A Rutgers és a Harvard tudósai kifejlesztettek egy lebomló spray-on food (ételre fújható) csomagolást. A kutatók szerint ez az eljárás segíthet a termékek élettartamának meghosszabbításában, a műanyagfehlasználás és az ételpazarlás csökkentésében, illetve az élelmiszerbiztonság növelésében, írta a Food Tank nyomán a Store Insider szakmai portál.
A spray-on csomagolás fő összetevője a pullulán, amelyet általában tabletták bevonataként szoktak használni. A szerves polimerekből és nem toxikus anyagokból készült réteget el lehet távolítani vízzel. Nishad Jayasundara környezeti toxikológus szerint azonban még további kutatásokat kell elvégezni, hogy kiderüljön, a vízzel való lemosáskor nem keletkeznek-e káros anyagok az eredetileg veszélytelen anyagokból.
Az új csomagolásfajta még a fejlesztés korai szakaszában jár, de a fejlesztők már azon dolgoznak, hogy minél költséghatékonyabb és fenntarthatóbb legyen a végső termék. Ezután a kutatók elkezdik értékesíteni a csomagolást azoknak a vállalatoknak, akik hajlandóak alkalmazni azt a többletköltségek ellenére.
Egy friss kutatás szerint az Egyesült Királyságban lebomló csomagolásként megjelölt bioműanyagok 60 százaléka valójában nem bomlik le teljesen természetes körülmények között. Emellett a műanyag alternatívák fenntartható jelzése nem jelenti azt, hogy ezek kevesebb energia vagy alapanyag felhasználásával készültek. A Beyond Plastic - amely a műanyag hulladék felszámolásáért küzd az Egyesült Államokban – hangsúlyozza, hogy számos lebomló csomagolás és bioműanyag előállítása több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a hagyományos műanyag előállítása. Ráadásul a műanyag alternatívák esetén is sokszor használnak toxikus Per- és polifluoralkil (PFAS) anyagokat. Eközben világszerte a műanyagok 9 százaléka kerül újrahasznosításra.
Forrás: Food Tank / Store Insider