Topséf: nem ártalmas a nátrium-glutamát!

Heston Blumenthal szerint pusztán szóbeszéd, hogy a nátrium-glutamát káros volna az egészségre – számol be a The Telegraph.

A világ egyik leghíresebb szakácsa, Heston Blumenthal nemrégiben kiállt a nátrium-glutamát nevű élelmiszer-adalékanyag mellett, amely egyébként sokak szerint az ún. „kínai étterem szindróma” kiváltó tényezője.

Elterjedt vélekedés, hogy az umami ízt felerősítő ízfokozó fejfájást, izzadást, arcpírt, arc- és nyakzsibbadást, intenzívebb szívdobogást, émelygést és mellkasi fájdalmakat okoz.

Humbug!

A három Michelin-csillagos sztárséf a Cheltenham Literature Festival nevű eseményen így fogalmazott: “A legnagyobb dajkamese, hogy a nátrium-glutamát ártalmas. Ez úgy, ahogy van, ostobaság!

Mindezt eddig még egyetlen [tudományos] értekezés sem bizonyította be. A babona a ’70-es évekből való, amikor egy újságíró a kínai étterem szindrómáról kezdett el cikkezni.”

Blumenthal azt mondta, hogy a glutamát számos élelmiszernek – így a ráknak, a makrélának, a paradicsomnak és a szója szósznak is – természetes összetevője, valamint, hogy a sóhoz hasonlóan a nátrium-glutamát is fontos tényező az ételek ízletesebbé tételében.

A só káros hatásairól egyébként még mindig sokat vitatkoznak, és az erre vonatkozó bizonyítékok, illetve cáfolatok aránya nagyjából 50-50 százalék.

A gasztroceleb véleménye alapján a nátrium-glutamát igen fontos eleme a nyelvünk receptorain felszabaduló ízeknek, és az embereknek nem kellene félniük ettől az összetevőtől.

Gyerekcipőben

A fesztiválon az új könyvét (Historic Heston) is bemutató séf elmondta, hogy szervezetünkben az érzékleteink közül az ízleléshez kapcsolható a legtöbb kromoszóma. A tudomány még éppen csak kezdi megismerni, hogy testünk hogyan dolgozza fel az ételeket, továbbá, hogy milyen módon történik szervezetünkben a zamatok érzékelése.

’Idáig azt hittük, hogy megesszük az ételt, lenyeljük, a táplálék lekerül az emésztőrendszerünkbe, aztán ennyi az egész. Bélrendszerünknek ugyanakkor van egy „érzelmi” oldala is. A belünkben agysejtek vannak. 5-10 éven belül minden meg fog változni, a zsigereimben érzem.’ – vélekedett a konyhafőnök.

Heston a hallgatóságának mind ezek mellett azt is elmondta, hogy „a brit konyha jelenleg valószínűleg a legnagyobb korszakát éli.”

Fordította/szerkesztette: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.