Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft ügyvezetője és a GEOfood védjegy önkéntes koordinátora a GEOfood védjegy céljairól szólva kiemelte: a GEOfood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. A GEOfood azonban nem csupán egy márka, hanem egy filozófia, amellyel azt szeretnék elérni az UNESCO Globális Geoparkok, hogy közelebb hozzák a fogyasztót azokhoz, akik élelmiszereiket előállítják, mindezt a helyi közösségek megerősítésével a fenntartható fejlődés jegyében. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat azoknak a kapcsolódási pontoknak a megtalálása, ahol a termelők és fogyasztók egymásra találnak, és ahol a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjai találkoznak. A Magma Geopark által elindított GEOfood program célja, hogy a védjegy 2023 végéig az UNESCO globális geoparkjainak legalább 30%-ában, 2025-ig pedig a világ többi részén a geoparkok minimum 10%-ában bevezetésre kerüljön.

Az önkormányzat szakmai referense, Murányi Bálint a Vedd a nógrádit! programot mutatta be, amely lehetőséget teremt a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak egymás megismerésére.

A védjegyet a tavalyi évben 2 nógrádi étterem érdemelte ki, ami azért is jelentős, mert a világon összesen 24 GEOfood étterem található. Ezek közül egyik a Castellum Hotel Mikszáth Étterme, amelynek a séfje, Oláh Zoltán kiemelte: az éttermükben az összes alapanyag Magyarországról származik, ezen belül az alapanyagok 70%-a térségből. A hotelben nemcsak a reggeliztetéshez kínálják a helyi alapanyagokat, de még arra is odafigyelnek, hogy a szobák minibárjaiba is helyi termékek kerülhessenek, s folyamatosan keresi a partnerséget a térség magas minőségű helyi termékeket előállító termelőivel.

Forrás: Geofood

A 2021-ben védjegyet szerzett Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab étterem és a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme után a 2021. évi első elbírálási körben most hárman vehették át a GEOfood elismerést:

Viktorné Benedek Boglárka őstermelőként házi készítésű lekvárokat készít Szandaváralján. A gyümölcsöket a kertben és domboldalban található gyümölcsfákról szerzi be, és többek között szilva, meggy és fahéjjal fűszerezett birsalmalekvárt készít a hozzávalókból.

A cserhátsurányi Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs vehette át a díjat. A háromgenerációs családi vállalkozás 1974 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével.

A márkházi mezzz.hu - egyenesen a kaptárból szintén egy családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a méhészkedés területén. Fő profilja a természetes alapanyagokból készült minőségi termékek készítése, mint például gyógyhatású méhészeti termékek, mézes különlegességek és mézes natúrkozmetikai termékek előállítása.

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.