Lehet, hogy a klímaválságnak köszönhető, de az emberek, légkondicionálás ide vagy oda, ma a szabadba vágynak, a levegőre, még akkor is, ha az a levegő poros, benzines.
A Nagykörúton ugyanúgy kedvelik a vendégek az utcán való üldögélést, mint külső kerületek eldugott zugaiban. Mindennek lehetőségét azonban nem egyszerű megteremteni a vendégek számára. A kerthelyiség, mint meglévő adottság mindinkább felértékelődik, hiszen az ingatlanok, pláne Budán és Pest belső kerületeiben egyre drágábbak.
A Remíz, az Émile vagy az Auguszt Farkasréti üzletét aligha lehet ma már mindenütt utánozni, nem beszélve e helyek patinás szakmai múltjáról. Van, ahol mindig üzemelt terasz, mint a Gundelben, amely éppen az idei főszezonra éledt újjá. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy felújítják a már meglévő régi üzletrészt, friss színekkel, divatos bútorokkal vidámítják, hanem hozzá illeszkedő gasztrokoncepciót is kidolgoznak, a mai trendnek megfelelően, főleg könnyű streetfood-okat, de van ahol foodtruck is színesíti a design-t. A terasz sokszor egyfajta kirakat is egyben: a sétálgató járókelő kíváncsi lesz rá, milyen az üzlet belülről.
Forrás: mfor.hu