Tiszteletadás a budafoki szőlőműveseknek

(OS) - A budafoki borászok 300 üveg bort helyeznek el három, 2012. július 18-án, vagy ahhoz közeli időpontban született újszülött gyerek számára, amit házasságuk idején, nászajándékként kapnak majd meg.

   A törökkor után hazánkba érkezett német telepesek még nem telepedhettek le a lakatlanná vált Árpád-kori falu helyén, a mai Budafok területén. Viszont az 1712. július 18-án – tehát 300 évvel ezelőtt –kiadott legelső ismert okirat szerint a földbirtokos már engedélyezte, hogy telket kapva szőlőt művelhessenek. Ettől az időponttól kezdve újult meg a település.

A budafoki, elsősorban a Katona, König, Lics, Sümegi, Záborszky pincészetek tulajdonosai azokhoz a szülőkhöz fordulnak, akiknek gyermeke 2012. július 18-án, vagy pedig ahhoz a dátumhoz legközelebbi időpontban született, és a hajdani Budafok város területén lakik, itt van anyakönyvezve, és magyar állampolgár, hogy jelentkezzenek azért, mert gyermekeik számára fejenként 100-100 palack borkülönlegességet helyeznek el a pincészetek bortrezorjában.
A palackokon speciális, számozott címke lesz elhelyezve a felajánlók aláírásával.
A hétvégén, a Budapest XXII. kerületben megtartott Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alatt személyesen lehet jelentkezni a pincészetekben, vagy pedig az alábbi elektronikus címen bármikor, de legkésőbb 2012. október 9-ig.

Az aláírók ezzel a 300 palack borral kívánnak adózni a 300 évvel ezelőtt Budafok területén munkálkodni kezdő szőlőművelő telepesek emlékének. Ugyanakkor bizonyságot tesznek a jövőbe vetett hitükről, és reménykednek abban, hogy a három gyermek boldog, békés korszakban fog felnőni, majd házasságot kötni. Isten áldása legyen rajtuk.  

Farkas Balázs szervező, a Promontorium Polgári Casino elnökségi tagja remetehaz@t-online.hu
Az akcióról aktuális információkat lehet olvasni a bormagyarorszag.hu honlapon a borfesztivál után. (Országos Sajtószolgálat / MTI)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.