Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

A Decanter World Wine Awards-ra 57 országból érkeztek borok: mintegy 17 000 tételt értékelt vakon a 248 szakértőből álló zsűri, köztük 72 Master of Wine és 22 Master Sommelier.

A Decanter World Wine Awards 2025-re 35 ország neves borszakértői gyűltek össze Londonban. A többfordulós zsűrizési folyamatban a 95 pont feletti borok jutottak tovább, a bírálat végére a világ minden pontjáról érkező, 17 ezer nevezésből mindössze 50 ’Best in Show’, 137 platina- és 732 aranyérem született.

A Decanter által frissen publikált eredmények alapján Magyarország három platinát, 16 aranyérmet, emellett 63 ezüstöt és 70 bronzot szerzett. A regionális zsűripanelt dr. Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája, Wojciech Bońkowski lengyel Master of Wine és Simon J. Woolf együtt vezették.


Fotó: Grand Tokaj

A három hazai platinaérem tükrözi, hogy a tokaji eszencia és az aszú páratlan kvalitásokkal bír, ahogy platinát kapott a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2019 tradicionális pezsgője is. Szintén izgalmas hír, hogy az aranyérmes tokaji borok között ezúttal többségben voltak a száraz furmintok!

A platinaérmes eszencia 

Rendkívüli eredmény, hogy a Grand Tokaj Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013, amely az első amforában érlelt eszencia a borászat történetében, 97 ponttal emelkedett az élmezőnybe. A zsűri „folyékony aranyként” jellemezte, kiemelve a telt édességérzet és lélegzetelállító savak egyensúlyát, vibrálását. Ez a magas pontszám és az újabb nemzetközi elismerés a borászat szakmaiságán túl a Tokaji borvidék adottságainak és szőlőfajtáinak, az aszúszemek és az évjárat csodájának, a tradícióknak és a 10 éven át tartó amforás érlelésnek is szól.

Áts Károly főborász
Áts Károly főborász
Fotó: Grand Tokaj

„Olyan pillanat ez, amire sokáig emlékezni fogunk, épp, mint az a nyári nap 2024-ben, amikor 10 év után megbontottuk az első kőagyag amforát a Szegi pincében.” – fogadta a hírt Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza. A 125 literes Légli amforába anno a borvidék legértékesebb mustja került: eszencia egy kivételes aszú évjáratból, 2013-ból. „Ennyi év után meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia”, mesélt első benyomásáról a főborász.

Most a DWWA zsűri is igazolta a tézist: az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban.

Az érlelési idő alatt egészen más személyisége alakulhatott ki ugyanannak a bornak, és hihetetlen komplexitásban mutatja meg a borvidék minden szépségét.

A Grand Tokaj emellett a Terroir Selection 5 Puttonyos Aszú 2019-es évjáratával ezüstöt, két dűlős furmintjával pedig egy-egy bronzérmet is kapott.

 


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.