Titkosan jó tunéziai etetőhely nyitása Budapesten

Megnyílt az első tunéziai étterem a böjti hónap, a Ramadán zárónapjára, a pesti Népszínház utcában. Tulajdonosaitól a Sidi Bou Said nevet kapta.

A megnyitás alkalmával a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal egy tunéziai menüsort felvonultató Ramadán vacsorára invitálta partnereit. Az est folyamán a résztvevők nem csak az étterem ételkínálatával, hanem a böjti hónap hagyományaival is megismerkedhettek.

 

Raja Ammar, a budapesti hivatal vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Ramadán a muszlim vallású emberek szent hónapja. Ezen időszakban több héten keresztül napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek sem ételt, sem italt magukhoz. Mint mondta, a böjti időszakban számukra fontos a jótékonyság gyakorlása. A hónap végét pedig az Eid nevű ünnepnappal zárják, amikor a családtagok meglátogatják egymást és friss süteményekkel kedveskednek az érkező vendégeknek. Az ünnep tiszteletére a gyermekek új ruhát öltenek és ajándékokat kapnak, továbbá a hagyomány részét képezi az is, hogy minden böjti vacsoránál a férj valamilyen ajándékkal kedveskedik a feleségének.

 

A Sidi Bou Said étterem csapata Ramadán specialitásokkal készült a nyitásra. A klasszikus böjti menüsort árpagyöngyös chorba levessel indították, amihez tonhalas briket (ropogós, könnyű töltött tésztabatyut) és friss salátát kínáltak. Az előételek sorát fűszeres polip raguval folytatták, amit az őslakos berberektől származtatott gazdag bárányhúsos kuszkusz főfogás követett. Az étkezést természetesen az elmaradhatatlan mentatea zárta le néhány mandulás-pisztáciás sütemény kíséretében.

 

Az étterem séfje és társtulajdonosa, Med Rached Omrane a legfontosabb küldetésének azt tekinti, hogy megismertesse hazája hagyományos ételeit a magyar emberekkel. Az autentikus ízélmény érdekében az alapanyagok egy részét Tunéziából hozatják, valamint egész évben változatos napi menüvel és street food különlegességekkel várják majd az érdeklődőket.

Aki nyitott az új élményekre és szereti felfedezni más országok konyháit, annak a tunéziai új vendégváróhely igazi gasztroélmény lehet.

 

Forrás: Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal / Turizmus Online


A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.