Titkosan jó tunéziai etetőhely nyitása Budapesten

Megnyílt az első tunéziai étterem a böjti hónap, a Ramadán zárónapjára, a pesti Népszínház utcában. Tulajdonosaitól a Sidi Bou Said nevet kapta.

A megnyitás alkalmával a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal egy tunéziai menüsort felvonultató Ramadán vacsorára invitálta partnereit. Az est folyamán a résztvevők nem csak az étterem ételkínálatával, hanem a böjti hónap hagyományaival is megismerkedhettek.

 

Raja Ammar, a budapesti hivatal vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Ramadán a muszlim vallású emberek szent hónapja. Ezen időszakban több héten keresztül napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek sem ételt, sem italt magukhoz. Mint mondta, a böjti időszakban számukra fontos a jótékonyság gyakorlása. A hónap végét pedig az Eid nevű ünnepnappal zárják, amikor a családtagok meglátogatják egymást és friss süteményekkel kedveskednek az érkező vendégeknek. Az ünnep tiszteletére a gyermekek új ruhát öltenek és ajándékokat kapnak, továbbá a hagyomány részét képezi az is, hogy minden böjti vacsoránál a férj valamilyen ajándékkal kedveskedik a feleségének.

 

A Sidi Bou Said étterem csapata Ramadán specialitásokkal készült a nyitásra. A klasszikus böjti menüsort árpagyöngyös chorba levessel indították, amihez tonhalas briket (ropogós, könnyű töltött tésztabatyut) és friss salátát kínáltak. Az előételek sorát fűszeres polip raguval folytatták, amit az őslakos berberektől származtatott gazdag bárányhúsos kuszkusz főfogás követett. Az étkezést természetesen az elmaradhatatlan mentatea zárta le néhány mandulás-pisztáciás sütemény kíséretében.

 

Az étterem séfje és társtulajdonosa, Med Rached Omrane a legfontosabb küldetésének azt tekinti, hogy megismertesse hazája hagyományos ételeit a magyar emberekkel. Az autentikus ízélmény érdekében az alapanyagok egy részét Tunéziából hozatják, valamint egész évben változatos napi menüvel és street food különlegességekkel várják majd az érdeklődőket.

Aki nyitott az új élményekre és szereti felfedezni más országok konyháit, annak a tunéziai új vendégváróhely igazi gasztroélmény lehet.

 

Forrás: Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal / Turizmus Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.