Tengernyi élmény a pesti Nagymező utcában

Ha Budapesten ragadtál nyáron, nem érdemes kihagynod: az N28 nyári étlapjára a világ több neves konyháján dolgozó magyar séf, Molnár Márk két emblematikus ételt alkotott - egy különlegesen elkészített paradicsomlevest és kagylót, ahogy még sosem kóstoltad.

A mediterrán ízvilág ma már világszerte ismert gasztronómiai fogalom. Ez az ízvilág magában hordozza a szabadság érzését, a gondtalan időtöltés esélyét és a pillanat megélésének lehetőségét. Budapest szívében az N28 Wine & Kitchen ezen a nyáron két emblematikus mediterrán étel is felkerült, hiszen a megújult nyári étlapon a Salmorejo és Carne alentejana is az ajánlatok közt szerepel.

 

Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra és kezdte el séfpatronként kialakítani az N28 konyháját. Nemzetközi karrierje Spanyolországon, Franciaországon át egészen Japánig és Vietnámig terjedt, világlátott és kóstolt emberként így pontosan tudta, hogy mit is szeretne magvalósítani a főváros szívében, amikor egy borétterem gasztrokoncepciójának megalkotásáról van szó.

"Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok, melyek közül nyáron most 2 nagy kedvenc újdonság is van, a Carne alentejana, mely egy portugál étel, ahol a sertéshús és a kagyló különleges párosa határozza meg az ízeket, és a Salmorejo mely egy nagyon sűrű, inkább szósz jellegű mediterrán paradicsomleves.”

 

Portugália déli részén fekszik Alentejo tartománya, mely egyike a világ legnagyobb, nem-kulináris célpontjainak. A festői szőlőültetvények, olajfaligetek és termőföldek otthona sok tekintetben azonban Portugália gasztronómiai lelke, ételeinek királynője pedig nem más, mint a Carne alentejana, mely egy igen különleges ötvözete a csodás sertéshúsnak és a kagylónak. Ez a két hozzávaló az időtlen receptek építőkövei az olivaolaj, az olajbogyó és a frissen sült kenyré mellett. A recept alapját egy különösen zamatos hús adja, amely az Alentejo tölgyfa ligetében termelt fekete sertésekből származik, akiket makkban gazdag étrenddel tápláltak. Ezt koronázza meg az egyszerűségében is zseniális vongole kagylós ragu.

 

Másik ikonikus mediterrán fogásként a hideg és frissítő, főzés nélkül készülő Salmorejo leves került fel a nyári étlapra, mely Spanyolországból származik és állagában inkább pürére hasonlít. Dél-Spanyolországból, Cordobából származik a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll, de az N28-ban a főtt tojással és sonkával felturbózott változatát kínálják. 

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.