Az országos megmérettetés, amelyen szigorú elbírálása alá esnek a borok, jó ugródeszka a borászoknak a nemzetközi versenyekhez - mondta Marcinkó Ferenc, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a XXXIV. országos borverseny hétfői megnyitóján. Az esemény szervezésében részt vett a Magyar Bor Akadémia, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke és a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. is.
Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke felidézte, hogy 35 évvel ezelőtt rendeztek utoljára országos borversenyt Balatonfüreden. Kállay Miklós, a borverseny elnöke arról beszélt, hogy bort csak jókedvűen lehet bírálni, és arra kérte a bírálókat, vizsgálják meg a minták negatív tulajdonságait is, vegyék azokat figyelembe, "de ne azokat keressék".
"A szőlő-bor ágazat egységes, erről tanúskodik, hogy az országos versenyen az egész szakma képviselteti magát" - emelte ki Kállay Miklós, aki reményét fejezte ki, hogy a kétnapos esemény hozzájárul a magyar borba vetett hit megerősítéséhez is.
Háry Lenke, Balatonfüred alpolgármestere azt emelte ki, hogy a település büszke a boraira, valamint A bor nemzetközi városa címére. Örömét fejezte ki, hogy az országos megmérettetésen negyven környékbeli borász vesz részt.
Az országos borversenyre 101 borászat 319 mintával nevezett be, ebből 128 fehér, 35 rozé, 120 vörös, 15 szénsavas, 10 késői, 11 tokaji bor. A legtöbb minta - negyven - a Balatonfüredi-Csopaki Borvidékről érkezett, aztán a szekszárdi következik 36-tal, a villányi 30-cal, majd az egri 26-tal.
Több mint háromszáz nevezés a balatonfüredi országos borversenyre
(MTI) - Több mint háromszáz mintát neveztek a Balatonfüreden hétfőn megkezdődött országos borversenyre. A 101 borászat részvételével tartó verseny két napig tart.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.