Tiszteletadás a budafoki szőlőműveseknek

(OS) - A budafoki borászok 300 üveg bort helyeznek el három, 2012. július 18-án, vagy ahhoz közeli időpontban született újszülött gyerek számára, amit házasságuk idején, nászajándékként kapnak majd meg.

   A törökkor után hazánkba érkezett német telepesek még nem telepedhettek le a lakatlanná vált Árpád-kori falu helyén, a mai Budafok területén. Viszont az 1712. július 18-án – tehát 300 évvel ezelőtt –kiadott legelső ismert okirat szerint a földbirtokos már engedélyezte, hogy telket kapva szőlőt művelhessenek. Ettől az időponttól kezdve újult meg a település.

A budafoki, elsősorban a Katona, König, Lics, Sümegi, Záborszky pincészetek tulajdonosai azokhoz a szülőkhöz fordulnak, akiknek gyermeke 2012. július 18-án, vagy pedig ahhoz a dátumhoz legközelebbi időpontban született, és a hajdani Budafok város területén lakik, itt van anyakönyvezve, és magyar állampolgár, hogy jelentkezzenek azért, mert gyermekeik számára fejenként 100-100 palack borkülönlegességet helyeznek el a pincészetek bortrezorjában.
A palackokon speciális, számozott címke lesz elhelyezve a felajánlók aláírásával.
A hétvégén, a Budapest XXII. kerületben megtartott Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alatt személyesen lehet jelentkezni a pincészetekben, vagy pedig az alábbi elektronikus címen bármikor, de legkésőbb 2012. október 9-ig.

Az aláírók ezzel a 300 palack borral kívánnak adózni a 300 évvel ezelőtt Budafok területén munkálkodni kezdő szőlőművelő telepesek emlékének. Ugyanakkor bizonyságot tesznek a jövőbe vetett hitükről, és reménykednek abban, hogy a három gyermek boldog, békés korszakban fog felnőni, majd házasságot kötni. Isten áldása legyen rajtuk.  

Farkas Balázs szervező, a Promontorium Polgári Casino elnökségi tagja [email protected]
Az akcióról aktuális információkat lehet olvasni a bormagyarorszag.hu honlapon a borfesztivál után. (Országos Sajtószolgálat / MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.