A törökkor után hazánkba érkezett német telepesek még nem telepedhettek le a lakatlanná vált Árpád-kori falu helyén, a mai Budafok területén. Viszont az 1712. július 18-án – tehát 300 évvel ezelőtt –kiadott legelső ismert okirat szerint a földbirtokos már engedélyezte, hogy telket kapva szőlőt művelhessenek. Ettől az időponttól kezdve újult meg a település.
A budafoki, elsősorban a Katona, König, Lics, Sümegi, Záborszky pincészetek tulajdonosai azokhoz a szülőkhöz fordulnak, akiknek gyermeke 2012. július 18-án, vagy pedig ahhoz a dátumhoz legközelebbi időpontban született, és a hajdani Budafok város területén lakik, itt van anyakönyvezve, és magyar állampolgár, hogy jelentkezzenek azért, mert gyermekeik számára fejenként 100-100 palack borkülönlegességet helyeznek el a pincészetek bortrezorjában.
A palackokon speciális, számozott címke lesz elhelyezve a felajánlók aláírásával.
A hétvégén, a Budapest XXII. kerületben megtartott Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alatt személyesen lehet jelentkezni a pincészetekben, vagy pedig az alábbi elektronikus címen bármikor, de legkésőbb 2012. október 9-ig.
Az aláírók ezzel a 300 palack borral kívánnak adózni a 300 évvel ezelőtt Budafok területén munkálkodni kezdő szőlőművelő telepesek emlékének. Ugyanakkor bizonyságot tesznek a jövőbe vetett hitükről, és reménykednek abban, hogy a három gyermek boldog, békés korszakban fog felnőni, majd házasságot kötni. Isten áldása legyen rajtuk.
Farkas Balázs szervező, a Promontorium Polgári Casino elnökségi tagja [email protected]
Az akcióról aktuális információkat lehet olvasni a bormagyarorszag.hu honlapon a borfesztivál után. (Országos Sajtószolgálat / MTI)
Tiszteletadás a budafoki szőlőműveseknek
(OS) - A budafoki borászok 300 üveg bort helyeznek el három, 2012. július 18-án, vagy ahhoz közeli időpontban született újszülött gyerek számára, amit házasságuk idején, nászajándékként kapnak majd meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.