Több mint háromszáz nevezés a balatonfüredi országos borversenyre

(MTI) - Több mint háromszáz mintát neveztek a Balatonfüreden hétfőn megkezdődött országos borversenyre. A 101 borászat részvételével tartó verseny két napig tart.

Az országos megmérettetés, amelyen szigorú elbírálása alá esnek a borok, jó ugródeszka a borászoknak a nemzetközi versenyekhez - mondta Marcinkó Ferenc, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a XXXIV. országos borverseny hétfői megnyitóján. Az esemény szervezésében részt vett a Magyar Bor Akadémia, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke és a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. is.
Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke felidézte, hogy 35 évvel ezelőtt rendeztek utoljára országos borversenyt Balatonfüreden. Kállay Miklós, a borverseny elnöke arról beszélt, hogy bort csak jókedvűen lehet bírálni, és arra kérte a bírálókat, vizsgálják meg a minták negatív tulajdonságait is, vegyék azokat figyelembe, "de ne azokat keressék".
"A szőlő-bor ágazat egységes, erről tanúskodik, hogy az országos versenyen az egész szakma képviselteti magát" - emelte ki Kállay Miklós, aki reményét fejezte ki, hogy a kétnapos esemény hozzájárul a magyar borba vetett hit megerősítéséhez is.
Háry Lenke, Balatonfüred alpolgármestere azt emelte ki, hogy a település büszke a boraira, valamint A bor nemzetközi városa címére. Örömét fejezte ki, hogy az országos megmérettetésen negyven környékbeli borász vesz részt.
Az országos borversenyre 101 borászat 319 mintával nevezett be, ebből 128 fehér, 35 rozé, 120 vörös, 15 szénsavas, 10 késői, 11 tokaji bor. A legtöbb minta - negyven - a Balatonfüredi-Csopaki Borvidékről érkezett, aztán a szekszárdi következik 36-tal, a villányi 30-cal, majd az egri 26-tal.


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.