Teljesen lemosható, műanyagmentes csomagolást tesztelnek az USA-ban

A fenntarthatóság mellett a spray-on eljárás a szavatossági idő meghosszabbításában és az élelmiszerbiztonság növelésében is segíthet.

A Rutgers és a Harvard tudósai kifejlesztettek egy lebomló spray-on food (ételre fújható) csomagolást. A kutatók szerint ez az eljárás segíthet a termékek élettartamának meghosszabbításában, a műanyagfehlasználás és az ételpazarlás csökkentésében, illetve az élelmiszerbiztonság növelésében, írta a Food Tank nyomán a Store Insider szakmai portál.

A spray-on csomagolás fő összetevője a pullulán, amelyet általában tabletták bevonataként szoktak használni. A szerves polimerekből és nem toxikus anyagokból készült réteget el lehet távolítani vízzel. Nishad Jayasundara környezeti toxikológus szerint azonban még további kutatásokat kell elvégezni, hogy kiderüljön, a vízzel való lemosáskor nem keletkeznek-e káros anyagok az eredetileg veszélytelen anyagokból.

Az új csomagolásfajta még a fejlesztés korai szakaszában jár, de a fejlesztők már azon dolgoznak, hogy minél költséghatékonyabb és fenntarthatóbb legyen a végső termék. Ezután a kutatók elkezdik értékesíteni a csomagolást azoknak a vállalatoknak, akik hajlandóak alkalmazni azt a többletköltségek ellenére. 

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Királyságban lebomló csomagolásként megjelölt bioműanyagok 60 százaléka valójában nem bomlik le teljesen természetes körülmények között. Emellett a műanyag alternatívák fenntartható jelzése nem jelenti azt, hogy ezek kevesebb energia vagy alapanyag felhasználásával készültek.  A Beyond Plastic - amely a műanyag hulladék felszámolásáért küzd az Egyesült Államokban – hangsúlyozza, hogy számos lebomló csomagolás és bioműanyag előállítása több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a hagyományos műanyag előállítása. Ráadásul a műanyag alternatívák esetén is sokszor használnak toxikus Per- és polifluoralkil (PFAS) anyagokat. Eközben világszerte a műanyagok 9 százaléka kerül újrahasznosításra. 

 

 

 

Forrás: Food Tank / Store Insider


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.