Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

Strandoljunk télen?

A megadott, előzetes programhoz képest kissé átalakítva, a gasztronómia szerepét taglalta a turizmusban Nagy Edina Eszter (MTÜ) előadásában, amelynek során megtudtuk, hazánk fiai, lányai a kulináris kínálat egy adott területen harmadik a sorban, amelynek alapján utazásaikat tervezik. Az ügynökség által megvalósítható fejlesztések sorában első helyen szerepelt a strandok, fürdők gasztronómiai kínálatának feltérképezése, és megfelelő átalakítása annak érdekében, hogy alaposan kitolódjon a főszezon. Emellett a borhetek, fesztiválok, tematikus borutak kialakítását szeretnék segíteni, pincészetek infrastruktúrális ajánlatát (szálláslehetőség), gasztronómiai kínálatát bővíteni. Az MTÜ figyelme a borismeretei továbbképzés, valamint az alapanyagtermelők országos feltérképezését is érinti.

Digitális naplózás

Másik fontos téma, egy új szolgáltatás, az E-HACCP a hazai gyakorlatban is szerepelt az előadások között. Itt először az a Fiáth Attila kapott szót, aki nemcsak a Corvinus egyetemi adjunktusaként ismert, hanem nemzetközi borszakértőként ő az, aki Magyarországon egyelőre az egytlen Master of Wine jelölt. Ő is letette voksát a HACCP elektironikus változata mellett, amelynek részleteit Bődi Levente, HACCP rendzsergazda magyarázott el. Ez a forradalmian új eljárás lényegesen egyszerűsítené a vendéglátósok életét, miközben teljesen biztonságos és bárki számára könnyen kezelhető a rendszer. És ami az igazán lényeg: nem igényel folyamatos ellenőrzést, azaz sokkal több ideje marad az E-HACCP alkalmazójának arra, ami valóban a feladata: a vendéglátásra.

Környezettudatos vendéglátás

Nagyon fontos téma, és érdekes előadás zárta a vendéglátással foglalkozó szeminárium blokkot: a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés lényegét magyarázta el Víghné Boóc Judit (Felelős Gasztrohős Alapítvány). Aki elmondta, milyen sikeres volt Szívószálmentes augusztusi vendéglátósoknak szóló programuk, amelynek során talán jónéhány fa megmenekült a felesleges kivágástól. Ötleteket is hallhatott a szkmai közönség, mivel is lehet környezettudatos egy vendéglátóhely? Például azzal, ha víztakarékos csapokat vásárol, vagy ha LED égőket használ világításkor. Végül hallhattuk, melyek a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kritériumai. E minősítés eléréséhez minimum két vegetáriánus ételnek kell szerepelnie az étlapon, nem használnak pálmaolajat a konyhán sütéskor, minimum 30 százalékban hazai élelmiszereket dolgoznak fel, legalább egy alapanyagnak bio minősítésűnek kell lennie és minimum egy ökológiailag tesztelt tisztítószert használnak. Ezt pedig mi teszzük hozzá: ha pedig mindebből több is akad az adott vendéglátóhelyen – az külön öröm.

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.