Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft ügyvezetője és a GEOfood védjegy önkéntes koordinátora a GEOfood védjegy céljairól szólva kiemelte: a GEOfood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. A GEOfood azonban nem csupán egy márka, hanem egy filozófia, amellyel azt szeretnék elérni az UNESCO Globális Geoparkok, hogy közelebb hozzák a fogyasztót azokhoz, akik élelmiszereiket előállítják, mindezt a helyi közösségek megerősítésével a fenntartható fejlődés jegyében. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat azoknak a kapcsolódási pontoknak a megtalálása, ahol a termelők és fogyasztók egymásra találnak, és ahol a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjai találkoznak. A Magma Geopark által elindított GEOfood program célja, hogy a védjegy 2023 végéig az UNESCO globális geoparkjainak legalább 30%-ában, 2025-ig pedig a világ többi részén a geoparkok minimum 10%-ában bevezetésre kerüljön.

Az önkormányzat szakmai referense, Murányi Bálint a Vedd a nógrádit! programot mutatta be, amely lehetőséget teremt a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak egymás megismerésére.

A védjegyet a tavalyi évben 2 nógrádi étterem érdemelte ki, ami azért is jelentős, mert a világon összesen 24 GEOfood étterem található. Ezek közül egyik a Castellum Hotel Mikszáth Étterme, amelynek a séfje, Oláh Zoltán kiemelte: az éttermükben az összes alapanyag Magyarországról származik, ezen belül az alapanyagok 70%-a térségből. A hotelben nemcsak a reggeliztetéshez kínálják a helyi alapanyagokat, de még arra is odafigyelnek, hogy a szobák minibárjaiba is helyi termékek kerülhessenek, s folyamatosan keresi a partnerséget a térség magas minőségű helyi termékeket előállító termelőivel.

Forrás: Geofood

A 2021-ben védjegyet szerzett Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab étterem és a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme után a 2021. évi első elbírálási körben most hárman vehették át a GEOfood elismerést:

Viktorné Benedek Boglárka őstermelőként házi készítésű lekvárokat készít Szandaváralján. A gyümölcsöket a kertben és domboldalban található gyümölcsfákról szerzi be, és többek között szilva, meggy és fahéjjal fűszerezett birsalmalekvárt készít a hozzávalókból.

A cserhátsurányi Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs vehette át a díjat. A háromgenerációs családi vállalkozás 1974 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével.

A márkházi mezzz.hu - egyenesen a kaptárból szintén egy családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a méhészkedés területén. Fő profilja a természetes alapanyagokból készült minőségi termékek készítése, mint például gyógyhatású méhészeti termékek, mézes különlegességek és mézes natúrkozmetikai termékek előállítása.

Forrás: Store Insider


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.