinka egy minőségi, élvezeti értékű nedű, melyet mértékkel ajánlatos és kell fogyasztani.

Hogy jobban csússzon

Egy disznóvágáson nehéz, magyaros ételekkel találkozunk: a hurka, kolbász, tepertő egy kis zsíros kenyérrel és káposztával nem éppen a diétás ételek közé tartozik. Ezekhez minden típusú pálinka jó, de a hagyományos gyümölcsökből készült nedűk a legjobbak – a szilva, meggy, barack, körte illik ehhez a menüsorhoz a legjobban. Ne feledjük, egy disznóvágásnál a zsíros menü dominál – amihez dívik a pálinkás „szétcsapatás”. Ugyanakkor próbáljuk ne mixelni az italokat. A pálinkát az étkezés előtt vagy után kóstoljuk, az elmaradhatatlan borozást pedig szintén mértékkel illesszük a menühöz. Ha egy kis disznótoros helyett inkább pálinkakóstolóra vágynánk, csoportos programként ezt is választhatjuk. Kedvenc pálinkakóstoló szervezőnk a Villányi Pálinka Klub, ahol pálinkavacsorákat, családias hangulatú pálinkakóstolókat választhatunk.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.